Κομισιόν: Αναμένουμε ουσιαστικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις

Κομισιόν: Αναμένουμε ουσιαστικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Οι συζητήσεις αφορούν στο σύνολο των θεμάτων που σχετίζονται με το ελληνικό πρόγραμμα.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσδοκά ουσιαστικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών ως τις 24 Απριλίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς και προσέθεσε: «Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι συζητήσεις αφορούν το σύνολο των θεμάτων που σχετίζονται με το ελληνικό πρόγραμμα και κινούνται στο πνεύμα της δήλωσης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελπίζει ότι ως την επόμενη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Απριλίου στη Ρίγα της Λετονίας, θα υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα αυτής της διαπραγμάτευσης».

Σε αντίστοιχη δήλωση προέβη νωρίτερα σήμερα ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας ενώπιον της επιτροπής οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε πως: «οι θεσμοί αναμένουν από την ελληνική πλευρά την πλήρη λίστα των μεταρρυθμίσεων».

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, επεσήμανε σε δηλώσεις του πως αναμένεται να υπάρξει σύντομα πρόοδος στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους εταίρους της. ««Υπάρχει ανάγκη περισσότερης βοήθειας ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει να αποπληρώνει το χρέος της. Η πρόσβαση στις αγορές δεν είναι διαθέσιμη προς το παρόν, αλλά πριν σκεφτούμε οποιαδήποτε επιπρόσθετη βοήθεια, οι Ευρωπαίοι εταίροι θέλουν να δουν μια λεπτομερή, κατανοητή λίστα μεταρρυθμίσεων. Μια λίστα αρκούντως αξιόπιστη, ώστε να εγγυάται ότι μετά από λίγο καιρό η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει σε μια βιώσιμη κατάσταση, όπως έγινε με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Αυτή τη στιγμή, δεν το βλέπουμε αυτό», σημείωσε και προσέθεσε:

«Μέχρι στιγμής, η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει όσα έχει δεσμευτεί να κάνει. Έχει αποπληρώσει τους δανειστές, όπως τον EFSF και το ΔΝΤ. Αυτό είναι θετικό, ήταν άλλωστε μια από τις δεσμεύσεις της».

 Τόμσεν: Ας εφαρμόσουν το Μνημόνιο κι ας το λένε όπως θέλουν