Κόντρα στις ανησυχίες, ενισχύονται οι πωλήσεις EV παγκοσμίως- «Σπάει τα κοντέρ» η Κίνα

Κόντρα στις ανησυχίες, ενισχύονται οι πωλήσεις EV παγκοσμίως- «Σπάει τα κοντέρ» η Κίνα
epa07557645 The e.GO Life electric car is charged at the start of the e-car production line of the electric vehicle developer e.GO Mobile AG, which comprises 30,000 units per year, in Aachen, Germany, 09 May 2019. EPA/SASCHA STEINBACH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο, αυξήθηκαν κατά 29% από τον Σεπτέμβριο.

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων συνεχίζουν να ενισχύονται παγκοσμίως, με την Κίνα να καταγράφει ρεκόρ μηνιαίων πωλήσεων τον Οκτώβριο παρά το τέλος των επιδοτήσεων, σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας αγοράς Rho Motion.

Η Κίνα τερμάτισε ένα 11ετές πρόγραμμα επιδοτήσεων για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων το 2022, αλλά ορισμένες τοπικές αρχές συνέχισαν να προσφέρουν ενισχύσεις ή φοροαπαλλαγές για την προσέλκυση επενδύσεων, καθώς και επιδοτήσεις για τους καταναλωτές.

Οι πωλήσεις EV στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο, αυξήθηκαν κατά 29% από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα. Η παγκόσμια αγορά EV παρουσίασε αύξηση 34% την ίδια περίοδο.

Η Κίνα εισέρχεται στους δύο τελευταίους μήνες του έτους, οι οποίοι είναι εποχικά υψηλοί για τις πωλήσεις οχημάτων, σύμφωνα με την Rho Motion.

«Αυτό που είναι αξιοσημείωτο στα στοιχεία του Οκτωβρίου είναι ότι η ζήτηση EV στην Κίνα συνεχίζει να φτάνει σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, παρόλο που μειώθηκαν οι επιδοτήσεις… », δήλωσε η εταιρεία έρευνας αγοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πωλήσεις EV αυξήθηκαν κατά 26% στις ευρωπαϊκές αγορές, όπου η περικοπή των επιδοτήσεων επιβάρυνε τη ζήτηση, όπως παρατηρήθηκε στη Γερμανία, όπου οι επιχειρηματικές επιδοτήσεις καταργήθηκαν τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την Rho Motion.

«Αυτό (οι επιδοτήσεις) είναι σημαντικός παράγοντας στη γερμανική αγορά, καθώς σχεδόν τα δύο τρίτα των ταξινομήσεων επιβατικών αυτοκινήτων είναι επαγγελματικά», δήλωσε η εταιρεία.

Η Tesla, η Mercedes Benz και η Volkswagen έχουν προειδοποιήσει ότι τα υψηλά επιτόκια και η υποτονική αγορά απομακρύνουν τους πελάτες.

Οι πωλήσεις EV στη Βόρεια Αμερική αυξήθηκαν κατά 78% μέχρι στιγμής φέτος.

«Η αγορά της Βόρειας Αμερικής συνεχίζει να έχει ένα ισχυρό 2023, με την Tesla να εξακολουθεί να καταλαμβάνει τη μερίδα του λέοντος της ζήτησης, καθώς οι παλαιές αυτοκινητοβιομηχανίες μετριάζουν τις φιλοδοξίες τους για κλιμάκωση της παραγωγής», δήλωσε η Rho Motion.

Παρόλα αυτά, το μερίδιο αγοράς της Tesla υποχώρησε στο χαμηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ, στο 50% περίπου, κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, παρά τις μειώσεις τιμών, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας υπηρεσιών αντιπροσώπων Cox Automotive τον Οκτώβριο.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: