Κλείνουν τα ξενοδοχεία πόλης ως τα τέλη Απριλίου με απόφαση της κυβέρνησης

Κλείνουν τα ξενοδοχεία πόλης ως τα τέλη Απριλίου με απόφαση της κυβέρνησης
Το ξενοδοχείο Χίλτον στο κέντρο της Αθήνας, Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΙΤΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Από τα ξημερώματα της 23ης Μαρτίου θα παύσουν τη λειτουργία τους. Ένα μόνο ξενοδοχείο ανά πρωτεύουσα περιφέρειας και τρία ξενοδοχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα παραμένουν ανοιχτά.

Το κλείσιμο όλων των ξενοδοχείων πόλης (12μηνης λειτουργίας) ως τα τέλη Απριλίου ανακοίνωσε το υπουργείο Τουρισμού.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, «το Υπουργείο Τουρισμού με γνώμονα την προστασία των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, ανακοινώνει την απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή λειτουργίας των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας έως τέλος Απριλίου με την υποχρέωση να λειτουργεί 1 ξενοδοχείο ανά πρωτεύουσα περιφερειακής ενότητας και 3 ξενοδοχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η απόφαση θα ισχύσει από τα μεσάνυχτα της 22ας προς 23η Μαρτίου».

Χαρδαλιάς: Ειδική μέριμνα σε Θράκη, νησιά

Στη συνέντευξη Τύπου με τον λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, επισήμανε πως ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τα ξενοδοχεία των νομών Θράκης, αλλά και των νησιών μας που φιλοξενούν ενισχυτικές δυνάμεις της χώρας και της ΕΕ. Ποια ξενοδοχεία θα παραμείνουν ανοικτά θα αποφασίσουν οι σύλλογοι των ξενοδοχών, διευκρίνισε περαιτέρω ο κ. Χαρδιαλιάς.

Υπενθύμισε πως όσοι Έλληνες επιστρέφουν στη χώρα είναι υποχρεωτική η 14ήμερη απομόνωσή τους και τόνισε πως από αύριο η επιτήρηση του μέτρου θα είναι αυστηρή σε όλη τη χώρα.

Επανέλαβε την αυστηρή σύσταση πως «οι πολίτες πρέπει να παραμένουν στην κατοικία τους και ότι η κυκλοφορία εκτός οικίας πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας υπογράμμισε πως ο περιορισμός της εξάπλωσης του κορονοϊού αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητά μας και στο πλαίσιο αυτό «συνεχίζουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, με γνώμονα το καλύτερο για όλους μας».

Επισήμανε ότι αυτό που προέχει είναι η πειθαρχία και η προσήλωση στις οδηγίες και να αναδείξουμε το φιλότιμο που έχουμε ως λαός για να εμποδίσουμε την εξάπλωση της νόσου.

Τα μέτρα για τους εργαζόμενους στον τουρισμό

«Το Υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας νομοθετεί και εφαρμόζει άμεσα ένα ευρύ δίχτυ προστασίας για όλες τις πληττόμενες κατηγορίες εργαζομένων από το αιφνίδιο κλείσιμο των επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας. Αναλαμβάνουμε ειδικά μέτρα στήριξης των εποχικά εργαζομένων», υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο υπουργός Χάρης Θεοχάρης.

Όπως αναφέρει ο υπουργός:

-Οι εργαζόμενοι των οποίων έληξε η κάρτα ανεργίας τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο θα λάβουν επιπλέον το επίδομα ανεργίας για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.

-Οι εργαζόμενοι του τουριστικού κλάδου, οι οποίοι υπό ομαλές συνθήκες δε θα είχαν απώλειες εισοδημάτων, θα λάβουν το ειδικό προνoιακό επίδομα των 800 ευρώ.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι προστατεύονται από απόλυση από τις 18/3 και μετά. Όμως, ακόμα και για όσους απολύθηκαν πριν από την ημερομηνία αυτή, θα υπάρξει συγκεκριμένη μέριμνα και ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα από το Υπουργείο Εργασίας, ώστε να προστατευθούν εισοδηματικά.

Ας αναλογισθούμε το βάρος των στιγμών. Δεν είναι ώρα για μικροκομματικές αντεγκλήσεις και τσακωμούς. Είναι ώρα ευθύνης και εθνικής συστράτευσης προκειμένου να βγούμε από την πρωτόγνωρη αυτή κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες», καταλήγει ο κ. Θεοχάρης.