Κοντά σε ιστορικά χαμηλά το 10ετές ελληνικό ομόλογο- Ιστορικό ναδίρ και για το γερμανικό

Κοντά σε ιστορικά χαμηλά το 10ετές ελληνικό ομόλογο- Ιστορικό ναδίρ και για το γερμανικό
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς διαμορφωνόταν κοντά στο 3%, εν μέσω του γενικότερου κλίματος «πανηγυρισμών» που έφερε η αναγγελία της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, μετά τον θρίαμβο τις Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές της προηγούμενης Κυριακής.

Κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα παρέμεινε και σήμερα η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, ενώ κοντά σε ιστορικό ναδίρ κινήθηκαν και οι αποδόσεις των υπολοίπων κρατικών τίτλων της Ευρωζώνης, μετά τις νέες απειλές του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να επιβάλει δασμούς σε αγαθά από το Μεξικό, εντείνοντας τους φόβους για ύφεση και προκαλώντας νέες αναταράξεις στις διεθνείς αγορές.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς διαμορφωνόταν κοντά στο 3%, εν μέσω του γενικότερου κλίματος «πανηγυρισμών» που έφερε η αναγγελία της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, μετά τον θρίαμβο τις Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές της προηγούμενης Κυριακής. Η προοπτική να αναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εξουσία, εφαρμόζοντας μια περισσότερο φιλοαναπτυξιακή πολιτική, με προσέλκυση επενδύσεων και μέτρα φιλικά προς το επιχειρείν, δίνει ώθηση σε ελληνικά ομόλογα και μετοχές.

Στους υπόλοιπους τίτλους της Ευρωζώνης, οι ανησυχίες για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές έστρεψαν το ενδιαφέρον των επενδυτών προς το ασφαλές «καταφύγιο» του κρατικού χρέους, ειδικά και μετά τα αποθαρρυντικά στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα, σε μια ένδειξη ότι ο κινεζικός «δράκος» λυγίζει υπό το βάρος της εμπορικής αντιπαράθεσης.

«Οι δασμοί του Τραμπ εναντίον του Μεξικού με αιφνιδίασαν, περισσότερο από την κλιμάκωση της εμπορικής έντασης με την Κίνα», επισημαίνει ο Γιάν Φον Γκέριχ, στρατηγικός αναλυτής στη Nordea. «Η είδηση είναι αρνητική για τις αγορές και τις οικονομικές προοπτικές», προσθέτει.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε τρεις μονάδες βάσης, στο -0,201%, σε απόσταση αναπνοής από το ιστορικό χαμηλό που είχε αγγίξει τον Ιούλιο του 2016, μετά το δημοψήφισμα των Βρετανών υπέρ του Brexit.

H στροφή προς την ασφάλεια του κρατικού χρέους χωρών υψηλής επενδυτικής διαβάθμισης οδήγησε σε επίπεδα κάτω του μηδενός και την απόδοση του ολλανδικού 10ετούς, για πρώτη φορά από το 2016.