Κομισιόν: Ανάπτυξη 3,1% για την Ελλάδα το 2017

Κομισιόν: Ανάπτυξη 3,1% για την Ελλάδα το 2017
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

O Μοσκοβισί στην Αθήνα την Τετάρτη για να συναντηθεί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο -  Στο 2% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016.

«Σημάδια ανάκαμψης» διαπιστώνει για την ελληνική οικονομία η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τις ενδιάμεσες προβλέψεις για την περίοδο 2016-2018, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM, «η ελληνική οικονομία μεγενθύνεται σταδιακά» και «τα δημόσια οικονομικά αποδίδουν καλύτερα από το αναμενόμενο».

Ειδικότερα, όσον αφορά την ανάπτυξη, η Κομισιόν προβλέπει ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα φτάσει το 0,3% το 2016, «αντανακλώντας τη βελτίωση της επιχειρηματικής και καταναλωτικής πίστης», μετά την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.

Υπό τον όρο της έγκαιρης ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να επιταχυνθεί το 2017 με ανάπτυξη 2,7% του ΑΕΠ, «στη βάση της βελτίωσης των χρηματοοικονομικών συνθηκών και της σταδιακής χαλάρωσης των ελέγχων κεφαλαίων». Παράλληλα, προβλέπεται επιτάχυνση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων και ο δείκτης ανάπτυξης το 2018 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,1%.

Εξάλλου, η Κομισιόν διαπιστώνει βελτίωση της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια. Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 2,4% κατά μέσο όρο τους πρώτους δέκα μήνες του 2016 και προβλέπεται να αυξηθεί με μέσο σταθερό δείκτη 2,2% έως το 2018. Η ανεργία αναμένεται να μειωθεί στο 23,4% το 2016, έναντι 24,9% το 2015. Η ανεργία αναμένεται να μειωθεί σταθερά την περίοδο των προβλέψεων (έως το 2018), χάρη στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, «οι οποίες θέτουν ευέλικτες μορφές απασχολήσης και καθορισμό μισθών».

Σύμφωνα με την Επιτροπή, «οι καθοδικοί κίνδυνοι», οι οποίοι θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις προβλέψεις, σχετίζονται, κυρίως, με την αβεβαιότητα γύρω από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, με εξωγενείς παράγοντες, όπως οι γεωπολιτικές και οικονομικές εντάσεις σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο, καθώς και με την προσφυγική κρίση.

Σχετικά με το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι το 2016 θα διαμορφωθεί στο -1,1% του ΑΕΠ και θα παραμείνει σταθερό και το 2017. Η Επιτροπή προβλέπει δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,7% το 2018.

Λόγω της υπεραπόδοσης των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος το 2015, η Επιτροπή προβλέπει ότι η Ελλάδα θα σημειώσει σημαντική υπεραπόδοση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 2% του ΑΕΠ το 2016 (έναντι 0,5% του ΑΕΠ που ήταν ο στόχος του προγράμματος).

Όσον αφορά τον στόχο του προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ το 2017, η Επιτροπή εκτιμά ότι η Ελλάδα θα τον πετύχει, λαμβάνοντας υπόψη τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί -κυρίως στον φόρο εισοδήματος και τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό- ακόμα και μετά την εκκίνηση του σχήματος Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Επίσης, η Κομισιόν θεωρεί ότι η ισχυρή απόδοση των εσόδων που παρατηρήθηκε το 2016 «και στηρίχθηκε από την εν εξελίξει μεταρρύθμιση της διοίκησης εσόδων», θα βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων το 2018.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, υπάρχουν καθοδικοί κίνδυνοι, οι οποίοι σχετίζονται με την πιθανότητα μικρότερης απόδοσης των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων το 2017, σε περίπτωση που δεν εφαρμοστούν τα μέτρα, αλλά και με την αβεβαιότητα όσο δεν ολοκληρώνεται η δεύτερη αξιολόγηση.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι οι ελληνικές Αρχές αναμένεται να υιοθετήσουν το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πακέτο για το 2018-2021, που θα περιλαμβάνει τις αναγκαίες προσαρμογές στις δημοσιονομικές πολιτικές, προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Τέλος, η Κομισόν προβλέπει ότι το δημοσιονομικό χρέος της Ελλάδας θα αυξηθεί από το 177,4% του ΑΕΠ το 2015 στο 179,7% το 2016. Η βελτιωμένη δημοσιονομική θέση και η ισχυρή ανάπτυξη του ΑΕΠ αναμένεται να βάλουν το χρέος σε πτωτική πορεία από το 2017 και μετά. Το κόστος των επιτοκίων αναμένεται να μειωθεί έως το 2018, γιατί τα παλαιά δάνεια αντικαταστάθηκαν με νέα, με χαμηλότερα επιτόκια. Η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων το 2017 και το 2018 θα αυξήσει το κόστος δανεισμού βραχυπρόθεσμα, αλλά θα το μειώσει μακροπρόθεσμα και θα ελαφρύνει το πρόγραμμα αποπληρωμής χρέους.

O Μοσκοβισί στην Αθήνα την Τετάρτη για να συναντηθεί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο

Στο 2% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, όπως ανακοίνωσε ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί κατά την παρουσίαση των Χειμερινών Εκτιμήσεων της Κομισιόν.

Η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων από εδώ και πέρα εξαρτάται από την ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εκτίμησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος ο οποίος προανήγγειλε ότι καταφθάνει -προς το σκοπό αυτό- στην Αθήνα την Τετάρτη προκειμένου να συναντηθεί με τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφονται στην έκθεση των Χειμερινών Εκτιμήσεων της Κομισιόν, η Ελλάδα θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,7% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο, όπως αναφέρει το Reuters, υπερβαίνοντας τον στόχο του 3,5% που έχει συμφωνηθεί με τους πιστωτές της ευρωζώνης.

Το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδας τον επόμενο χρόνο, αποτελεί μήλον της έριδος μεταξύ των κυβερνήσεων της ευρωζώνης και του ΔΝΤ, το οποίο εκτιμά πως θα πρέπει να είναι μόλις στο 1,5%.

Παρουσιάζοντας τις ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίοδο 2016-2018, ο Π. Μοσκοβισί ανέφερε για την Ελλάδα ότι «το 2015 και το 2016 η απόδοση των δημοσιονομικών στόχων της Ελλάδας ήταν πολύ καλύτεροι από αυτό που αναμενόταν στην αρχή του προγράμματος».

Σημείωσε, ακόμα, ότι μετά την επιστροφή στην ανάπτυξη το 2016 (0,3% του ΑΕΠ), που ήταν καλύτερο από το αναμενόμενο, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να αναπτυχθεί καλύτερα το 2017 και η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,7% του ΑΕΠ και στο 3,1% του ΑΕΠ το 2018.

Ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια της Ελλάδας για την οικοδόμηση ενός «success story»

Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι μετά από χρόνια κρίσης, αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα οικοδομείται κάτι το οποίο θα αποκαλούσαμε «success story» και επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης. «Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια, ώστε να μη δημιουργήσουμε εκ του μηδενός μία νέα κρίση εν μέσω διαδικασίας αποκατάστασης της οικονομίας στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο Γάλλος επίτροπος επεσήμανε ότι οι μελλοντικές αποφάσεις για την Ελλάδα δεν θα πρέπει να βασίζονται σε απαισιόδοξα σενάρια, αλλά στα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τα οποία οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας είναι καλύτερες από το αναμενόμενο.

Ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει κάνει προσπάθειες και μεταρρυθμίσεις, με τα αποτελέσματα να είναι ήδη ορατά και τις προσπάθειες να αποδίδουν καρπούς και πρόσθεσε πως και οι εταίροι της Ελλάδας θα πρέπει να πράξουν αναλόγως. Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα για μία «ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης», ενόψει του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.