«Κλείδωσε» η εθελούσια και στην Alpha Bank

«Κλείδωσε» η εθελούσια και στην Alpha Bank

Υπό επεξεργασία οι τελικές λεπτομέρειες του σχεδίου εξόδου στο πλαίσιο της υποχρέωσης μείωσης των λειτουργικών της εξόδων.

Στη φάση επεξεργασίας των τελευταίων λεπτομερειών του προγράμματος εθελουσίας εξόδου βρίσκεται η Alpha Bank.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το προσεχές διάστημα αναμένεται να γίνουν οι σχετικές επίσημες ανακοινώσεις, με στόχο να τεθεί το πρόγραμμα σε εφαρμογή στα τέλη του 2014, αρχές του 2015.

Η διοίκηση της Alpha Bank έχει ήδη αποφασίσει την εθελούσια έξοδο, καθώς είναι μια κίνηση στην οποία ήθελε να προβεί εδώ και αρκετό καιρό, αλλά την καθυστερούσε εξαιτίας νομικών – οικονομικών προβλημάτων που σχετίζονταν με το ταμείο των τραπεζοϋπαλλήλων.  Από τη στιγμή που το εν λόγω εμπόδιο ξεπεράστηκε, η διαδικασία προχωράει κανονικά στο πλαίσιο της υποχρέωσης μείωσης των λειτουργικών εξόδων , που επιβάλει το σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας.

Ο αριθμός των ατόμων που θα αποχωρήσουν δεν έχει διαρρεύσει, αλλά σύμφωνα με προηγούμενα δημοσιεύματα του οικονομικού τύπου θα αφορά περίπου 800 – 1.οοο άτομα, ενώ το πρόγραμμα , αν υπολογιστεί με βάση τους όρους του προγράμματος της Τράπεζας Πειραιώς, κοστολογείται στα 33-34 εκατ. ευρώ για την τράπεζα.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της τελευταίας αύξησης κεφαλαίου η Alpha στοχεύει στην περαιτέρω μείωση του κόστους κατά περίπου 220 εκατ. ευρώ μέχρι το 2016.

Να σημειωθεί πως η Alpha Bank είναι η μόνη από τις συστημικές τράπεζες που δεν εφάρμοσε πρόγραμμα εθελουσίας μετά τον γύρο συγκέντρωσης του τραπεζικού συστήματος.

Το 2013 ,σε επίπεδο ομίλου, το προσωπικό της τράπεζας μειώθηκε κατά 946 άτομα ή 5,3%, (16.934 άτομα την 31η/12/2013 από 17.880 άτομα την 31ή/12/2012), ενώ έκλεισαν και 123 καταστήματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Διαβάστε ακόμη: 

JP Morgan: Θετικό πρόσημο στις ελληνικές τράπεζες

Alpha Bank: Κέρδη 267,4 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο