Κλιμακώνονται οι πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία

Κλιμακώνονται οι πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία
Άποψη της πρόσοψης του Υπουργείου Οικονομικών στην πλατεία Συντάγματος, Αθήνα Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Καθοριστική η διάρκεια της ουκρανικής κρίσης - Πιεστικές συνθήκες για τις επιχειρήσεις - «Γραμμή άμυνας» σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Μπροστά σε νέο άλμα ο πληθωρισμός στο επόμενο διάστημα, λόγω των παρενεργειών από τον πόλεμο στην Ουκρανία, συντηρεί κλίμα αβεβαιότητας για την ανάπτυξη δημιουργώντας προβληματισμό στην κυβέρνηση, η οποία καλείται να λάβει νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Εξάλλου, αυξημένο πληθωρισμό επί μεγαλύτερο διάστημα από όσο εκτιμούσε η ΕΚΤ, αναμένει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Στην παρέμβασή του στο Σεμινάριο Υψηλού Επιπέδου EUROFI 2022, που διοργανώθηκε στο Παρίσι σε συνεργασία με τη γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε σε δύο ααλληλένδετες διαταραχές από την πλευρά της προσφοράς. Όπως είπε, μετά από μια σειρά πανδημικές διαταραχές, ήρθε η ενεργειακή κρίση και σήμερα έχουμε και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία, όσον αφορά τις οικονομικές της επιπτώσεις, είναι επίσης μια διαταραχή από την πλευρά της προσφοράς. Παρά ταύτα, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, οι μακροοικονομικές προβολές της ΕΚΤ και οι προβλέψεις όλων των μεγάλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών δείχνουν ότι ο πληθωρισμός θα συγκλίνει προς το 2%.

Στην Ελλάδα, κυβερνητικά στελέχη μιλούν για επιπτώσεις της κρίσης στην Ουκρανία κυρίως στην ενέργεια, αλλά με αντίκτυπο στον πληθωρισμό, στο κόστος δανεισμού και στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Καθώς η διάρκεια του πολέμου είναι καθοριστική για τις αλλαγές που θα επέλθουν στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά, παρακολουθούν τις εξελίξεις και σχεδιάζουν “γραμμή άμυνας” για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν το υψηλό κόστος ενέργειας, βασικών αγαθών και πρώτων υλών.

Είναι ενδεικτικό ότι το κόστος ενέργειας για τις επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά μέσο όρο τον τελευταίο χρόνο σε ποσοστό 85%. Σύμφωνα με έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΒΕΑ) οι μισές επιχειρήσεις βλέπουν αύξηση στα τιμολόγιά τους πάνω από 90%και το 40% εκτιμά την αύξηση μεταξύ 21 – 50%.

Ως αποτέλεσμα το 80% των επιχειρήσεων έχουν ήδη προχωρήσει σε αύξηση των τιμών των προϊόντων τους και ετοιμάζονται για νέες αυξήσεις.

Ενδεικτικά είναι επίσης τα στοιχεία της Ελλ.Στατ. για την αύξηση κατά 31,6% του γενικού δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία, στο σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς τον Ιανουάριο. Αύξηση 7,3% παρουσίασε επίσης ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών με σημαντικές αυξήσεις στα οικοδομικά υλικά λόγω των αυξήσεων των τιμών σε ηλεκτρική ενέργεια (56,7%), πετρέλαιο κίνησης- diesel (26,3%) κ.α..

Οι επιχειρηματικοί φορείς ζητούν άμεση λήψη μέτρων, με τον πρόεδρο του ΒΕΑ, Παύλο Ραβάνη, να εστιάζει σε ποσοστό επιδότησης 80% επί της ρήτρας αναπροσαρμογής που σχετίζεται με την χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, και όχι έκπτωση στην τιμή ενέργειας. Προτείνει επίσης μεταξύ άλλων επιδότηση της αύξησης της ενέργειας με τη μορφή άτοκου δανείου ή επιστρεπτέας προκαταβολής και δυνατότητα εξόφλησης λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος σε περισσότερες από 6 δόσεις.

Ας σημειωθεί ότι επίσημες ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό αναμένονται από την Ελλ.Στατ. την άλλη Πέμπτη, 10 Μαρτίου, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν περαιτέρω άνοδο από το 6,2% του Ιανουαρίου πλησιάζοντας τους επόμενους μήνες και το 8%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον προϋπολογισμό, τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις αλλά και την αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα πρέπει να είναι πολύ γενναία για να καλύψει τις απώλειες εισοδήματος υπό τις νέες συνθήκες.