«Κόντρα» για τον πληθωρισμό: Γιατί η διάσημη επενδυτής Cathie Wood «αδειάζει» τον Jack Dorsey

«Κόντρα» για τον πληθωρισμό: Γιατί η διάσημη επενδυτής Cathie Wood «αδειάζει» τον Jack Dorsey
Jack Dorsey, CEO of Twitter and co-founder & CEO of Square, speaks during the crypto-currency conference Bitcoin 2021 Convention at the Mana Convention Center in Miami, Florida, on June 4, 2021. (Photo by Marco BELLO / AFP) Photo: AFP

της Sophie Mellor

Η διάσημη επενδυτής Cathie Wood και ο ιδρυτής του Twitter, Jack Dorsey διαφωνούν στο Twitter για το ζήτημα του υπερπληθωρισμού.

Αφού ο Dorsey ανακοίνωσε στην πλατφόρμα του ότι «ο υπερπληθωρισμός πρόκειται να αλλάξει τα πάντα. Συμβαίνει», η Wood έγραψε στο Twitter διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς του.

Η συνιδρυτής και διευθύνουσα σύμβουλος της ARK Invest πιστεύει ότι η τεχνολογική πρόοδος, η δημιουργική καταστροφή – ή εταιρείες που πωλούν απαρχαιωμένα προϊόντα με εκπτώσεις για να εξυπηρετήσουν χρέη – και μια φυσική εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης μετά την περίοδο των εορτών θα καταστείλουν τον μακροπρόθεσμο πληθωρισμό που προκαλείται από τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Η στάση της Cathie Wood που αναμένει αποπληθωρισμό έρχεται σε αντίθεση με πολλούς στην αγορά που ανησυχούν για την αύξηση των τιμών που προκαλείται από τις καταπονημένες αλυσίδες εφοδιασμού και την εκτόξευση της ζήτησης μετά την πανδημία.

Στο νήμα του tweet, η Wood σημείωσε ότι το κόστος εκπαίδευσης για την τεχνητή νοημοσύνη μειώνεται κατά 40% έως 70% ετησίως, παρέχοντας μια «αποπληθωριστική δύναμη που σπάει ρεκόρ». Θεωρεί επίσης ότι το σύνολο των εταιρειών που εξυπηρετούν «βραχυπρόθεσμους μετόχους που θέλουν κέρδη / μερίσματα τώρα» δεν επενδύουν αρκετά στην καινοτομία και θα αναγκαστούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους με έκπτωση – μια άλλη δύναμη που πιέζει τις τιμές προς τα κάτω.

Αλλά και οι δύο είναι μακροπρόθεσμες τάσεις, τις οποίες πολύ σωστά επεσήμανε ο Elon Musk.

Σε απάντηση στον Musk, η Cathie Wood έγραψε ότι ο βραχυπρόθεσμος πληθωρισμός φούντωσε μόνο ως απόκριση στα σημεία συμφόρησης της αλυσίδας εφοδιασμού που σχετίζονται με τον COVID-19 και στους περιορισμούς στην προσφορά πετρελαίου – τους οποίους αναφέρει ως «ανεξάρτητους και ψυχολογικά σημαντικούς», αλλά αυτό θα οδηγήσει σε σοβαρή πτώση της τιμής του πετρελαίου μακροπρόθεσμα μέσω της υιοθέτησης των ηλεκτρικών οχημάτων.

Ο πληθωρισμός απασχολεί τους επενδυτές παντού, οι οποίοι φοβούνται ότι η απορρύθμιση θα επηρεάσει τα εταιρικά κέρδη και στη συνέχεια τις αποδόσεις των επενδυτών. Ο όρος «στασιμοπληθωρισμός» ήταν η πιο κοινή λέξη στις συνομιλίες με πελάτες την περασμένη εβδομάδα, έγραψαν οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman Sachs σε σημείωμα προς τους επενδυτές.

Σε ένα πράγμα συμφωνούν η Wood και ο Dorsey: Είναι από τις πιο εξέχουσες φωνές στο πλήθος των οπαδών των κρυπτονομισμάτων, με την Wood να ασκεί πίεση στις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ για να κάνουν τις επενδύσεις σε Bitcoin πιο προσιτές στους καθημερινούς επενδυτές.