«Κόκκινα» βάφει τα ευρωπαϊκά και ασιατικά χρηματιστηριακά ταμπλό η νέα περιπέτεια Τραμπ

«Κόκκινα» βάφει τα ευρωπαϊκά και ασιατικά χρηματιστηριακά ταμπλό η νέα περιπέτεια Τραμπ
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο ευρωπαϊκός κλάδος τεχνολογίας υποχώρησε κατά 1,2% ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,6%.

Πτώση κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών, με τις μετοχές τεχνολογίας να ηγούνται των απωλειών, ενώ η επίσημη έρευνα για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δημιούργησε ανησυχίες για πολιτική αβεβαιότητα στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Ο ευρωπαϊκός κλάδος τεχνολογίας υποχώρησε κατά 1,2% ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,6%. Η κίνηση των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων αναφορικά με την επίσημη έρευνα με το ερώτημα της παραπομπής του Τραμπ ενίσχυσε τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση και τον αντίκτυπο ενός παρατεταμένου εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Τις πιέσεις στις μετοχές επέτεινε ο σκληρός τόνος του Τραμπ στις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνα, με το γερμανικό χρηματιστήριο, που επηρεάζεται εύκολα από τις εξελίξεις στο εμπόριο, να υποχωρεί κατά 0,5%. Ο Τραμπ δήλωσε χθες ότι δεν θα αποδεχθεί μια «κακή συμφωνία» στις διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο.

Ακόμη μία συνεδρίαση απωλειών περίμενε σήμερα τις ασιατικές αγορές. Αυτή τη φορά όμως δεν ήταν ο εμπορικός πόλεμος, τα ανησυχητικά στοιχεία για την κινεζική οικονομία ή οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ και άλλες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή, που πυροδότησαν τις ρευστοποιήσεις. Το πολιτικό σκηνικό στις ΗΠΑ ήταν αυτό που έβαψε τα ταμπλό στο κόκκινο.

Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng υποχωρεί 1,22%, ενώ στη Σανγκάη ο βασικός δείκτης ακολουθεί με πτώση 0,8%. Νωρίτερα είχε παρουσιάσει απώλειες έως και 1,3%. Στο -1,12% και ο σύνθετος δείκτη στη Σένζεν. Ο ινδικός BSE Sensex ύστερα από διήμερο ράλι, επιστρέφει στο κόκκινο με πτώση 1%.

Μικρότερες είναι οι πιέσεις για τον Nikkei 225 στο Τόκιο, που καταγράφει πτώση 0,36% λίγο πριν από το κλείσιμο της αγοράς. Ο Kospi στη Σεούλ και ο S&P/ASX 200 στο Σίντνει στο -0,35% συμπληρώνουν την αρνητική εικόνα για τα χρηματιστήρια της περιοχής Ασίας- Ειρηνικού. Ο δείκτης MSCI Ασίας- Ειρηνικού (πλην Ιαπωνίας) υποχωρεί επίσης 0,75%.

Οι πολιτικές εξεπλίξεις στις ΗΠΑ προκαλούν νευρικότητα, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν πως δεν είναι δυνατή η καθαίρεση του Ντόναλντ Τραμπ. Τρεις πρόεδροι στο παρελθόν έχουν έρθει αντιμέτωποι με ανάλογη έρευνα, αλλά κανένας δεν απεπέμφθη από το αξίωμά του.

Στο κόκκινο, αν και με περιορισμένες απώλειες, αναμένεται να ανοίξουν σε λίγη ώρα και τα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Τα futures δείχνουν πτώση 14 μονάδων για τον FTSE 100 στο Λονδίνο, 28 μονάδων για τον Dax στη Φραγκφούρτη και 10 μονάδων για τον CAC 40 στο Παρίσι.