Τουρκία: Στο 35% το επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας – Έρχονται νέες αυξήσεις λόγω του πληθωρισμού

Τουρκία: Στο 35% το επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας – Έρχονται νέες αυξήσεις λόγω του πληθωρισμού
This photograph taken on June 9, 2023, shows the Central Bank of Turkey, in Ankara. Turkish President Recep Tayyip Erdogan appointed former Wall Street executive Hafize Gaye Erkan as central bank governor on June 9, signalling a possible shift from his unconventional policies to fight soaring inflation. (Photo by Adem ALTAN / AFP) Photo: AFP
Η νομισματική σύσφιξη είναι απαραίτητη για τη κάμψη των προσδοκιών για τον πληθωρισμό.

Κατά 5% αύξησε το βασικό της επιτόκιο η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, «δείχνοντας» σε νέες αυξήσεις το επόμενο χρονικό διάστημα προκειμένου να καταπολεμήσει τον υψηλό πληθωρισμό στην οικονομία της γειτονικής μας χώρας.

Το βασικό επιτόκιο της τράπεζας πήγε στο 35% από 30% που ήταν μέχρι σήμερα, εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Στην ανακοίνωση της τράπεζας σημειώνεται πως η νομισματική σύσφιξη είναι απαραίτητη για τη κάμψη των προσδοκιών για τον πληθωρισμό και τον «έλεγχο της επιδείνωσης της συμπεριφοράς των τιμών».

Είπε ότι οι δευτερογενείς επιπτώσεις από τις φορολογικές αλλαγές, την αύξηση των μισθών και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες έχουν «ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό».

«Η νομισματική σύσφιξη θα ενισχυθεί περαιτέρω όσο χρειάζεται, εγκαίρως και σταδιακά, μέχρι να επιτευχθεί σημαντική βελτίωση των προοπτικών του πληθωρισμού» σημειώνει η τράπεζα

Υπενθυμίζεται πως μετά από την επανεκλογή του Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία της Τουρκίας την άνοιξη, η κεντρική τράπεζα απομακρύνεται από μια μακρά περίοδο ανορθόδοξης νομισματικής πολιτικής κατά την οποία τα επιτόκια μειώνονταν ακόμη και όταν ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε στα ύψη.

Ο Ερντογάν διόρισε την Χαφίζ Γκαγιέ Ερκάν ως νέα επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας τον Ιούνιο και από τότε το βασικό επιτόκιο έχει αυξηθεί σημαντικά από το 8,5% .

Η οικονομία της Τουρκίας έχει πληγεί σε διάφορα μέτωπα τα τελευταία χρόνια. Ο πληθωρισμός προβλέπεται από την κεντρική τράπεζα ότι θα φθάσει λίγο πάνω από το 60% μέχρι το τέλος του 2023, ενώ η τουρκική λίρα έχει καταρρεύσει, καθιστώντας τις εισαγωγές ακριβότερες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: