Κορωνοϊός: Όλα τα τελευταία δεδομένα εντός και εκτός Κίνας

Κορωνοϊός: Όλα τα τελευταία δεδομένα εντός και εκτός Κίνας
epa08223473 People wearing mask cross the street in Taipei, Taiwan, 17 February 2020. On 16 February, the Ministry of Health and Family Welfare said that a 61-year-old taxi driver has died from Covid-19, infecting his younger brother, pushing the number of Taiwan's coronavirus cases to 20 and marking the first death in Taiwan. Health workers suspect the taxi driver was infected by passengers who have visited mainland China, Hong Kong or Macau. Stepping up quarantine, Taiwan will require all people who have fever or cough and have been abroad in the past 14 days to be tested for novel coronavirus. EPA/RITCHIE B. TONGO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο ιός υπήρξε θανατηφόρος στο 2% των κρουσμάτων που έχουν αναφερθεί και ο κίνδυνος θανάτου είναι υψηλότερος για τους πιο ηλικιωμένους ασθενείς, ενώ τα κρούσματα μεταξύ των παιδιών είναι σχετικά λίγα.

Η Κίνα ανέφερε σήμερα άλλη μια μείωση των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού έξω από το επίκεντρο της νόσου, ωστόσο αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησαν ότι είναι πολύ νωρίς για να κάνει κάποιος προβλέψεις για το ξέσπασμα του ιού καθώς οι νέες μολύνσεις και οι φόβοι για τη μετάδοσή του αυξήθηκαν αλλού.

Η επιτροπή υγείας της Κίνας επιβεβαίωσε σήμερα 648 νέα κρούσματα- περισσότερα απ’ ό,τι την προηγουμένη- όμως μόνο 18 έξω από την επαρχία Χουμπέι, αριθμός που είναι ο χαμηλότερος έξω από το επίκεντρο αφότου οι αρχές άρχισαν να δημοσιοποιούν δεδομένα πριν από έναν μήνα. O αριθμός των νέων θανάτων από τον Covid-19 είναι 97 και όλοι πλην ενός έχουν σημειωθεί στην επαρχία Χουμπέι. Ογδόντα δύο εξ αυτών σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα της επαρχίας, τη Boυχάν.

Όμως οι νέες μολύνσεις έξω από την Κίνα συνεχίζουν να ανησυχούν τις παγκόσμιες υγειονομικές αρχές, με τη Νότια Κορέα να ανακοινώνει σήμερα έναν τέταρτο νεκρό από τον ιό και 123 νέα κρούσματα, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 556, μετά τον διπλασιασμό τους από προχθές, Παρασκευή, μέχρι χθες, Σάββατο.

Τα κρούσματα στην Ιταλία, τη χώρα της Ευρώπης που έχει πληγεί περισσότερο, τετραπλασιάσθηκαν χθες, Σάββατο, φθάνοντας τα 76, με δύο θανάτους. Δέκα νέα κρούσματα στο Ιράν αύξησαν το σύνολο εκεί στα 29 και έξι θάνατοι ενίσχυσαν τις ανησυχίες και σε γειτονικές χώρες του Κόλπου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως στρέφει τις προσπάθειές του στο να βοηθήσει ευάλωτες χώρες να προετοιμασθούν, περιλαμβανομένων 13 στην Αφρική. Χθες, Σάββατο, εξέφρασε ανησυχία για τον αριθμό των νέων μολύνσεων που δεν έχουν σαφή σχέση με την Κίνα, όπως κάποιο ταξίδι εκεί ή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Περισσότερα από τα μισά νέα κρούσματα στη Νότια Κορέα συνδέονται με την Εκκλησία του Σιντσεοντζί του Ιησού στην πόλη Νταεγού, αφού μια γυναίκα, που είναι γνωστή ως «Ασθενής 31» και η οποία συμμετείχε σε τελετές, διαγνώσθηκε θετική στον ιό την περασμένη εβδομάδα. Η γυναίκα δεν είχε ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό.

Η ασθένεια έχει επεκταθεί σε 26 χώρες και εδάφη εκτός της Κίνας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 12 ανθρώπους, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Reuters. Ο ιός υπήρξε θανατηφόρος στο 2% των κρουσμάτων που έχουν αναφερθεί και ο κίνδυνος θανάτου είναι υψηλότερος για τους πιο ηλικιωμένους ασθενείς, ενώ τα κρούσματα μεταξύ των παιδιών είναι σχετικά λίγα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.