Κολυμπήσαμε αντίθετα στο ρεύμα!

Κολυμπήσαμε αντίθετα στο ρεύμα!

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρώτο συνέδριο του Fortune στην Ελλάδα - Δείτε σε βίντεο την εκδήλωση. 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρώτο συνέδριο του Fortune στην Ελλάδα με τίτλο: «Κολυμπώντας Αντίθετα στο Ρεύμα», που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», σήμερα Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014.

Εκπρόσωποι της ελληνικής startup σκηνής, νέοι επιχειρηματίες, στελέχη επιχειρήσεων αλλά και πολλοί φοιτητές από τα μεγαλύτερα business ιδρύματα της χώρας γέμισαν την αίθουσα και παρακολούθησαν την εκδήλωση.

Στόχος του συνεδρίου ήταν η βιωματική αφήγηση των κρίσιμων σταθμών της επαγγελματικής διαδρομής επτά κορυφαίων Ελλήνων επιχειρηματιών, που μέσα από τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, τις επιτυχίες τους, τα λάθη τους, τις κρίσιμες αποφάσεις που εκλήθησαν να λάβουν, κολύμπησαν αντίθετα στο ρεύμα και η εμπειρία που αποκόμισαν αποτελεί ένα μάθημα ζωής.

Την εκδήλωση “άνοιξε” η Αναστασία Παρετζόγλου, διευθύντρια έκδοσης του Fortune στην Ελλάδα, που καλωσόρισε όσους προσήλθαν στην εκδήλωση, ενώ έκανε αναφορά στη μέχρι τώρα παρουσία του Fortune στην Ελλάδα τόσο ηλεκτρονικά όσο και μέσω της έντυπης έκδοσης του.

Η διευθύντρια έκδοσης του Fortune στην Ελλάδα, Αναστασία Παρετζόγλου.
Η διευθύντρια έκδοσης του Fortune στην Ελλάδα, Αναστασία Παρετζόγλου.
Η διευθύντρια έκδοσης του Fortune στην Ελλάδα, Αναστασία Παρετζόγλου.

“H παρουσία σας είναι απόδειξη, ότι το τολμηρό εγχείρημα της ίδρυσης μιας εκδοτικής εταιρείας τον Ιούνιο του 2013, μέσα στην κρίση, έχει νόημα! Η Olive Media συστάθηκε μέσα στην κρίση και πετυχαίνει κόντρα σε αυτή. Είμαστε μια νέα εκδοτική εταιρεία, που η Time, η μεγαλύτερη εκδοτική εταιρεία στον κόσμο, μας εμπιστεύτηκε τρείς διάσημους τίτλους της: το Fortune, το People και το Instyle. Είμαστε μια εταιρεία με νέες δομές, με νέα φιλοσοφία, με νέα τεχνολογία, που επενδύει στη 360 προσέγγιση. Σε μια εποχή που τα media αλλάζουν, σε μια εποχή που η πληροφορία είναι παντού, η ταυτόχρονη παρουσία των τίτλων μας στο διαδίκτυο, στα social media και στα περίπτερα ήταν η προτεραιότητά μας. Σήμερα, με το συνέδριο του Fortune, εγκαινιάζουμε μαζί σας τον τέταρτο πυλώνα της παρουσίας μας στην Ελλάδα που είναι τα Live Media. Είναι ένα συνέδριο για δυνατούς κολυμβητές, που επιχειρούν και πρωτοπορούν κόντρα στα ρεύματα της κρίσης, δαμάζοντας τα κύματά της”.

Στη συνέχεια ο Πάνος Μιχαλόπουλος, συντονιστής της εκδήλωσης, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της ARK ANALYTICS και βασικός συνεργάτης του Fortune, πήρε το λόγο και παρουσίασε τους ομιλητές:  “Πριν 12 χρόνια ήμουν στις θέσεις αυτές και όνειρό μου είναι να καταφέρω να φτάσω μια μέρα στις θέσεις αυτές! Πάντα ήθελα, αλλά δεν μου δόθηκε ποτέ η ευκαιρία, να ακούσω σε πρώτο πρόσωπο τι σημαίνει το επιχειρείν, από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές. Κάθε φορά που περνούσα μια δυσκολία, σκεφτόμουν πώς κατόρθωναν άνθρωποι σαν τους σημερινούς ομιλητές να «κολυμπούν αντίθετα στο ρεύμα?» Σήμερα το Fortune δίνει σε όλους μας αυτή τη σπουδαία ευκαιρία”.

H διευθύντρια του Fortune Αναστασία Παρετζόγλου με τον Πάνο Μιχαλόπουλο και τους ομιλητές.
H διευθύντρια του Fortune Αναστασία Παρετζόγλου με τον Πάνο Μιχαλόπουλο και τους ομιλητές.
H διευθύντρια του Fortune Αναστασία Παρετζόγλου με τον Πάνο Μιχαλόπουλο και τους ομιλητές.
O Πάνος Μιχαλόπουλος με τους ομιλητές.
O Πάνος Μιχαλόπουλος με τους ομιλητές.
O Πάνος Μιχαλόπουλος με τους ομιλητές.

Τι είπαν οι ομιλητές

Νίκη Κουτσιανά

4

Η Πρόεδρος της Apivita Νίκη Κουτσιανά ανέφερε πως σταθμός στην ιστορία της εταιρείας στάθηκε η δημιουργία του μάυρου σαπουνιού, ενός καινοτόμου προϊόντος που αποτέλεσε και το πρώτο success story. Η εταιρεία συνέχισε να επενδύει στην καινοτομία και την ανάπτυξη με τα φακελάκια express να αποτελούν πρωτοπορία για τα ελληνικά δεδομένα. Στο πέρασμα των χρόνων υπήρξαν, ωστόσο, και αποτυχημένες προσπάθειες λανσαρίσματος προϊόντων που δεν έτυχαν της αναμενόμενης ανταπόκρισης από το καταναλωτικό κοινό. Το μεγαλύτερο επενδυτικό ρίσκο ελήφθη μεσούσης της κρίσης με την δημιουργία του βιοκλιματικού εργοστασίου καθώς και με την πρόσφατη επένδυση που αφορούσε στο άνοιγμα του Experience Store στο Κολωνάκι. Όπως τονίζει η ίδια επρόκειτο για μια κρίσιμη απόφαση που απαιτούσε δανεισμό, ενώ την ίδια στιγμή δεν έπρεπε να γίνουν περικοπές στην ποιότητα ούτε παρεκκλήσεις από την φιλοσοφία της Apivita. Παράλληλα, συνέχισε την εξωστρεφή πολιτική ανοίγοντας θυγατρική εταιρεία στην Ιαπωνία. «H δική μου ιστορία και διαδρομή με δίδαξε ότι πρώτα έρχεται το όνειρο. Και ότι μόνο με δημιουργικότητα, καινοτομία, σκέψη έξω από το κουτί, πάθος, αγάπη, επιμονή και υπομονή αλλά και ηθική μπορούμε να πετύχουμε και να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας.»

 

Παντελής Τζωρτζάκης

 

Τη δική του εμπειρία από τον κόσμο του επιχειρείν μετέφερε ο Δ/νων Σύμβουλος του Ομίλου Quest, Παντελής Τζωρτζάκης, τονίζοντας πως για να επιτύχει μια επιχείρηση δεν αρκεί μόνο μια καλή ιδέα, αλλά είναι αναγκαίο τα στελέχη που τη διοικούν να διακατέχονται από Πίστη, Πειθώ και Πείσμα. Ο κ. Τζωρτζάκης θυμάται τα χρόνια που εργαζόταν στη Forthnet και όπως αποκάλυψε όταν η αγορά στρεφόταν σε επενδύσεις για την ανάπτυξη portals, μια τάση που επικρατούσε διεθνώς για την δημιουργία ενημερωτικών και ειδησιογραφικών sites, εκείνος αποφάσισε να πάει κόντρα στο ρεύμα και να ρισκάρει επενδύοντας στο διαδίκτυο και στις συνδυασμένες υπηρεσίες internet και τηλεφωνίας (2play). Η ιστορία τον δικαίωσε και όπως λέει και ο ίδιος είναι προτιμότερο να πάρει κανείς ρίσκο από το να σταθεί στο “me too” ακολουθώντας μια πορεία που δεν έχει χαράξει ο ίδιος. “Έχετε μυαλό ανοικτό, μείνετε πιστοί στο στόχο σας και εμπιστευτείτε το ένστικτό σας. Δεν είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε το κύμα”.

Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου

 

“Η έννοια του «πηγαίνω ενάντια στο ρεύμα» ερμηνεύεται ως μία στάση που αρνείται να υιοθετήσει τη συμβατικότητα για χάρη της συμβατικότητας. Διότι, έτσι, οι περισσότερες σημαντικές επιχειρηματικές αποφάσεις δεν θα είχαν ποτέ ληφθεί. Για μένα «κόντρα στο ρεύμα» σημαίνει αναζήτηση ευκαιριών εκεί που οι άλλοι δεν ψάχνουν ή και δεν βλέπουν”. Με αυτό τον τρόπο σκιαγραφεί η αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και επικεφαλής του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» , Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου το DNA μιας επιχείρησης, τα στελέχη της οποίας είναι αποφασισμένα να την φτάσουν στην κορυφή. Μολονότι η κρίση δημιούργησε φοβικά σύνδρομα και οδήγησε τους περισσότερους επιχειρηματίες στο να “μαζευτούν” και να μην κάνουν ανοίγματα, η κ. Εφράιμογλου ακολούθησε το αντίθετο μονοπάτι. Πιστεύοντας πως ο πολιτισμός, η μάθηση, η αναζήτηση θα ήταν αγαθά με υψηλή ζήτηση λόγω της κρίσης, αντί να να γίνει εσωστρεφής άνοιξε τον «Ελληνικό Κόσμο» σε νέα αντικείμενα και νέες συνεργασίες με το εξωτερικό αλλά και με σημαντικούς οργανισμούς της χώρας μας. “Αυτό που έμαθα είναι ότι η ανάληψη του ρίσκου στην επιχειρηματική δράση σε μαθαίνει να κατανοείς τον κίνδυνο, να τον αναλύεις και να τον μετράς. Να τον υπολογίζεις. Όχι με νούμερα. Αλλά με διαίσθηση. Και η διαδικασία αυτή σε αλλάζει, Σε ωριμάζει. Επίπονα, με προσωπικό και ενίοτε οικογενειακό κόστος, αλλά γρήγορα και αποτελεσματικά. Κι αυτό σε κάνει καλύτερο άνθρωπο και καλύτερο επιχειρηματία”.

Κωνσταντίνος Ευρυπίδης

Ο κλάδος του φαρμάκου ήταν από εκείνους που δέχτηκαν αλλεπάλληλα χτυπήματα από την κρίση. Το 2011 η Genesis Pharma, παρουσίασε για πρώτη φορά στην ιστορία της αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους 41 εκ. ευρώ και το 2012 έγινε η ιδιωτική εταιρεία με τη μεγαλύτερη ζημία από το PSI, μετά τις μεγάλες Ελληνικές τράπεζες. Πώς αντέδρασε η αγορά; Η απάντηση ήταν μια: προσφυγή στο άρθρο 99, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Genesis Pharma, κ. Κωνσταντίνος Ευρυπίδης. Όπως τονίζει η μεγαλύτερη ήττα σε μια μάχη είναι η απόφαση να τα παρατήσεις χωρίς πρώτα να δοκιμάσεις με όλες τις δυνάμεις σου, ενώ το κλειδί στα δύσκολα είναι το τρίπτυχο: ψυχραιμία, σωστή προετοιμασία και αποφασιστικότητα. Πώς τα κατάφερε; Διατήρησε την αποφασιστικότητα, την ψυχραιμία και την επιμονή, μελετώντας κάθετι πριν από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, αναλύοντας δεκάδες σενάρια και κάνοντας αυτοκριτική. Σήμερα η εταιρεία του λαμβάνει τιμητικές διακρίσεις και θεωρείται από τις ισχυρότερες του κλάδου.

Μιχάλης Μαϊλλης

Από τα δίχτυα της κρίσης δεν κατάφερε να ξεφύγει ούτε η εταιρεία Μαϊλλης, η οποία εν μία νυκτί, έχασε το 35% των πωλήσεων της . “Αυτό το ξαφνικό και απρόσμενο συγκυριακό πρόβλημα δεν το κατανόησαν οι Τράπεζες μας τότε, και έτσι δεν μας συμπαραστάθηκαν” ήταν η φράση του Προέδρου της εταιρείας Μαϊλλη, Μιχάλη Μαϊλλη, αυτοσκοπός του οποίου έγινε η βιωσιμότητα της εταιρείας με κάθε τρόπο. Επί επτά συναπτά έτη ο όμιλος παρέμεινε ζωντανός κάτω από ιδιαίτερα δύσκολα συνθήκες, σε κατάσταση αιχμαλωσίας, διατηρώντας την πρωτοποριακή θέση του και τη φήμη του, στη διεθνή αγορά της συσκευασίας, διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες.Πρόσφατα μάλιστα κατάφερε να απαγκυστρωθεί από τον τραπεζικό δανεισμό, αφού επεδίωξε και πέτυχε την είσοδο διεθνούς ισχυρού τραπεζικού επενδυτή.

Αριστείδης Μπελλές

“Τα λάθη τα κάνουν πάντα αυτοί που προσπαθούν. Τα λάθη μας και οι όποιες αποτυχημένες προσπάθειες, μας κάνουν κάθε μέρα όλο και πιο σοφούς διορθώνοντας τα επόμενα βήματά μας. Μας κάνουν επίσης και πιο δυνατούς ν’ αντέξουμε σε μελλοντικές κακουχίες και κινδύνους”. Κάπως έτσι βλέπει την επιχειρηματικότητα ο Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος της ΝΗΡΕΑΣ κ. Αριστείδης Μπελλές, ο οποίος στην ομιλία του στο συνέδριο του Fortune Greece υπογράμμισε πως η ενασχόλησή του με το επιχειρείν, αποτέλεσε μια πολύ σημαντική απόφαση στη ζωή του, που του έδωσε τη δυνατότητα να νιώθει σ’ όλο του το «είναι» την ευθύνη των πράξεών του και την αίσθηση της ανεξαρτησίας.

Τάκης Θεοχαράκης

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε και ο αντιπρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της εισαγωγικής εταιρείας Nissan – Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε., Τάκης Θεοχαράκης, ο οποίος χρειάστηκε να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική του και να πάρει τα δικά του ρίσκα μέσα στην κρίση. “Η κρίση χτύπησε πολύ σκληρά τον κλάδο του αυτοκινήτου.

Παρά τα δραστικά μέτρα που πήραμε, τόσο στο κομμάτι των εξόδων όσο και στο κομμάτι το μισθολογικό, μία πτώση της τάξης του 80-85% είναι σχεδόν αδύνατο να συγκρατηθεί με “συμβατικούς” τρόπους”. Στις αρχές του 2013 κλήθηκε να λάβει μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις για το μέλλον της επιχείρησης. Μετά από δύσκολες συζητήσεις και από ομόφωνη απόφαση των υπόλοιπων μελών της οικογένειάς του, ανέλαβε τον Ιούνιο του 2013 αποκλειστικά την διοίκηση της Ν. Ι. Θεοχαράκης και των άλλων δύο δορυφορικών εταιριών. “Για το 2014 πάμε να κλείσουμε με θετικό EBIDTA περ. 5 εκ με ελαφρά ζημία ενώ για το 2015 περιμένουμε να γυρίσουμε επιτέλους σε κερδοφορία αν και η αγορά θα είναι χειρότερη από το 2011”. Όσο για τις συμβουλές που δίνει στους Έλληνες επιχειρηματίες συνοψίζονται στα εξής :

• Δεν υπάρχουν εταιρίες one man show

• Διαλέξτε με προσοχή τα στελέχη σας

• Μοιραστείτε με τους ανθρώπους σας τους στόχους σας και το όραμά σας

• Κάντε τους ξεκάθαρο τι περιμένετε από αυτούς.

• Κάντε τους accountable

• Αξιολογείστε τους , όχι από κάθε τους ενέργεια , αλλά από τα αποτελέσματά τους

• Θυμηθείτε ότι όταν ζητάτε θυσίες, αυτές κάποτε πρέπει να έχουν ένα τέλος.

Δείτε αναλυτικά το live chat της εκδήλωσης

Δείτε όλη την εκδήλωση στο παρακάτω βίντεο από το 40 λεπτό και μετά: