Κλιμάκωση των επιθέσεων κατά του Ισλαμικού Κράτους ζητά το Συμβούλιο Ασφαλείας

Κλιμάκωση των επιθέσεων κατά του Ισλαμικού Κράτους ζητά το Συμβούλιο Ασφαλείας

Επέκταση της δράσης της «συμμαχίας» κατά των τζιχαντιστών στο Ιράκ και τη Συρία ζητά ο ΟΗΕ, ενώ το ΙΚ στέλνει νέες ενισχύσεις στο Κομπάνι.

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, να ενισχύσει περαιτέρω και να επεκτείνει την υποστήριξη προς την κυβέρνηση του Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων και των Ιρακινών Δυνάμεων Ασφαλείας, για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και των ένοπλων ομάδων που συνδέονται με αυτό», αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών που ζήτησε να ενταθούν και να επεκταθούν οι αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ, εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και των συνδεόμενων με αυτό εξτρεμιστικών ομάδων.

Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας επίσης τόνισε ότι «το Ισλαμικό Κράτος πρέπει να ηττηθεί και ότι η μισαλλοδοξία, η βία και το μίσος που ενστερνίζεται, πρέπει να παταχθούν».

Η διεθνής κοινότητα ανησυχεί ιδιαίτερα μετά τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών που έγιναν γνωστές την Παρασκευή ότι Iρακινοί πιλότοι που έχουν ενταχθεί στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους εκπαιδεύουν τους τζιχαντιστές ώστε αυτοί να καταφέρουν να πετάξουν τουλάχιστον τρία μαχητικά αεροσκάφη που έχουν καταλάβει από το στρατό του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που οι τζιχαντιστές θα μπορούν να απειλήσουν και από αέρος.

Εν τω μεταξύ η υπό αμερικανική ηγεσία διεθνής στρατιωτική συμμαχία συνεχίζει να βομβαρδίζει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους οι οποίοι κατέχουν μεγάλα τμήματα των εδαφών του Ιράκ και της Συρίας, ενώ η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον προσπαθεί να πείσει την Τουρκία να αναλάβει ενεργό ρόλο στην εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους, προκειμένου να αποτραπεί πρωτίστως η κατάληψη της κουρδικής πόλης Κομπάνι στα συριακά σύνορα, που πολιορκείται σχεδόν ένα μήνα.

Σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε πως το Ισλαμικό Κράτος στέλνει νέες ενισχύσεις σε οπλισμό και άνδρες στη συριακή πόλη, προσπαθώντας να καταλάβει ολόκληρη την πόλη, της οποίας μέχρι τώρα ελέγχει το 50%. Οι «ενισχύσεις σε άνδρες, πυρομαχικά και εξοπλισμό» καταφθάνουν από τις επαρχίες του Χαλεπίου και της Ράκας, προπύργιο της σουνιτικής εξτρεμιστικής οργάνωσης στη Συρία.

Στην περιοχή του Κομπάνι μαίνεται εδώ και ένα μήνα μεγάλη επιχείρηση του ΙΚ που επιδιώκει να θέσει την πόλη υπό τον πλήρη έλεγχό του ώστε να εξασφαλίσει τον έλεγχο μιας ολόκληρης λωρίδας εδάφους στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας. Οι τζιχαντιστές προέλασαν στην πόλη στις 6 Σεπτεμβρίου, αλλά μέχρι τώρα ελέγχουν το 50% αυτής, αναφέρει το Παρατηρητήριο.

Το ΙΚ εξαπέλυσε χθες νέα επίθεση εναντίον στον τομέα του συνοριακού φυλακίου βόρεια του Κομπάνι, εκτοξεύοντας 28 βλήματα όλμων, σύμφωνα με τη μκο, η οποία ανέφερε επίσης σφοδρές μάχες στη διάρκεια της νύχτας μεταξύ κούρδων ανταρτών των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) και του ΙΚ. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, αεροσκάφη του διεθνούς συνασπισμού έπληξαν χθες βράδυ θέσεις του ΙΚ στο χωριό ‘Αιν-Iσα στην Ράκα.

Την ίδια ώρα στην πρωτεύουσα του Ιράκ μαίνεται η βία, καθώς πληθαίνουν οι επιθέσεις με παγιδευμένα οχήματα σε πολυσύχναστες συνοικίας της πόλης. Τουλάχιστον 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες σε 3 επιθέσεις στη Βαγδάτη. Ένα αυτοκίνητο εξερράγη στη Μπαλαντίγια, στην ανατολική Βαγδάτη, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους τουλάχιστον 13 άνθρωποι, μια δεύτερη επίθεση συγκλόνισε την Ανταμίγια, βόρεια της ιρακινής πρωτεύουσας σκοτώνοντας τουλάχιστον 5 ανθρώπους και ένα τρίτο παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα εξερράγη στη συνοικία Καράντα, στο κέντρο της Βαγδάτης, όπου σκοτώθηκαν 5 άνθρωποι. Στις επιθέσεις αυτές τραυματίστηκαν συνολικά 50 και πλέον άνθρωποι.

Οι σουνίτες αντάρτες των οποίων ηγούνται οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν καταλάβει μεγάλες περιοχές στο Ιράκ από τον Ιούνιο.

Η Βαγδάτη δεν έχει προς το παρόν περιέλθει υπό τον έλεγχό τους όμως οι αντάρτες αυτοί εξαπολύουν συχνά φονικές επιθέσεις στην ιρακινή πρωτεύουσα.