Κορκίδης: Θετικές οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά δεν επιτρέπεται εφησυχασμός

Κορκίδης: Θετικές οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά δεν επιτρέπεται εφησυχασμός
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης μιλάει στην παρουσίαση της μελέτης του ΙΟΒΕ "Η συμβολή της ακτοπλοΐας στην ελληνική οικονομία" στον Πειραιά, Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014. ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τι είπε για φορολογικό νομοσχέδιο και ασφαλιστικό ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ.

Η θετική πορεία της οικονομίας, δεν επιτρέπει εφησυχασμό στην παρούσα συγκυρία, τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης μιλώντας στη τελευταία συνεδρίαση, για το 2023, του διοικητικού συμβουλίου του επιμελητηρίου.

Ο Κ. Κορκίδης αναφερόμενος στην αναβάθμιση από τον οίκο Fitch, σημείωσε ότι αυτή πιστοποιεί την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και τις ακόμη πιο θετικές προοπτικές που διανοίγονται για την ανάπτυξή της, δημιουργώντας ευνοϊκό κλίμα για περαιτέρω ενίσχυση της εισροής επενδύσεων, καλύτερες συνθήκες χρηματοδότησης της οικονομίας, ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης.

Ωστόσο, τόνισε, ότι η θετική πορεία της οικονομίας, δεν επιτρέπει εφησυχασμό στην παρούσα συγκυρία, την οποία και χαρακτήρισε κρίσιμη για την περαιτέρω θωράκιση της οικονομίας. Το 2024, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κορκίδης, πρέπει να είναι έτος ταχύρρυθμων μεταρρυθμίσεων και δημιουργίας ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που θα λειτουργήσει σαν επιταχυντής των επενδύσεων, υπό την προϋπόθεση ότι θα «τρέξει» και η κωδικοποίηση της νομοθεσίας την οποία και χαρακτήρισε μεγάλη πρόκληση. Η ψηφιοποίηση του κράτους πρέπει να είναι ο στόχος, συνέχισε ο Β. Κορκίδης υπενθυμίζοντας τα όσα θετικά έχουν απορρεύσει από την μέχρι τούδε ψηφιοποίηση του Κράτους για το επιχειρείν, αλλά και το κοινωνικό σύνολο. Επανέλαβε δε το «ο χρόνος είναι χρήμα», καθώς το time management στο Δημόσιο, δηλαδή της στρατηγικής σωστής διαχείρισης του χρόνου, θα επιτρέψει και στο business management να ακολουθήσει, οδηγώντας έτσι στην ολοκλήρωση ενός σύγχρονου ψηφιακού κράτους, για να σημειώσει και τη σημασία αξιοποίησης του ΕΣΠΑ.

Διανύουμε «εβδομάδα νομοσχεδίων», ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, υπενθυμίζοντας την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα κόκκινα δάνεια, την ολοκλήρωση της διαβούλευσης του «μίνι ασφαλιστικού», αλλά και του φορολογικού, γεγονός που αποτέλεσε αφορμή να συζητηθούν βασικά τους στοιχεία σε συνάρτηση με τις παρεμβάσεις που έκανε το επιμελητήριο, τόσο στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, όσο και το ασφαλιστικό, αλλά και το νομοσχέδιο για τα δάνεια. «Θα προτάσσουμε πάντα το καλώς εννοούμενο συμφέρον του επιχειρηματικού κόσμου που εκπροσωπούμε», είπε ο πρόεδρος, «με γνώμονα πάντα την ανάπτυξη της οικονομίας», την κυκλικότητα της οποίας και υπενθύμισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για το φορολογικό νομοσχέδιο, ο πρόεδρος ανέφερε ότι οι οριζόντιες λύσεις δεν φέρνουν πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα. Για το «μίνι ασφαλιστικό», είπε ότι οι αποφάσεις βρίσκονται προς την σωστή κατεύθυνση, τονίζοντας ότι όλα θα κριθούν στην πράξη. Αναφορικά με τις οκτώ αλλαγές υπέρ των δανειοληπτών με το νομοσχέδιο για τα δάνεια, ο κ. Κορκίδης επεσήμανε ότι «τα μέτρα που αφορούν στην υποχρέωση των servicers να ενημερώνουν τους δανειολήπτες και να προστατεύονται τα ευάλωτα νοικοκυριά βρίσκονται προς την σωστή κατεύθυνση. Την ίδια στιγμή, όμως, πάγια θέση του επιμελητηρίου είναι ότι θα πρέπει να επιβραβεύονται και οι συνεπείς δανειολήπτες».

Για την ακρίβεια υπογραμμίστηκε από τα μέλη του ΔΣ ότι η αντιμετώπισή της απαιτεί τριμερή συνεργασία μεταξύ καταστημάτων, καταναλωτών και κράτους.

«Ατενίζουμε με αισιοδοξία το νέο έτος που έρχεται, παρά τις δυσκολίες που διαγράφονται στον ορίζοντα και τις οποίες έχει να αντιμετωπίσει η ευρωπαϊκή και η ελληνική οικονομία με το ενεργειακό και την «πράσινη μετάβαση» να παραμένει κυρίαρχο ζήτημα. Αισιοδοξία που εδράζει και στο γεγονός ότι, από τα στοιχεία του Γ.Ε.ΜΗ. για το τρέχον έτος, το ισοζύγιο εγγραφών – διαγραφών διατηρήθηκε θετικό και, μάλιστα, σε τέτοιο βαθμό που αποδεικνύει ότι ο επιχειρηματικός κόσμος του ευρύτερου Πειραϊκού χώρου βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά» είπε καταλήγοντας ο κ. Κορκίδης, ευχόμενος στα μέλη του ΔΣ και το πειραϊκό επιχειρείν το 2024 να είναι ένα κερδοφόρο έτος ανάπτυξης.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: