Κόλαση στη Γάζα – Πύραυλος χτύπησε το μεγαλύτερο νοσοκομείο

Κόλαση στη Γάζα – Πύραυλος χτύπησε το μεγαλύτερο νοσοκομείο

Τουλάχιστον επτά παιδιά μεταξύ των θυμάτων - Το Ισραήλ δηλώνει πως δεν έχει ευθύνη - ΟΗΕ: Σε κρίσιμη κατάσταση η Γάζα, έκκληση για άμεση εκεχειρία.

Ο εφιάλτης συνεχίζεται στη Λωρίδα της Γάζας όπου σήμερα οι Παλαιστίνιοι θα έπρεπε να γιορτάζουν το τέλος του Ραμαζανιού. Παρά τιςεκκλήσεις του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός, ένας πύραυλος έπεσε στον περίβολο του νοσοκομείου Αλ-Σίφα, του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Γάζας, σκοτώνοντας τουλάχιστον επτά παιδιά και τραυματίζοντας αρκετά άλλα, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Πηγές του ισραηλινού στρατού διαρρέουν στα μέσα ενημέρωσης της χώρας πως δεν βρίσκονται πίσω από το περιστατικό και πως ο πύραυλος πιθανώς να εκτοξεύθηκε από την ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς και να έπεσε λόγω αστοχίας στο νοσοκομείο.

Νωρίτερα δύο Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους ένα παιδί τεσσάρων ετών, σκοτώθηκαν από πυρά των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας. 

«Στο όνομα της ανθρωπότητας, η βία πρέπει να τερματιστεί. Η κατάσταση στη Γάζα είναι κρίσιμη», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, φτάνοντας στη Νέα Υόρκη μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην περιοχή.

«Είναι ζήτημα πολιτικής θέλησης. Πρέπει να επιδείξουν τον ανθρωπισμό τους ως ηγέτες, τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι» είπε ο Μπαν σε δημοσιογράφους. Γιατί αυτοί οι ηγέτες κάνουν (με τις πράξεις τους) τους πολίτες τους να σκοτώνονται από άλλους; «Δεν είναι υπεύθυνο», είναι «ηθικά λάθος»,υποστήριξε ο ίδιος.

Τη στάση που επρόκειτο να ακολουθήσει το Ισραήλ φανέρωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος επέκρινε σήμερα την έκκληση που απηύθυνε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μαχητών της Χαμάς αλλά παραμελεί την ασφάλεια του Ισραήλ.

Η χθεσινή ανακοίνωση από το Συμβούλιο «σχετίζεται με τις ανάγκες μιας δολοφονικής τρομοκρατικής ομάδας που επιτίθεται εναντίον των Ισραηλινών πολιτών και δεν έχει καμία απάντηση για τις ανάγκες ασφαλείας του Ισραήλ» είπε ο ίδιος στον Μπαν Κι Μουν, όπως ανέφερε το πρωθυπουργικό του γραφείο.

Νωρίτερα σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε ότι οι δύο αντίπαλες πλευρές στις συγκρούσεις στη Γάζα έχουν «εκφράσει σοβαρό ενδιαφέρον» για την έκκλησή του για την κήρυξη νέας 24ωρης ανθρωπιστικής εκεχειρίας, αλλά «δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει στο χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής της».

«Ο γενικός γραμματέας απευθύνει έκκληση στις πλευρές να ανανεώσουν μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επαναλαμβάνει το αίτημά του για μια διαρκεί εκεχειρία που θα μπορούσε να λειάνει το έδαφος για την έναρξη εκτενών διαπραγματεύσεων» ανέφερε ο εκπρόσωπός του σε μια ανακοίνωση.

Με την προσθήκη των νέων θυμάτων αυξάνεται σε 1.044 τουλάχιστον ο αριθμός των Παλαιστίνιων που έχουν χάσει τη ζωή τους από την 8η Ιουλίου και την έναρξη των αεροπορικών επιδρομών, την οποία ακολούθησε η έναρξη χερσαίων επιχειρήσεων των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στη Γάζα, με διακηρυγμένο στόχο να σταματήσουν οι ρίψεις ρουκετών και να καταστραφούν οι υπόγειες στοές που χρησιμοποιούν Παλαιστίνιοι για να μεταφέρουν αγαθά, να κρύβουν όπλα και να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ. Περίπου 6.200 ακόμη Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες άμεσης βοήθειας.

Στην ισραηλινή πλευρά 43 στρατιώτες και τρεις άμαχοι —δύο Ισραηλινοί και ένας Ταϊλανδός— έχουν σκοτωθεί από τις ρουκέτες που εβλήθησαν στο έδαφος του Ισραήλ.

Διαβάστε ακόμη:

ΟΗΕ: «Άμεση και άνευ όρων ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα»

Ανθρωπιστική βοήθεια 11 εκατ. ευρώ στους άμαχους της Γάζας

Ξεκινούν οι έρευνες για πιθανά εγκλήματα πολέμου στη Γάζα