Σνάμπελ (ΕΚΤ): «Δείχνει» προς τέλος στις αυξήσεις των επιτοκίων, αλλά προειδοποιεί για τον πληθωρισμό

Σνάμπελ (ΕΚΤ): «Δείχνει» προς τέλος στις αυξήσεις των επιτοκίων, αλλά προειδοποιεί για τον πληθωρισμό
Photo: AFP
Στο επίκεντρο το πότε η ευρωτράπεζα θα προχωρήσει σε μειώσεις των επιτοκίων της.

«Σήμα» για το ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ολοκληρώσει τις αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων έστειλε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Ισαμπέλ Σνάμπελ, χωρίς ωστόσο να ανοίγει τα χαρτιά της για το πότε η ευρωτράπεζα θα προχωρήσει σε μειώσεις των επιτοκίων της.

Υπενθυμίζεται πως από το καλοκαίρι του 2022 έως και τον φθινόπωρο του 2023 η ΕΚΤ προχώρησε σε 10 διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων της με στόχο να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% που έχει θέσει για τη σταθερότητα των τιμών στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη να διαμορφώνεται στο 2,4% για τον Νοέμβριο και το υψηλό κόστος δανεισμού να συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία για το ενδεχόμενο ύφεσης, μεγάλη μερίδα των αναλυτών αναμένει το πότε η ΕΚΤ θα αρχίσει τις μειώσεις των επιτοκίων της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μιλώντας στο Reuters, η Σνάμπελ ανέφερε πως «τα στοιχεία του Νοεμβρίου ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. Το πιο σημαντικό είναι ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός, ο οποίος έχει αποδειχθεί πιο επίμονος, υποχωρεί τώρα επίσης ταχύτερα από ό,τι περιμέναμε.Αυτό είναι αρκετά αξιοσημείωτο. Συνολικά, οι εξελίξεις στον πληθωρισμό ήταν ενθαρρυντικές» συμπλήρωσε.

Στέλοντας ένα μήνυμα συγκράτησης των προσδοκιών για την πολιτική της ΕΚΤ, η Σνάμπελ είπε κρίνει ως «μάλλον απίθανη» νέα αύξηση των επιτοκίων της τράπεζας, προσθέτοντας όμως πως η ΕΚΤ «δεν μπορεί να κηρύξει πρόωρα τη νίκη επί του πληθωρισμού.

Πρώτα απ’ όλα είναι πιθανό να υπάρξει άνοδος του πληθωρισμού. Έτσι, αυτή η πτωτική κίνηση του πληθωρισμού μάλλον δεν πρόκειται να συνεχιστεί προς το παρόν.Και το πιο σημαντικό, πρέπει να δούμε τι θα συμβεί στον υποκείμενο πληθωρισμό, στην αύξηση των μισθών, στην παραγωγικότητα» πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: