Παραιτήσεις αξιωματούχων και υψηλά μέτρα ασφαλείας στη Σρι Λάνκα στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων

Παραιτήσεις αξιωματούχων και υψηλά μέτρα ασφαλείας στη Σρι Λάνκα στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων
epa07520913 Sri Lankan security personal stand guard outside St. Anthony's Church in Kochchikade, Colombo, Sri Lanka, 22 April 2019. According to news reports, at least 290 people have been killed and over 500 injured in a series of blasts during Easter Sunday service at churches and hotels across Colombo on 21 April.  EPA/M.A. PUSHPA KUMARA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νέα έκρηξη, χωρίς νεκρούς, σημειώθηκε σήμερα - Κλειστές όλες οι καθολικές εκκλησίες στη χώρα.

Ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Σρι Λάνκα υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του μετά τις επιθέσεις των τζιχαντιστών που προκάλεσαν 359 θανάτους την Κυριακή.

Ο Χεμασίρι Φερνάντο έστειλε την επιστολή της παραίτησής του στον πρόεδρο Μαϊθριπάλα Σιρισένα, που είναι επίσης υπουργός Άμυνας. «Είπε στον πρόεδρο ότι αναλαμβάνει την ευθύνη» για την αποτυχία των δυνάμεων της ασφαλείας πριν από την επίθεση, δήλωσε πηγή την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το κράτος της Σρι Λάνκα παραδέχθηκε την «αποτυχία» του στην αποστολή του να διασφαλίσει την εθνική ασφάλεια, καθώς διέθετε από πριν κρίσιμες πληροφορίες από την κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες ένα τοπικό ριζοσπαστικό κίνημα ετοιμαζόταν να διαπράξει επιθέσεις.

Στις 11 Απριλίου, ο αρχηγός της Αστυνομίας της Σρι Λάνκα συνέταξε ένα επείγον υπόμνημα στο οποίο ανέφερε πως η National Thowheeth Jama’ath (NTJ) ετοίμαζε επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον «εμβληματικών εκκλησιών». Η προειδοποίηση βασιζόταν σε στοιχεία που παρείχαν οι ινδικές υπηρεσίες πληροφοριών δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή που γνωρίζει την υπόθεση.

Στη Σρι Λάνκα έχει επιβληθεί κατάστασης έκτακτης ανάγκης μετά τις επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι την Κυριακή του Πάσχα των καθολικών σε εκκλησίες και πολυτελή ξενοδοχεία, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 359 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι περίπου 500.

Η αστυνομία προχώρησε σε άλλες 16 συλλήψεις υπόπτων για τις επιθέσεις, αυξάνοντας τον αριθμό των κρατουμένων που ανακρίνονται στους 76.

Νέα έκρηξη

Η βία από ότι φαίνεται όμως, δεν έχει λάβει τέλος. Έκρηξη σημειώθηκε σήμερα στην πόλη Πουγκόντα, ανατολικά του Κολόμπο, ωστόσο δεν αναφέρθηκαν θύματα, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για την έκρηξη, σε άδειο οικόπεδο πίσω από το δικαστήριο της πόλης, 40 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα.

«Έγινε μια έκρηξη πίσω από το δικαστήριο, διεξάγουμε έρευνα», είπε ο εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας πως αυτή η έκρηξη δεν ήταν ελεγχόμενη, όπως άλλες που αναφέρθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Κλειστές όλες οι καθολικές εκκλησίες «μέχρι να βελτιωθεί η ασφάλεια»

Όλες οι εκκλησίες των Καθολικών στη Σρι Λάνκα θα παραμείνουν κλειστές και δεν θα γίνεται καμία λειτουργία μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση της ασφάλειας, μετά τις επιθέσεις της Κυριακής του Πάσχα των Καθολικών από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 359 άνθρωποι, ανακοίνωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της τοπικής εκκλησίας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, AFP