Κοροναϊός στην Κίνα: Κλείνουν Σινικό Τείχος και McDonald’s – Σε «καραντίνα» 13 πόλεις με 41 εκατ. κατοίκους (Βίντεο)

Κοροναϊός στην Κίνα: Κλείνουν Σινικό Τείχος και McDonald’s – Σε «καραντίνα» 13 πόλεις με 41 εκατ. κατοίκους (Βίντεο)
epa08149860 Passengers wear masks during peak spring festival travel at the Hongqiao Railway Station during peak spring festival travel in Shanghai, China, 22 January 2020. China confirmed 440 cases of Wuhan pneumonia with nine deaths. The respiratory virus was first detected in Wuhan, China, and can be passed between humans. So far it has spread to the USA, Thailand, South Korea, Japan and Taiwan. EPA/LU HONGJIE CHINA OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στους 26 έχουν ανέλθει οι νεκροί λόγω της επιδημίας που αποδίδεται στον νέο κοροναϊό, ενώ έχουν καταγραφεί περισσότερα από 800 κρούσματα.

Σε «καραντίνα» βρίσκονται 13 πόλεις στην Κίνα με συνολικά 41 εκατ.α κατοίκους να λαμβάνουν οδηγίες για παραμονή εντός των σπιτιών τους και έξοδο από αυτά μόνο σε περίπτωση που καταστεί μεγάλη ανάγκη. Για την αντιμετώπιση της ξαφνικής επιδημίας, θα ενεργοποιηθεί νοσοκομείο στην Ουχάν, με σκοπό τη νοσηλεία όσων έχουν προσβληθεί από τον ιό. Αναμένεται να λειτουργήσει από τις 3 Φεβρουαρίου, και θα διαθέτει 1.000 κλίνες, με έκταση σε 25.000 τετραγωνικών μέτρων.

Η Ουχάν, είναι μια πόλη 11 εκατομμυρίων κατοίκων, και ένας «σύνδεσμος» των διάφορων τουριστικών πόλεων. Οι σιδηροδρομικοί σταθμοί είναι κλειστοί και τα τρένα περνούν από την πόλη χωρίς να σταματούν ενώ οι αεροπορικές πτήσεις έχουν ανασταλεί και στους κεντρικούς δρόμους μέσα και γύρω από την πόλη έχουν στηθεί σημεία ελέγχου, με σκοπό την εύρεση πιθανών φορέων του κοροναϊού.

Κλείνουν αξιοθέατα και αλυσίδες εστιατορίων

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα κλείσει από αύριο, Σάββατο, κάποιους τομείς του Σινικού Τείχους, που αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα στο Πεκίνο, με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης της θανατηφόρας ασθένειας.

Ταυτόχρονα, θα παραμείνουν κλειστά οι τάφοι των Μινγκ και το «Δάσος με τις Παγόδες». Μάλιστα, από σήμερα δεν θα είναι επισκέψιμο και το Εθνικό Στάδιο του Πεκίνου, γνωστό και ως «η φωλιά του πουλιού», που είχε κατασκευαστεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008. Η Walt Disney Co ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τη Ντίσνεϊλαντ της Σανγκάης από αύριο, αν και το πάρκο είναι γεμάτο κόσμο στη διάρκεια των διακοπών για τον εορτασμού του νέου κινεζικού έτους.

Και τα McDonald’s ανακοίνωσαν ότι θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεωτέρας σε πέντε πόλεις της επαρχίας Χουμπέι, που αποτελεί επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού.

Ποιες πόλεις έχουν προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα περισσότερα κρούσματα έχουν καταγραφεί στην πόλη Ουχάν, από όπου φαίνεται ότι ξεκίνησε η επιδημία σε μία αγορά στην οποία πωλούνταν παράνομα άγρια ζώα. Το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ενημερώνει ότι, η πόλη Ζινγκζού, που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Γιανγκτσέ και μετρά περισσότερους από 6 εκατομμύρια κατοίκους, έγινε η ένατη στην Κίνα που θέτει τους πολίτες σε καραντίνα απαγορεύοντάς τους να βγουν από την πόλη με τρένο, πλοίο ή λεωφορείο.

Πληροφορίες ωστόσο του Γαλλικού Πρακτορείου μιλούν για επέκταση του αποκλεισμού σε ακόμα 4 πόλεις (13 συνολικά) με τον αριθμό των ανθρώπων που επηρεάζονται να εκτοξεύεται στους 41 εκατομμύρια. Η γειτονική Χουανγκγκάνγκ, μια πόλη με περίπου 7 εκατομμύρια κατοίκους, ανακοίνωσε αντίστοιχα μέτρα. Τα λεωφορεία στις πόλεις Τσίμπι, Σιαντάο, Ζιγιάνγκ, Κιανγιάνγκ, Σιανίνγκ, Χουανγκσί και Ένσι έχουν σταματήσει να κυκλοφορούν.

Στην Έζου έχει ανασταλεί και η κυκλοφορία των τρένων. Στην πόλη Ζιγιάνγκ είναι κλειστοί όλοι οι δημόσιοι χώροι εκτός των νοσοκομείων, των σούπερ μάρκετ, των λαϊκών αγορών, των βενζινάδικων και των φαρμακείων. Ανάλογες οδηγίες έχουν εκδώσει και οι τοπικές αρχές στη Σανγκάη.

Η Σιγκαπούρη έχει επιβεβαίωσε άλλα τρία κρούσματα του νέου κοροναϊού, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, μία ημέρα αφού εντοπίσθηκε το πρώτο κρούσμα της νόσου που προερχόταν από την Κίνα. Από την πλευρά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε χθες να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Κίνα, όχι όμως και παγκόσμια επιδημία. Οι προκαταρκτικές έρευνες έχουν καταδείξει ότι στο πιο πρόσφατο στάδιο της εξέλιξής του ο κοροναϊός αυτός πέρασε από τους ανθρώπους μέσω των φιδιών.