Τόμσεν: Ας εφαρμόσουν το Μνημόνιο κι ας το λένε όπως θέλουν

Τόμσεν: Ας εφαρμόσουν το Μνημόνιο κι ας το λένε όπως θέλουν

Η λίστα των μεταρρυθμίσεων είναι μόνο η αφετηρία, φέρεται να είπε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ.

Για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας με τους δανειστές μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα, ενημέρωσαν το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο Πόλ Τόμσεν και ο Ρίσι Γκογιάλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πόλ Τόμσεν ανέφερε πως τα πράγματα για την ελληνική οικονομία δεν πηγαίνουν καλά, όμως δεν ήταν σε θέση να δώσει περαιτέρω πληροφορίες, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν επιτρέπει ακόμη την πρόσβαση στα σχετικά στοιχεία. Παράλληλα, ο κ. Τόμσεν σχολίασε πως η διαπραγματευτική οδός την οποία ακολουθεί η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν δείχνει να λειτουργεί και δεν εκτιμά πως θα κλείσει σύντομα η συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές της-και ως εκ τούτου, η εκταμίευση των χρημάτων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο Πόλ Τόμσεν εξήγηση, μάλιστα, πως ο μόνος τρόπος να σωθεί η Ελλάδα είναι να δώσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι της το «πράσινο φως» για παροχή ρευστότητας μέχρι τις 24 Απριλίου, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εμμένει στις θέσεις του για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό. Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως ο ίδιος δεν έχει πρόβλημα με τους διαφορετικούς όρους που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για την τρόικα και το μνημόνιο. «Είμαστε ανοικτοί να το ονομάσουμε όπως θέλουν. Όμως, το Mνημόνιο πρέπει να υπάρχει. Από τη στιγμή που η Ευρώπη ζητεί να ελέγχεται η υλοποίηση των μέτρων και του προγράμματος, πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο και να είναι όλα γραπτά και υπογεγραμμένα», φέρεται να είπε ο κ. Τόμσεν.

Σε ό,τι αφορά στο φλέγον ζήτημα των μεταρρυθμίσεων, ο κ. Τόμσεν ανέφερε πως ο κατάλογος που έχει υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση καλύπτει σε γενικές γραμμές θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν το επόμενο διάστημα, ωστόσο υπάρχει ανάγκη συζήτησης σοβαρότερων θεμάτων, όπως αυτά που συμπεριλήφθησαν στην επιστολή της Κριστίν Λαγκάρντ προς το Eurogroup.