Κομισιόν: Κίνδυνος παραβίασης των κανόνων στον προϋπολογισμό Ιταλίας, Γαλλίας

Κομισιόν: Κίνδυνος παραβίασης των κανόνων στον προϋπολογισμό Ιταλίας, Γαλλίας
epa07687741 European countries' and the flag of Europe fly in front of the 'Louise Weiss Building', seat of the European Parliament, in Strasbourg, France, 01 July 2019. In Brussels, negotiations have been postponed for the succession of the President of Parliament and the President of the European Commission. EPA/PATRICK SEEGER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στην έκθεση σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός Ισπανίας, Πορτογαλίας, Βελγίου, Σλοβενίας, Σλοβακίας και Φινλαδίας ενέχουν επίσης τον κίνδυνο μη συμμόρφωσης με τους κανόνες της ΕΕ.
Τα προσχέδια προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά που έχουν ετοιμάσει η κυβέρνηση της Γαλλίας και της Ιταλίας ενέχουν τον κίνδυνο παραβίασης των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς θα μπορούσε να μην επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του χρέους και του ελλείμματος.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Κομισιόν σημείωσε επίσης ότι ο προϋπολογισμός Ισπανίας, Πορτογαλίας, Βελγίου, Σλοβενίας, Σλοβακίας και Φινλαδίας ενέχουν επίσης τον κίνδυνο μη συμμόρφωσης με τους κανόνες της ΕΕ.

«Μεταξύ των προσχεδίων προϋπολογισμού σε κίνδυνο μη συμμόρφωσης, αυτά που μας ανησυχούν περισσότερο είναι τα επίπεδα χρέους που είναι υψηλά και δεν μειώνονται αρκετά γρήγορα», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, αναφερόμενος σε Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο και Ισπανία.

«Καλούμε όλα τα κράτη-μέλη να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι ο προϋπολογισμός του 2020 θα είναι συμβατός», πρόσθεσε.

Κανένα από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης δεν βρίσκεται σε «σοβαρό» κίνδυνο παραβίασης των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, υπογράμμισε η Κομισιόν.

Υπενθυμίζεται ότι υπό τους κανόνες της ΕΕ, τα κράτη-μέλη με χρέος μεγαλύτερο από 60% του ΑΕΠ πρέπει σταδιακά να το μειώνουν.

Από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους και για πρώτη φορά από το 2002, κανένα κράτος μέλος της ζώνης του ευρώ δεν υπόκειται στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ αναμένεται να συνεχίσει την πτωτική πορεία των τελευταίων ετών και να μειωθεί από περίπου 86 % το 2019 σε περίπου 85 % το 2020. Αυτό συμβαίνει υπό συνθήκες αποδυνάμωσης της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε επίσης: «Καθώς οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της Ευρώπης επηρεάζονται αρνητικά από αυξανόμενους κινδύνους, είναι καθησυχαστικό που χώρες της ευρωζώνης όπως η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες χρησιμοποιούν το δημοσιονομικό περιθώριο για να στηρίξουν τις επενδύσεις. Ωστόσο, οι χώρες αυτές έχουν τη δυνατότητα να κάνουν περισσότερα».

Ο Πιερ Μοσκοβισί, Επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές και δημοσιονομικές υποθέσεις, τη φορολογία και τα τελωνεία, δήλωσε σχετικά: «Κατά την τελευταία πενταετία, η παρούσα Επιτροπή αξιολόγησε προσεκτικά τα σχέδια δημοσιονομικών προγραμμάτων των κρατών μελών της ευρωζώνης. Με τις φετινές γνώμες, επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για μια ευέλικτη, έξυπνη εφαρμογή των κοινών μας κανόνων, η οποία στηρίζεται στην επίγνωση της οικονομικής πραγματικότητας της κάθε χώρας και της ευρωζώνης στο σύνολό της. Υπό την έννοια αυτή, η Επιτροπή καλεί τις χώρες με υψηλό χρέος να εφαρμόσουν συνετές δημοσιονομικές πολιτικές, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει όσες διαθέτουν δημοσιονομικό περιθώριο να αυξήσουν τις επενδύσεις. Αυτή η διαφοροποιημένη προσέγγιση θα ενισχύσει τη ζώνη του ευρώ.»