«Κλειστό λόγω διακοπών»

«Κλειστό λόγω διακοπών»
Photo:

Πώς να απολαύσετε το Πάσχα χωρίς να έχετε συνεχώς στο μυαλό σας το γραφείο.

Ακόμα και τρεις-τέσσερις μέρες μακριά από τη δουλειά μπορούν να είναι αρκετές για να μας ξεκουράσουν και να μας γεμίσουν ενέργεια για την ώρα που θα πρέπει να επιστρέψουμε.

Θα πρέπει, όμως, να μην «πάρουμε» τη δουλειά μαζί μας έχοντας συνεχώς στο μυαλό μας εκκρεμότητες, ανησυχίες, αγωνία για το αν θα τα πάνε καλά οι αντικαταστάτες μας, πράγματα που θα μας κάνουν να θέλουμε να επιστρέψουμε πριν την ώρα μας, όχι επειδή μας αρέσει αυτό που κάνουμε, αλλά επειδή νομίζουμε πως όλα θα καταστραφούν επειδή απουσιάζουμε.

Ο Michael Kerr είναι συγγραφέας του βιβλίου «You Can’t Be Serious! Putting Humor to Work» και δίνει ομιλίες σε επιχειρηματικά ακροατήρια σε όλο τον κόσμο. Η συμβουλή που δίνει είναι πως η προετοιμασία για την απουσία μας θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική και πλήρης, αν θέλουμε να απολαύσουμε πραγματικά τις ημέρες της ξεκούρασης.

Τι λέει με δικά του λόγια;

Οργανώστε έξυπνα το πρόγραμμα
Οι περισσότεροι άνθρωποι στρεσάρονται για να τα τελειώσουν όλα πριν φύγουν και σκέφτονται πόσα πράγματα έχουν να κάνουν μόλις γυρίσουν. Πολλοί, λόγω αυτού το φόβου, δεν λείπουν σχεδόν ποτέ. Όταν ήμουν μάνατζερ συνήθιζα να φεύγω μια μέρα αργότερα από εκείνη που είχα ορίσει και να επιστρέφω μια μέρα νωρίτερα από εκείνη που με περίμεναν. Έτσι, δεν με υπολόγιζαν για καμία από τις δύο μέρες και είχα το χρόνο και την ηρεμία να ολοκληρώσω τα tasks όπως ήθελα εγώ.

Επίσης, μην προγραμματίζετε τίποτα σημαντικό για τις ώρες λίγο πριν την αναχώρηση και λίγο μετά την επιστροφή.

Ορίστε ένα auto-reply
Κάθε email που σας στέλνουν θα λαμβάνει αυτόματη απάντηση και κάθε κλήση θα ακούει ένα ηχογραφημένο μήνυμα. Έτσι, οι συνεργάτες σας δεν θα αναρωτιούνται τι στο καλό συμβαίνει και δεν τους απαντάτε. Το σημαντικότερο: δεν θα λαμβάνετε ενοχλητικά emails ενώ χαλαρώνετε στην εξοχή ή το ταξίδι σας.

Ειδοποιήστε νωρίς όσους έχουν σημασία
Οι σημαντικοί πελάτες πρέπει να γνωρίζουν τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν τις μέρες απουσίας σας. Επικοινωνήστε και ρωτήστε τους αν υπάρχει κάτι που χρειάζονται προτού φύγετε. Θα τους κάνει εξαιρετική εντύπωση το ότι τους σκεφτήκατε και τους φροντίζετε με αυτό τον τρόπο. Επιπλέον, δεν θα ανησυχείτε όσο λείπετε ότι θα σας χρειαστούν μόνο και μόνο επειδή θυμήθηκαν κάτι.

Θέστε προτεραιότητες
Χωρίστε τα tasks σε δύο κατηγορίες: εκείνα που πρέπει οπωσδήποτε να ολοκληρωθούν και εκείνα που μπορούν να αναβληθούν για αργότερα. Υπάρχουν και μερικά που δεν θα έχετε πρόβλημα να πάρετε μαζί σας. Αλλά με μέτρο.

Συμβουλευτείτε το ημερολόγιο
Κάπου 30-40 μέρες μετά, ίσως κρύβεται κάτι που πρέπει να προετοιμαστεί, κάτι που θα αναγκάσει τους συνεργάτες σας να σας ενοχλήσουν στις διακοπές. Γνωρίζοντας τι έπεται και ξέροντας τι πρέπει να γίνει, θα κάνετε τις ενέργειες ώστε να μην το βρείτε απρόοπτα μπροστά σας – ή να μην σας βρει αυτό.

Ορίστε κανόνες επικοινωνίας
Οι συνάδελφοι πρέπει να γνωρίζουν κάθε πότε θα τσεκάρετε τα email και υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούν ή θα είναι υποχρεωμένοι να σας καλέσουν στο τηλέφωνο.

Φτιάξτε λίστες
Πράγματα που πρέπει να πάρετε, δουλειές που πρέπει να γίνουν, ειδοποιήσεις που πρέπει να σταλούν, όλα πρέπει να μπουν σε task lists για ευκολότερο έλεγχο. Μην ξεχάσετε τη λίστα «πρώτη μέρα στη δουλειά», θα σας δώσει πολύ μεγάλη ηρεμία το να ξέρετε ακριβώς τι σας περιμένει.

Ειδοποιήστε εγκαίρως
Οι συνάδελφοι πρέπει να γνωρίζουν πότε θα λείψετε, ώστε να προσαρμόσουν και εκείνοι το πρόγραμμά τους στα κοινά σας πρότζεκτ και να σκεφτούν αν χρειάζονται κάτι από εσάς προτού αναχωρήσετε. Επιπλέον, αυτό δείχνει επαγγελματισμό, σεβασμό προς την ομάδα, συγκροτημένη σκέψη και άλλες αρετές που εκτιμώνται πολύ σε μια εργασιακή ομάδα.

Εμπιστευτείτε τους συνεργάτες σας
Αν έχετε ηγετική θέση στην ομάδα σας, είναι ευκαιρία να τους «εκπαιδεύσετε» στην πράξη στο να παίρνουν αποφάσεις εν απουσία σας, αλλά να εκπαιδευτείτε και εσείς στο να αφήνετε τον έλεγχο δείχνοντας εμπιστοσύνη. Όσο καλύτερα το καταφέρετε, τόσο λιγότερο αγχωτική θα είναι η κάθε σας απουσία στο εξής.

Διαβάστε ακόμη:

Τι πρέπει να κάνω όσο είμαι άνεργος;

Τι απαιτεί η εργασία από το σπίτι και η διαχείρισή της

Πέντε συμβουλές για εργασία από το σπίτι