Κοντά σε υψηλό επτά ετών το πετρέλαιο- Εκτινάχθηκαν τα futures

Κοντά σε υψηλό επτά ετών το πετρέλαιο- Εκτινάχθηκαν τα futures
Photo: pixabay.com
Ισχυρά κέρδη σημείωσε και το φυσικό αέριο

Ράλι σημείωσαν τα futures του πετρελαίου τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021, με τις τιμές του μαύρου χρυσού να είναι κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά χρόνων λόγω της απόφασης του ΟΠΕΚ+ να αρχίσει να αυξάνει σταδιακά την παραγωγή, αρχής γενομένης από τον Νοέμβριο του 2021.

Συγκεκριμένα, ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε στις 4/10 Δευτέρα ότι συμφώνησε να διατηρήσει σε ισχύ την υπάρχουσα συμφωνία για αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα τον Νοέμβριο 2021.

«Οι υπουργοί του ΟΠΕΚ+ επιβεβαίωσαν το σχέδιο προσαρμογής της παραγωγής» ανέφερε σε ανακοίνωση το πετρελαϊκό καρτέλ.

Το σχέδιο προβλέπει την αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα τον Νοέμβριο. 

«Υπάρχουν εκκλήσεις για μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+» δήλωσε μία από τις πηγές στο Reuters.

«Φοβόμαστε για τέταρτο κύμα κορωνοϊού, κανένας δεν θέλει να κάνει μεγάλες κινήσεις» πρόσθεσε.

Τα μέλη του OPEC+ διατήρησαν αμετάβλητη τη συμφωνία τους, παρότι δέχονται ισχυρές πιέσεις από μεγάλους καταναλωτές πετρελαίου, όπως οι ΗΠΑ και η Ινδία, να αυξήσουν ταχύτερα την παραγωγή τους, προκειμένου να ανακόψουν την αύξηση των τιμών που έχουν εκτιναχθεί κατά 50% από την αρχή του έτους λόγω της ανάκαμψης της ζήτησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργό (WTI) σημείωσαν άνοδο 1,74 δολ. ή +2,3%, στα 77,62 δολ. το βαρέλι.

Στον αντίποδα, τα futures στο Brent σημείωσαν αύξηση 1,98 δολ. ή +2,5%, στα 81,26 δολ. το βαρέλι.

Ισχυρά κέρδη σημείωσε και το φυσικό αέριο, με το συμβόλαιο Νοεμβρίου να ενισχύεται 2,6% στα 5,766 δολ. ανά εκατ. βρετανικές θερμικές μονάδες. Το συμβόλαιο ολοκλήρωσε την προηγούμενη εβδομάδα με συνολικά κέρδη λίγο πάνω από 8%, ενώ για τον Σεπτέμβριο σημείωσε ράλι 34%.