Η κυβέρνηση δεν θέλει το ΔΝΤ στα πόδια της

Η κυβέρνηση δεν θέλει το ΔΝΤ στα πόδια της

Σχέδιο «βελούδινης» εξόδου του Ταμείου – «Παράθυρο» για νέες εκδόσεις ομολόγων, σε ιστορικά χαμηλά οι αποδόσεις των ομολόγων. 

Ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης βρίσκεται το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ από την Ελλάδα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ημερησία». Οι συζητήσεις για μια «βελούδινη» έξοδο του Ταμείου «φουντώνουν» εντός και εκτός Ελλάδας και με βάση αυτές, ένα από τα επικρατέστερα σενάρια είναι η εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ που είναι πιο ακριβά από τα δάνεια που λαμβάνει η Ελλάδα από την Ε.Ε. και η εξυπηρέτηση τους με ευνοϊκότερους για τη χώρα όρους.

Ορισμένοι εκτιμούν ότι αφού ολοκληρωθεί μια συμφωνία για το ελληνικό χρέος, θα μπορούσε να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο αποχώρησης του Ταμείου από την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι κάτι τέτοιο θα γινόταν προσεχτικά ώστε να μην δημιουργήσει αναταράξεις στην ελληνική αγορά ομολόγων, που πασχίζει να βρει τον βηματισμό της.

«Παράθυρο» για νέες εκδόσεις ομολόγων
Στο μεταξύ το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει στην επανέκδοση 3ετών και 5ετών ομολόγων εντός των επόμενων δύο εβδομάδων , προκειμένου να αντλήσει περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται ως πηγή ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο, η Αθήνα δεν θα δεχθεί ως πληρωμή χρήματα αλλά μόνο έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου, τα οποία στην ουσία θα «αποσύρει» από την αγορά, ανταλλάσσοντας με χρεόγραφα μεγαλύτερης διάρκειας.

Στόχοι είναι η τόνωση της ρευστότητας, η μείωση των επιτοκίων και η εκμετάλλευση της καλής συγκυρίας που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, καθώς η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έχει υποχωρήσει στο 5,7%.

Νέα ιστορικά χαμηλά για τα ευρωπαϊκά ομόλογα
Σε ράλι εξακολουθούν να επιδίδονται τα ευρωπαϊκά ομόλογα με τις αποδόσεις να υποχωρούν σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα ή ακόμα και σε αρνητικό έδαφος μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Μ. Ντράγκι, που δείχνουν ότι η ΕΚΤ αναμένεται να κινηθεί προς την κατεύθυνση της ποσοτικής χαλάρωσης.

Έτσι σε ιστορικό χαμηλό κινούνται και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου βάσης έχει υποχωρήσει κάτω από τα επίπεδα του 5,7%.

Συγκεκριμένα, η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 5,68% με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,94% να διαμορφωθεί στο 4,72%.

Διαβάστε ακόμη: 

To ΔΝΤ θέλει ιδιωτικές εταιρείες να ενημερώνουν όσους χρωστούν