Κοινωνικό Τιμολόγιο ρεύματος για πολύτεκνους: Οι δικαιούχοι και οι προθεσμίες

Κοινωνικό Τιμολόγιο ρεύματος για πολύτεκνους: Οι δικαιούχοι και οι προθεσμίες
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη νέα κατηγορία που στοχεύει στη μείωση του κόστους ρεύματος.

Με στόχο τη μείωση του κόστους ενέργειας για πολύτεκνες οικογένειες, δημιουργήθηκε η κατηγορία δημιουργήθηκε στον τομέα του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ Γ) για την ηλεκτρική ενέργεια.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη, η πλατφόρμα για τις αιτήσεις θα είναι διαθέσιμη από την 1η Φεβρουαρίου 2024.

Στο πλαίσιο του τιμολογίου, παρέχεται μειωμένη τιμή ρεύματος για οικιακή χρήση στις οικογένειες με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα και περισσότερα.

Ειδικότερα, η έκπτωση αφορά στο ποσοστό 10 λεπτών ανά kWh στη χρέωση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, εστιάζοντας αποκλειστικά στην κύρια κατοικία.
Όσον αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια, για οικογένεια με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα, το ανώτατο ετήσιο εισόδημα ορίζεται στα 50.000 ευρώ, με προσθήκη 2.500 ευρώ για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο, φτάνοντας τα 70.000 ευρώ.

Παράλληλα, παρέχονται ποσά για οικογένειες με άτομα με αναπηρία ή ανάγκη μηχανικής υποστήριξης, καθώς και διευρυμένα όρια κατανάλωσης για τη χορήγηση της έκπτωσης, ενώ οι δικαιούχοι επωφελούνται από έκπτωση λόγω εξοικονόμησης ενέργειας, που δεν υπερβαίνει το 20% της βασικής έκπτωσης.

Η απόφαση τροποποιεί το καθεστώς απαλλαγής από ρυθμιζόμενες χρεώσεις για τη χρήση του συστήματος και το δίκτυο. Οι δικαιούχοι του ΚΟΤ Γ απαλλάσσονται από το μεταβλητό σκέλος της χρέωσης, ενώ οι δικαιούχοι του ΚΟΤ Β απαλλάσσονται από το πάγιο και σταθερό σκέλος των χρεώσεων.

Η ένταξη στο ΚΟΤ Γ θα γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ, με την υποβολή πιστοποιητικών και τη διαλειτουργικότητα του ιστότοπου με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προθεσμία

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η ένταξη των πολύτεκνων οικογενειών στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ Γ) γίνεται με μια αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ. Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν την αίτηση από την 1η Φεβρουαρίου 2024, όταν και θα έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες διαδικασίες, που θα επιτρέψουν τη διαλειτουργικότητα του ιστότοπου με αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς.

Σημειώνεται ότι οι αιτούντες, προκειμένου να καταστούν δικαιούχοι του ΚΟΤ Γ, θα υποχρεούνται να αναρτούν στην πλατφόρμα το πιστοποιητικό της οικογενειακής τους κατάστασης συνοδευόμενο από πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος, ώστε να αποδεικνύεται η πολυτεκνική τους ιδιότητα.

Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο πολυτέκνων: Τα εισοδηματικά κριτήρια

Δικαιούχοι είναι οικογένειες με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα και βάσει υπολογισμών η συντριπτική πλειοψηφία των πολύτεκνων οικογενειών που θα κάνει την αίτηση στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, αναμένεται να γίνει δεκτή.

Στη δημοσιότητα έχει δοθεί αναλυτικός οδηγός για τα εισοδηματικά κριτήρια που ισχύουν για την ένταξη μιας πολύτεκνης οικογένειας στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Το ανώτατο, ετήσιο, εισοδηματικό όριο διαμορφώνεται στις 50.000 ευρώ.
  • Για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο προστίθεται το ποσό των 2.500 ευρώ, μέχρι του συνολικού ορίου των 70.000 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού των εξαρτώμενων μελών της οικογένειας.
  • Το παραπάνω όριο αυξάνεται, κατά 8.000 ευρώ, για οικογένεια που στη σύνθεση της περιλαμβάνει άτομο ή άτομα με αναπηρία 67% και άνω.
  • Το παραπάνω όριο αυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για οικογένεια που περιλαμβάνει άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι ισχύει με τις καταναλώσεις τετραμήνου στο ρεύμα

Στο πλαίσιο του ΚΟΤ Γ εφαρμόζονται διευρυμένα όρια τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τη χορήγηση της έκπτωσης. Συγκεκριμένα, ξεκινούν από τις 2.000 kWh/τετράμηνο για τις οικογένειες με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα, ενώ για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο προστίθεται κατανάλωση 200 KWh, μέχρι του ανώτατου ορίου των 4.000 kWh, ανεξαρτήτως του αριθμού των εξαρτώμενων μελών της οικογένειας.

Το παραπάνω όριο αυξάνεται, περαιτέρω, κατά 300 ΚWh, για πολύτεκνη οικογένεια που περιλαμβάνει άτομο ή άτομα με αναπηρία 67% και άνω και κατά 600 ΚWh για πολύτεκνη οικογένεια που περιλαμβάνει άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους.

Επιπλέον, οι δικαιούχοι του νέου τιμολογίου πολυτέκνων επωφελούνται για την εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνουν, συγκριτικά με το όριο της τετραμηνιαίας κατανάλωσής τους. Πρόκειται για μία επιπρόσθετη έκπτωση λόγω επίτευξης του στόχου εξοικονόμησης, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% της βασικής έκπτωσης, δηλαδή τα 12 λεπτά/kWh.

Απαλλαγή δικαιούχων ΚΟΤ από χρεώσεις

Διευκρινίζεται ότι με την ίδια υπουργική απόφαση τροποποιείται το καθεστώς απαλλαγής των δικαιούχων ΚΟΤ από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις για τη χρήση του συστήματος (ΧΧΣ) και τη χρήση του δικτύου (ΧΧΔ). Αναλυτικά:

Οι δικαιούχοι ΚΟΤ Α και ΚΟΤ Γ απαλλάσσονται από το μεταβλητό σκέλος της Χρέωσης Χρήσης Συστήματος (ΧΧΣ) και της Χρέωσης Χρήσης Δικτύου (ΧΧΔ), που υπολογίζεται βάσει της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας εντός των ορίων τετραμηνιαίας κατανάλωσης, ενώ απαλλάσσονται πλήρως, από τα υπόλοιπα σκέλη των Χρεώσεων Χρήσης Συστήματος (ΧΧΣ) και των Χρεώσεων Χρήσης Δικτύου (ΧΧΔ).

Οι δικαιούχοι ΚΟΤ Β απαλλάσσονται από το πάγιο και σταθερό σκέλος των Χρεώσεων Χρήσης Δικτύου (ΧΧΔ).

Εκτιμάται ότι από το 2024 με το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ Γ) που τίθεται σε ισχύ, θα έχουν φθηνό ρεύμα 30.000 πολύτεκνες οικογένειες.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: