Κορκίδης: Έστω και πληθωριστικά, αυξημένος αναμένεται ο τζίρος της Πασχαλινής αγοράς

Κορκίδης: Έστω και πληθωριστικά, αυξημένος αναμένεται ο τζίρος της Πασχαλινής αγοράς
Καταναλωτές κοιτάζουν πασχαλινές λαμπάδες στην αγορά της Θεσσαλονίκης, Μ.Τετάρτη 20 Απριλίου 2022. Λαμπάδες, τσουρέκια, σοκολατένια αβγά, κρέατα και δώρα για νονές και βαπτιστήρια βρίσκονται ψηλά στην «ατζέντα» των πασχαλινών αγορών και στη Θεσσαλονίκη. Η κίνηση στα καταστήματα «ζεσταίνεται» σταδιακά με τον εμπορικό κόσμο να αισιοδοξεί πως τα επόμενα 24ωρα θα αυξηθεί ο πασχαλινός τζίρος. Αρκετοί οι καταναλωτές και σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη, κοιτάζουν τις βιτρίνες και κάνουν έρευνα αγοράς για το πασχαλινό τραπέζι, ενώ οι έμποροι - από την πλευρά τους - ελπίζουν πως έως το Μεγάλο Σάββατο, με την εισροή των δώρων και των επιδομάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς, θα γεμίσουν τα ταμεία τους. Με τιμές σε αρνιά και κατσίκια που ξεκινούν από τα 9,99 ευρώ και φτάνουν τα 15 ευρώ επιχειρούν οι κρεοπώλες στο Καπάνι να «δελεάσουν» τους κατοίκους προκειμένου να προμηθευτούν τα κρέατα για τη σούβλα του Πάσχα. Οι περισσότεροι καταναλωτές στο Καπάνι και στα καταστήματα του κέντρου της Θεσσαλονίκης επιδίδονται σε «σαφάρι» τιμών προκειμένου να εντοπίσουν το καλύτερο και οικονομικότερο σε κρέας, οπωροκ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Είναι σχεδόν βέβαιο πως θα ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ της περυσινής χρονιάς.

Αυξημένος αναμένεται ο τζίρος της Πασχαλινής αγοράς, έστω και πληθωριστικά, συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές, τόσο στις αγορές τροφίμων, όσο και στα εμπορικά καταστήματα.

Αυτό σημειώνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, Βασίλης Κορκίδης, αναφορικά με τις εκτιμήσεις και τις προσδοκίες της εφετινής πασχαλινής αγοράς στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και των Νησιών του Αργοσαρωνικού.

Όπως αναφέρει, η αυξημένη αγοραστική κίνηση, ενόψει του Πάσχα, αναμένεται να φέρει την «ανάσταση» στο σύνολο της ελληνικής αγοράς για το λιανικό εμπόριο μετά, μάλιστα, από μια δίμηνη υποτονική περίοδο που ακολούθησε των φετινών χειμερινών εκπτώσεων. Παρά το γεγονός πως η πασχαλινή αγορά είναι μικρή σε διάρκεια, εντούτοις, είναι αρκετά έντονη σε κύκλο και όγκο εργασιών, τόσο στο κλάδο των τροφίμων, λόγω του πασχαλινού τραπεζιού, όσο και σε πολλούς άλλους κλάδους της λιανικής, λόγω των παραδοσιακών δώρων.

Ο ίδιος προσθέτει ότι, «λαμβάνοντας υπόψη τους περυσινούς αρχικούς ενδοιασμούς για περιορισμένη κατανάλωση λόγω της παρατεταμένης ακρίβειας, που δεν επιβεβαιώθηκαν, αναμένεται και φέτος ο τζίρος να είναι, έστω και πληθωριστικά, αυξημένος συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές, τόσο στις τοπικές αγορές τροφίμων, όσο και στα εμπορικά καταστήματα της Αττικής. Οι γονείς και οι νονοί, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, θα ανταποκριθούν αξιοπρεπώς στις οικογενειακές και κοινωνικές τους υποχρεώσεις, αγοράζοντας τα καθιερωμένα πασχαλινά δώρα στα παιδιά και βαφτιστήρια».

Σχετικά με τα δύο «πασχαλινά καλάθια» του υπουργείου Ανάπτυξης, που έχουν ενεργοποιηθεί (από 22 Απριλίου το Καλάθι του Νονού και από σήμερα το Καλάθι του Πάσχα), όπως σημειώνει «έκαναν καλά τη δουλειά τους πέρυσι, αφού λειτούργησαν προληπτικά για τη συγκράτηση των τιμών, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων προς όφελος των καταναλωτών και το ίδιο αναμένεται να κάνουν και φέτος». Υπενθυμίζεται ότι στο «Καλάθι του Πάσχα» εντάσσονται το αρνί, κατσίκι, τσουρέκι, σοκολατένια αυγά και αντίστοιχα προϊόντα. Αντίστοιχα, στο «Καλάθι των Νονών», εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων που συμπεριλαμβάνουν λαμπάδες, βρεφικά και παιδικά παιχνίδια, σοκολατένια αυγά και άλλα σχετικά προϊόντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γενικότερα, όπως αναφέρει, ο Πασχαλινός εορταστικός τζίρος, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιών και των υπηρεσιών εστίασης και διαμονής, που θα αποτυπωθεί στα στατιστικά του Μαΐου, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ της περυσινής χρονιάς, αφού, φέτος, το ελληνικό Πάσχα είναι ουσιαστικά εντός της θερινής τουριστικής περιόδου και θα πρέπει να συνυπολογιστεί η αυξημένη τουριστική κίνηση από το εξωτερικό με την «εισαγόμενη κατανάλωση». Στις κεντρικές αγορές της Αττικής, οι πωλήσεις, κατά την διάρκεια της Μ. Εβδομάδας, αναμένονται βελτιωμένες, ενώ η επισκεψιμότητα στα μαγαζιά, θα γίνει αισθητή με την έναρξη του διευρυμένου εορταστικού ωραρίου από αύριο Πέμπτη 25 Απριλίου.

Σχετικά με το δώρο του Πάσχα ο πρόεδρος υπογραμμίζει ότι, η πασχαλινή αγορά, ως γνωστόν, «ανασταίνεται» με την καταβολή του δώρου του Πάσχα, που, μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού και της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, θα ξεπεράσει φέτος το 1 δισ. ευρώ, ενώ θα πρέπει να καταβληθεί από τις επιχειρήσεις στους εργαζόμενους μέχρι και τη Μ. Τετάρτη, 1η Μαΐου. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να κατατεθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των μισθωτών λίγο νωρίτερα, ώστε να ξεκινήσουν και νωρίτερα οι δέουσες αγορές των ημερών του Πάσχα.

Η αγορά υπολογίζει να απορροφήσει μεγάλο μέρος του δώρου του Πάσχα και, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των μισθών, ευελπιστεί οι καταναλωτές να επηρεαστούν όσο το δυνατόν λιγότερο από την ακρίβεια στα τρόφιμα και, κυρίως, του «οβελία» που, και φέτος, παρατηρείται οι τιμές να κινούνται ανοδικά, τόσο λόγω του κόστους παραγωγής για τους κτηνοτρόφους, όσο και της μείωσης του ζωικού κεφαλαίου. Είναι γεγονός πως ο πληθωρισµός στα τρόφιμα διαμορφώνεται σήμερα στο υψηλό 5,4%, όμως, συγκριτικά με τη αντίστοιχη περυσινή περίοδο, έχει αποκλιμακωθεί, δίνοντας μια μικρή ανάσα στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Για το «Πάσχα στο χωριό», ο κ. Κορκίδης σημειώνει ότι κοστολογείται και φέτος ακριβά, λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων, καθώς και των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Γεγονός που προβληματίζει, αλλά δεν φαίνεται να σταματά τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου από τη μεγάλη έξοδο, σύμφωνα και με τις αυξημένες κρατήσεις των εισιτηρίων από το λιμάνι του Πειραιά, προς κάθε νησιωτικό προορισμό.

Ο ίδιος προσθέτει «Παρά, λοιπόν, τις πολλές αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες, κυρίως λόγω της ακρίβειας στα τρόφιμα, οι ολιγοήμερες πασχαλινές αποδράσεις σε χωριά, νησιά και εξοχικά δεν θα περιοριστούν. Η έξοδος του Πάσχα σε κοντινούς προορισμούς αναμένεται, φέτος, να είναι μεγαλύτερη και πολλά υποσχόμενη, αφού θα τονώσει και τις περιφερειακές αγορές των εξοχικών προορισμών της Αττικής και των νησιών του Αργοσαρωνικού».

Είναι γεγονός, συνεχίζει ο πρόεδρος, πως διανύουμε μια περίοδο με εντάσεις και πολέμους τριγύρω μας, κατά την οποία όλος ο κόσμος έχει μεγάλη ανάγκη να αισθανθεί καλύτερα και να βελτιώσει τη ψυχική του διάθεση. Αντίστοιχα, και οι άνθρωποι της αγοράς, έχουμε την ανάγκη του ευδιάθετου με τις φθηνότερες τιμές καταναλωτή. Πιστεύουμε, λοιπόν, πως όλοι μαζί θα καταφέρουμε να περάσουμε, αφενός με ευλάβεια αυτές τις ‘Αγιες ημέρες και, αφετέρου, να χαρούμε το Ορθόδοξο Πάσχα μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: