Κοινωνικό μέρισμα: Η έκπληξη των δανειστών και τα «ψιλά γράμματα»

Κοινωνικό μέρισμα: Η έκπληξη των δανειστών και τα «ψιλά γράμματα»

Παρόλο που οι Βρυξέλλες έδειξαν να συμφωνούν με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, δεν αποκλείονται πιθανές πολιτικές ενστάσεις στο Eurogroup.

Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για το κοινωνικό μέρισμα αιφνιδίασαν τους δανειστές. Όχι επειδή δεν ήταν ενήμεροι ότι ο Αλέξης Τσίπρας σκοπεύει να προχωρήσει σε διανομή κοινωνικού μερίσματος, αλλά λόγω της βιασύνης του, καθώς οι σχετικές διαβουλεύσεις δεν είχαν ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με τα Νέα, το κλείσιμο της συμφωνίας πιθανόν να καθυστερήσει έως ότου υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα για το ύψος της υπέρβασης του πρωτογενούς πλεονάσματος, ωστόσο οι γενικές κατευθύνσεις του μερίσματος δεν δείχνουν να απειλούνται παρά τις αρχικές θέσεις των δανειστών για προτεραιότητα σε πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Από την πλευρά τους οι Βρυξέλλες έδειξαν να συμφωνούν με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού αν και αρμόδιες πηγές δεν αποκλείουν πιθανές πολιτικές ενστάσεις στο Eurogroup. Το μέρισμα όμως δεν χρειάζεται έγκριση από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Γιατί αιφνιδιάστηκαν οι δανειστές από τη βιασύνη Τσίπρα

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πριν το διάγγελμα Τσίπρα, είχε προηγηθεί τηλεδιάσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών, στην οποία οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει ότι θα υπάρξει μεγάλη υπέρβαση στο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, χωρίς ωστόσο να έχουν συμφωνηθεί τα νούμερα. Παρ’ όλα αυτά όμως υπήρξε συμφωνία για τον τρόπο διανομής.

Η τηλεδιάσκεψη έληξε με την ανανέωση του ραντεβού εξ αποστάσεως για αύριο Πέμπτη, ώστε να συνεχιστεί η συζήτηση και λίγη ώρα αργότερα, ο πρωθυπουργός απηύθυνε διάγγελμα, κάνοντας τους εκπροσώπους των δανειστών να αναζητούν τι ακριβώς ανακοινώθηκε. Κι αυτό γιατί η συμφωνία δεν ήταν 100% κλεισμένη.

Κενό 650 εκατ. ευρώ

Πάντως οι δανειστές τοποθετούν τον πήχη της υπέρβασης σε άλλο ύψος, ενώ από την άλλη διαφορετικές δείχνουν να είναι οι προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει μια απόσταση της τάξεως των 650 εκατ. ευρώ και μέχρι να υπάρχει σαφέστερη εικόνα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, οι δανειστές επιφυλάσσονται.

Συγκεκριμένα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι κυβερνητικές εκτιμήσεις ανεβάζουν την υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος σε έως και 2,6 δισ. ευρώ (αν και νεότερες πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο βάζουν τον πήχη στα 2,2 δισ.) όταν οι δανειστές εκτιμούν πως θα είναι 1,950 δισ. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι ακόμα πιο συγκρατημένο στις εκτιμήσεις του.