Κυρανάκης: Ο Τσίπρας στη ΔΕΘ ήταν αυταρχικός, αλαζόνας, λαϊκιστής και υποτονικός

Κυρανάκης: Ο Τσίπρας στη ΔΕΘ ήταν αυταρχικός, αλαζόνας, λαϊκιστής και υποτονικός

Ο Κων.Κυρανάκης, σχολάζει την εμφάνιση του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ και απαντά σε όσους χαρακτήρισαν τις προτάσεις της ΝΔ, μη ρεαλιστικές.

Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης είναι μόλις 29 ετών και μετρά ήδη αρκετά χρόνια στην ενεργό πολιτική σκηνή. Ξεκίνησε από την ΟΝΝΕΔ, το 2008, το 2011 εξελέγη αντιπρόεδρος και στη συνέχεια (2012) Πρόεδρος στη Νεολαία Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Έθεσε υποψηφιότητα με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στις Ευρωεκλογές του 2014 ενώ αργότερα, ήταν ένα από τα βασικά μέλη της ομάδας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην υποψηφιότητα του τελευταίου για την ηγεσία της ΝΔ.

Εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στον χώρο της στρατηγικής επικοινωνίας και ειδικά στα ψηφιακά μέσα, ενώ παράλληλα δίνει τη δική του «μάχη» στην εγχώρια πολιτική. Πρόσφατα τοποθετήθηκε μαζί με την Σοφία Ζαχαράκη, ως αναπλητωτής εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ. Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, στον απόηχο της θυελλώδους 81ης ΔΕΘ και εν μέσω σημαντικών πολιτικών εξελίξεων, μιλάει στο Fortune Greece για την ψήφο εμπιστοσύνης που του έχει δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για την επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην πολιτική κρίση των ανθρώπων, ερμηνεύει την εμφάνιση του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ και απαντά σε όσους στην κυβέρνηση χαρακτήρισαν τις προτάσεις της ΝΔ για την οικονομία, μη ρεαλιστικές

peter-kyranakis-old-13

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική και γιατί επιλέξατε αυτόν τον χώρο, σε μια εποχή που οι πολιτικοί είναι για τους περισσότερους τα «μαύρα πρόβατα»;
Δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αλλάξεις τα πράγματα. Μπήκα στην πολιτική γιατί δεν ήθελα να κάνω κριτική από τον καναπέ. Ήθελα πάντα να μπορώ να κάνω κάτι παραπάνω. Από το σχολείο και το πανεπιστήμιο μέχρι τον τελευταίο όροφο του κτιρίου της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, πάντα διεκδικούσα ακόμη κι αν δεν άρεσαν οι απόψεις μου. Οι πολιτικοί σε όλο τον πλανήτη θεωρούνται από κάποιους “μαύρα πρόβατα”. Στη δημοκρατία όμως οι πολίτες έχουν την ευθύνη των επιλογών τους. Αν οι πολίτες θέλουν καλύτερους πολιτικούς, το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι τους ψηφίζουν.

Πώς αισθάνεστε για την τοποθέτησή σας στη θέση του αναπληρωτή εκπροσώπου τύπου της ΝΔ;
Η εμπιστοσύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη με γεμίζει ευθύνη. Δεν συνηθίζω να λέω πολλά λόγια για τη δουλειά μου και τον εαυτό μου οπότε θα περιοριστώ στη σκληρή δουλειά για να δικαιώσω την επιλογή του.

Από όταν ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα ηνία του κόμματος, έχει ανανεώσει την ομάδα συνεργατών δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στους νέους. Πιστεύετε ότι το κόμμα, μετά από 42 χρόνια στην πολιτική σκηνή, περνάει σε μια νέα σελίδα; Θεωρείτε ότι οι νέοι άνθρωποι έχουν απαραίτητα και φρέσκες ιδέες;
Ναι το πιστεύω. Η ανανέωση είναι εμφανής παντού. Από τα στελέχη στην Πειραιώς και την ηγετική ομάδα, μέχρι τις τοπικές οργανώσεις που ανανεώθηκαν σε βαθμό 65%. Επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι οι εθνικές εκλογές. Είναι η στιγμή για νέα πρόσωπα να βγουν μπροστά και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών που έχουν γυρίσει την πλάτη στα κόμματα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει χώρο σε τέτοιους ανθρώπους. Όσο για το δεύτερο ερώτημα η απάντηση είναι σίγουρα όχι. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ο Αλέξης Τσίπρας.

f8a8f4c5-fdc3-4f5b-8b58-507af1275380

Τόσο από πλευράς σπουδών, όσο και στην επαγγελματικής σας σταδιοδρομία έχετε ασχοληθεί με τα νέα μέσα επικοινωνίας και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ταυτόχρονα η ΝΔ έχει εφαρμόσει πολλές και διαφορετικές επικοινωνιακές καμπάνιες στο διαδίκτυο και ειδικά στα social media. Ποια η συμβολή σας στις ενέργειες αυτές και πως θεωρείται ότι επηρεάζεται η πολιτική κρίση των ανθρώπων- χρηστών;

Είναι η πρώτη φορά που η Νέα Δημοκρατία είναι το πρώτο κόμμα στη χώρα σε χρήση social media και η πρόθεσή μας είναι να διευρύνουμε αυτό το προβάδισμα. Τα social media μας επιτρέπουν να ακούμε τους πολίτες και αντιλαμβανόμαστε, καλύτερα από άλλα μέσα, τις καθημερινές αντιδράσεις των Ελλήνων για όλα τα ζητήματα. Η ομάδα που έχουμε φτιάξει στην Πειραιώς είναι γεμάτη ταλαντούχα παιδιά με όρεξη για δουλειά και για καινούργια πράγματα. Κάθε φορά που τρέχουμε μια καμπάνια, μαθαίνουμε κάτι καινούργιο. Στόχος μας να μην υπάρχει Έλληνας χρήστης του internet που να μην γνωρίζει τις προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αν τις γνωρίζει και καταλάβει την αξία τους για τη δική του καθημερινότητα, είμαστε σίγουροι ότι θα τις στηρίξει. Αυτή είναι η στρατηγική μας.

Στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε κάποιες εξαγγελίες (λιγότεροι φόροι-μικρότερες δαπάνες-αποτελεσματικότερο κράτος) τις οποίες η κυβέρνηση χαρακτήρισε μη ρεαλιστικές. Πως σχολιάζει το κόμμα και εσείς προσωπικά αυτούς τους χαρακτηρισμούς.
Είναι στα όρια του παραλογισμού να μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ για προτάσεις μη ρεαλιστικές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέπτυξε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα μειώσεων φόρων παρουσιάζοντας παράλληλα και τα ισοδύναμά τους. Δεν είπε θα σκίσω το Μνημόνιο. Έβαλε τους όρους για ένα διαφορετικό μείγμα της συμφωνίας. Δεν είπε θα καταργήσω τον ΕΝΦΙΑ. Έθεσε το χρονοδιάγραμμα και τον τρόπο για να το μειώσει 30% σε δύο χρόνια. Δεν είπε δε θα εφαρμόσω το πρόγραμμα. Προέκρινε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ως αναγκαίο συστατικό της κυβερνητικής μας πρότασης. Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του δεν μπορούν και δεν ξέρουν πώς να υλοποιήσουν πολιτικές.

Ενώ η ΝΔ, όπως αποτυπώθηκε και στη ΔΕΘ, επιμένει να ζητά εκλογές, η κυβέρνηση απαντά ότι θα συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της ως το 2019. Πως ερμηνεύει η Νέα Δημοκρατία αφενός τη στάση αυτή, αφετέρου ένα τέτοιο ενδεχόμενο;
Όσο διογκώνει τον κομματικό στρατό του ο ΣΥΡΙΖΑ, «βολεύοντας» συγγενείς και φίλους με χρήματα φορολογουμένων, τόσο πιο δύσκολο τους είναι να φύγουν γιατί ξέρουν ότι μόνο έτσι κρατούν την «πελατεία» τους. Απέναντι σε αυτή την κατάχρηση είναι ο ιδιωτικός τομέας, οι ελληνικές επιχειρήσεις που κλείνουν από την υπερφορολόγηση, οι πολίτες που πρέπει να πληρώσουν 13 φόρους ακόμη μέχρι τον Ιανουάριο, η νέα γενιά που διώκεται στο εξωτερικό από την μιζέρια του ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι είμαστε και εμείς που θέλουμε μια Ελλάδα που θα μπορέσει να αναπνεύσει. Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα αντέξει πολύ ακόμα, όσο αυταρχική κι αν γίνει. Εκτίμησή μου είναι οτι θα θελήσουν να δραπετεύσουν πολύ σύντομα.

Πώς κρίνετε την εμφάνιση του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ;
Αυταρχικός και αλαζόνας, όπως φάνηκε με την απάντηση που έδωσε προς τους δημοσιογράφους για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Λαϊκιστής γιατί για μια ακόμη φορά υποσχέθηκε πράγματα που δε μπορεί να δώσει όπως το χρέος, τη στιγμή μάλιστα που ο αντιπρόεδρός του Γιάννης Δραγασάκης τον είχε αδειάσει λέγοντας πως «η υπόθεση περί ελάφρυνσης του χρέους είναι μια εξόχως μελλοντική υπόθεση». Υποτονικός αφού ούτε ο ίδιος πλέον δεν πιστεύει αυτά που λέει.

Πώς βλέπετε τον εαυτό σας σε δέκα χρόνια και ποιοι οι στόχοι σας για το μέλλον;
Στόχος μου είναι να μπορώ να είμαι χρήσιμος για τη χώρα μου. Δεν ξέρω αν αυτό θα είμαι εντός ή εκτός πολιτικής. Σε δέκα χρόνια από τώρα το σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα θα είναι μια διαφορετική χώρα, μια χώρα που θα θέλω να μεγαλώσω τα παιδιά μου, μια χώρα που οι φίλοι μου που έχουν φύγει λόγω της κρίσης, θα θέλουν να επιστρέψουν.