Κλήτευση σε δίκη παραδόθηκε στον Μπόρις Τζόνσον για «ψέματα και παραπληροφόρηση»

Κλήτευση σε δίκη παραδόθηκε στον Μπόρις Τζόνσον για «ψέματα και παραπληροφόρηση»
epa06204517 British Foreign Secretary Boris Johnson address the media during a press conference with U.S Secretary of State Rex Tillerson (out of picture) in London, Britain, 14 September 2017. EPA/ANDY RAIN
Η δικαστής απέστειλε κλήτευση στον Τζόνσον να παραστεί σε δίκη, αποδεχόμενη τη δίωξη που άσκησε εναντίον του ένας πολίτης.

Ο Μπόρις Τζόνσον, που θεωρείται φαβορί για τη διαδοχή της Τερέζα Μέι στον θώκο του πρωθυπουργού της Βρετανίας, θα παραπεμφθεί σε δίκη με την κατηγορία ότι είπε ψέματα στην κοινή γνώμη σχετικά με το Brexit, αποφάσισε σήμερα μία δικαστής.

Δικαστής του Δικαστηρίου του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο αποφάσισε ότι ο Τζόνσον, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, πρέπει να απαντήσει σε μια προσφυγή ιδιώτη που τον κατηγορεί ότι διέπραξε τρία αδικήματα ανάρμοστης συμπεριφοράς δημόσιου αξιωματούχου.

Αυτά σχετίζονται με ισχυρισμούς που έκανε ο Τζόνσον πριν και μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος του 2016 για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν ήταν ένας από τους επικεφαλής της εκστρατείας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση. Οι Βρετανοί ψήφισαν σε ποσοστό 52% έναντι 48% υπέρ της αποχώρησης.

«Στη διάρκεια και των δύο προαναφερόμενων περιόδων, ο εναγόμενος είπε κατ’ επανάληψη ψέματα και παραπλάνησε τη βρετανική κοινή γνώμη όσον αφορά το κόστος της παραμονής στην ΕΕ, δηλώνοντας ρητά, υποστηρίζοντας ή συμπεραίνοντας πως το κόστος της παραμονής στην ΕΕ ήταν 350 εκατομμύρια λίρες την εβδομάδα», αναφέρεται στην προσφυγή εναντίον του Τζόνσον.

Ο αριθμός 350 εκατομμύρια λίρες (400 εκατομμύρια ευρώ) ήταν ένα κεντρικό και αμφιλεγόμενο κομμάτι του μηνύματος «Take back control» («Να ανακτήσουμε τον έλεγχο») της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης, το οποίο διακοσμούσε ένα λεωφορείο της προεκλογικής εκστρατείας. Αντίπαλοι υποστήριξαν ότι ήταν σκόπιμα παραπλανητικό και στη συνέχεια συμβόλισε τις διαιρέσεις που προκάλεσε το δημοψήφισμα.

Στη γραπτή απόφασή της η δικαστής Μάργκοτ Κόλμαν ανέφερε πως οι ισχυρισμοί δεν έχουν αποδειχθεί και πως δεν τεκμηριώνει το γεγονός, όμως είπε ότι ο Τζόνσον πρέπει να παραπεμφθεί σε δίκη.

«Έχοντας λάβει υπόψη όλους τους σχετικούς παράγοντες πείστηκα ότι πρέπει να εκδώσω την κλήτευση, όπως ζητήθηκε, για τα τρία αδικήματα όπως περιγράφονται», ανέφερε η Κόλμαν. «Αυτό σημαίνει πως ο εναγόμενος θα πρέπει να παραστεί στο δικαστήριο για προκαταρκτική ακρόαση και στη συνέχεια η υπόθεση θα σταλεί για εκδίκαση σε ανώτερο δικαστήριο», συμπλήρωσε.

Ο εκπρόσωπος του Τζόνσον δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχόλιο.

Κατήγορος είναι ο επιχειρηματίας Μάρκους Μπολ. Σύμφωνα με τους δικηγόρους του, ο Μπόρις Τζόνσον είπε εν γνώσει του ψέματα, όταν ήταν δήμαρχος του Λονδίνου, υποστηρίζοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κατέβαλλε κάθε εβδομάδα 350 εκατομμύρια λίρες στις Βρυξέλλες. Θέλουν να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του για σοβαρό παράπτωμα κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

«Η δημοκρατία απαιτεί μια υπεύθυνη και έντιμη ηγεσία από τα άτομα που κατέχουν δημόσια αξιώματα», δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου την περασμένη Πέμπτη ο δικηγόρος Λιούις Πάουερ. «Το Ηνωμένο Βασίλειο ουδέποτε έστειλε ούτε έδωσε 350 εκατομμύρια λίρες την εβδομάδα», υπέδειξε. «Ο Μπόρις Τζόνσον γνώριζε ότι ο αριθμός αυτός ήταν ψευδής. Ωστόσο, επέλεξε να τον επαναλάβει ξανά και ξανά», είπε. «Η κατηγορία δεν αφορά το Brexit», επισήμανε ο δικηγόρος, «όμως ο κ. Τζόνσον επέλεξε να παραπλανήσει την κοινή γνώμη στη διάρκεια του δημοψηφίσματος για το Brexit».

Σε αιτήσεις που υπέβαλαν στο δικαστήριο, οι δικηγόροι του Τζόνσον ανέφεραν πως η αίτηση είναι ένα τέχνασμα, που υποβλήθηκε απλά και μόνο με πολιτικούς σκοπούς.

«Αναφέρεται ότι τα φερόμενα ως γεγονότα δεν προσεγγίζουν τον ορισμό που πιστοποιεί την παραβίαση καθήκοντος», επιχειρηματολόγησε ο δικηγόρος του. «Καμία από τις πράξεις δεν έλαβε χώρα στη διάρκεια των άμεσων βουλευτικών ή δημαρχιακών καθηκόντων του κ. Τζόνσον, αλλά στη διάρκεια της πολιτικής εκστρατείας», συμπλήρωσε.