Κολοσσιαίες ζημίες 275 εκατ. δολ. για την Credit Suisse το α’ τρίμηνο του 2021

Κολοσσιαίες ζημίες 275 εκατ. δολ. για την Credit Suisse το α’ τρίμηνο του 2021
Photo:

Κολοσσιαίες ζημίες στο ύψος των 252 εκατ. ελβετικών φράγκων ή 275 εκατ. δολ. κατέγραψε για το α’ τρίμηνο του 2021 η Credit Suisse.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η οποία δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη 22 Απριλίου 2021, οι βαρύτατες απώλειες αντικατοπτρίζουν τις επενδυτικές επιλογές στις ΗΠΑ (περίπτωση Archegos), οι οποίες αντισταθμίζονται από τη θετική απόδοση που υπήρξε σε άλλα πεδία του τμήματος wealth management και investment banking της τράπεζας.

Υπενθυμίζεται ότι η ελβετική τράπεζα είχε εκτεθεί στις ΗΠΑ και, εντέλει, υπέστη βαρύτατο πλήγμα 4,4 δισεκ. ελβετικά φράγκα από το σκάνδαλο της Archegos, ενός family office που εκμεταλλευόμενο την υπερβολική μόχλευση που του παρείχαν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είχε τοποθετηθεί σε πολλά δομημένα προϊόντα και στην αγορά των CFDs, με αποτέλεσμα να συμβεί margin call, δηλαδή αθέτηση πληρωμών.

Πάντως, πέρα από το σκάνδαλο της Archegos, σύμφωνα με τον CEO της Credit Suisse, Geoff Cutmore, αυτό ήταν το καλύτερο τρίμηνο στην ιστορία του ελβετικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

Προς κεφαλαιακή ενίσχυση 2 δισ. δολ.

Στο μεταξύ, περίπου 2 δισ. δολάρια αναμένεται να συγκεντρώσει η Credit Suisse, σε μία προσπάθεια να διαχειριστεί τις απώλειες.

Η τράπεζα, η οποία έχει κλείσει περίπου το 97% της έκθεσής της στο Archegos, δήλωσε ότι αναμένει η αύξηση κεφαλαίου των 600 εκατ. ελβετικών φράγκων να έχει επιτυχία, ενώ στοχεύει να αξιοποιήσει χρηματοδότηση περίπου 1,8 δισ. φράγκων από τίτλους μετατρέψιμους σε 203 εκατ. μετοχές.
Η ελβετική ρυθμιστική αρχή Finma έχει πλέον ξεκινήσει διαδικασίες αξιολόγησης