«Κλειδώνει» στα 9 δισ. δολάρια το πρόστιμο για την BNP Paribas

«Κλειδώνει» στα 9 δισ. δολάρια το πρόστιμο για την BNP Paribas

O γαλλικός τραπεζικός κολοσσός αναμένεται να παραδεχθεί την ενοχή του και να δεχθεί ισχυρό οικονομικό πλήγμα. 

Μετά από ένα σίριαλ που κράτησε πολύ καιρό και μετά από πολλές διαπραγματεύσεις με τις αμερικανικές αρχές, τελικά η γαλλική τράπεζα BNP Paribas αναμένεται να πληρώσει την επόμενη εβδομάδα πρόστιμο 9 δισ. δολαρίων για παραβίαση περιοριστικών κανόνων (8,9 δισ. δολάρια για την ακρίβεια, όπως μετέδωσε το BBC). Η BNP Paribas βρέθηκε κατηγορούμενη για παραβίαση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί κατά του Ιράν, του Σουδάν και της Κούβας, σε μια χρονική περίοδο από το 2002 ως το 2009.

Το πρόστιμο που αναμένεται να της επιβληθεί, σχεδόν θα εξαλείψει το σύνολο των προ φόρων κερδών της BNP, που το 2013 ανήλθαν στα 11,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Η τράπεζα, που αναμένεται να προβεί στην ασυνήθιστη κίνηση παραδοχής της ενοχής της, σχεδιάζει σύμφωνα με την Wall Street Journal να προβεί σε περικοπή μερισμάτων και να εκδώσει ομόλογα αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ, για να πληρώσει το πρόστιμο.

Τον περασμένο Απρίλιο, η BNP είχε ανακοινώσει ότι θα διέθετε 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια για να καλύψει το κόστος των αμερικανικών προστίμων, αλλά προειδοποίησε ότι το κόστος αυτών θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλότερο απ’ ότι είχε προβλεφθεί.

Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι πέρα του χρηματικού πρόστιμου, πιθανώς να αφαιρεθεί από την BNP το δικαίωμα να μετατρέπει συνάλλαγμα σε δολάρια- κάτι που θα πλήξει την πρόσβαση της στις διεθνείς τραπεζικές αγορές.

Για την τράπεζα οι πολιτικές πιέσεις δεν βοήθησαν αρκετά. Στις αρχές του μήνα υπήρξε παρέμβαση της Ε.Ε. στο ζήτημα. Ο Μισέλ Μπαρνιέ, Επίτροπος για θέματα εσωτερικής αγοράς, δήλωσε ότι το όποιο πρόστιμο στον γαλλικό τραπεζικό γίγαντα, «θα πρέπει να είναι δίκαιο και αμερόληπτο».

Επίσης ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, έθεσε το ζήτημα στον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, την ώρα που ο Γάλλος ΥΠΕΞ Λοριαν Φαμπιούς προειδοποίησε ότι ένα πρόστιμο αυτού του ύψους θα μπορούσε να υπονομεύσει τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ε.Ε.- για τις εμπορικές συμφωνίες.

Οι αμερικανικές αρχές φαίνεται να κλείνουν όμως τα αυτιά τους…

Διαβάστε ακόμη: 

Ετοιμάζεται πρόστιμο – «μαμούθ» για ακόμα μια μεγάλη τράπεζα