Κορωνοϊός: Τι είναι η νέα μετάλλαξη “όρθρος” που εξαπλώνεται στη Βρετανία

Κορωνοϊός: Τι είναι η νέα μετάλλαξη “όρθρος” που εξαπλώνεται στη Βρετανία
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η νέα μετάλλαξη "Όρθρος" αποτελεί υποπαραλλαγή της Όμικρον και εξαπλώνεται ταχύτατα στη Βρετανία. Εντοπίστηκε τον Νοέμβριο του 2022 και σήμερα αντιπροσωπεύει το 23,1% των συνολικών κρουσμάτων της χώρας.

Νέα μετάλλαξη κορωνοϊού εξαπλώνεται ταχύτατα στη Βρετανία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας της χώρας (UKHSA).

Η μετάλλαξη “Όρθρος”, όπως ονομάζεται, ξεκίνησε να παρατηρείται από τον Νοέμβριο του 2022 και πλέον αντιπροσωπεύει το 23,1% των συνολικών κρουσμάτων στη Βρετανία ενώ οι αλληλουχίες του ιού δείχνουν ότι θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει ακόμη και το 100% σε ορισμένες περιοχές.

Η γονιδιωματική χαρτογράφηση που πραγματοποίησε η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου, δείχνει ότι ήδη κυριαρχεί σε ορισμένες περιοχές της Αγγλίας.

Η διευθύντρια κλινικών και αναδυόμενων λοιμώξεων της UKHSA, δρ Μίρα Τσαντ, δήλωσε ότι η υπηρεσία παρακολουθεί την εξέλιξη των υποπαραλλαγών της Όμικρον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η UKHSA παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση και εργάζεται για να κατανοήσει τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.
Ο εμβολιασμός παραμένει η καλύτερη άμυνά μας κατά των μελλοντικών κυμάτων Covid-19, οπότε εξακολουθεί να είναι εξίσου σημαντικό όσο ποτέ άλλοτε, οι άνθρωποι να λαμβάνουν όλες τις δόσεις για τις οποίες είναι επιλέξιμοι το συντομότερο δυνατό”, τόνισε.

Η Τζένι Χάρις, επικεφαλής της UKHSA, δήλωσε ότι “το μέλλον της πανδημίας είναι λιγότερο προβλέψιμο από ό,τι ήταν στην αρχή, λόγω του αριθμού των νέων υποπαραλλαγών που εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο”. Ανέφερε επίσης ότι, παρά το γεγονός ότι τόσο οι λοιμώξεις από γρίπη όσο και από κορονοϊό κορυφώθηκαν για λίγο, το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να αντιμετωπίσει και νέα κύματα φέτος.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της UKHSA, καταγράφηκαν 28.009 κρούσματα την εβδομάδα έως τις 7 Ιανουαρίου, μειωμένα κατά 25,8% από 37.757 την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο αριθμός των ατόμων που νοσηλεύονται με κορονοϊό έπεσε στα προ Χριστουγέννων επίπεδα.

“Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα έχουμε περισσότερα κύματα κορονοϊού στο μέλλον. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα καταλήξουν στο νοσοκομείο, αλλά θα το δούμε επιδημιολογικά. Νομίζω λοιπόν ότι είναι εξαιρετικά απρόβλεπτο”, δήλωσε η Τζένι Χάρις στους Financial Times.

Παρά το γεγονός ότι τα εμβόλια δουλεύουν καλά και η υπηρεσία παρακολουθεί τυχόν αλλαγές στη βιολογική δομή του ιού, η ίδια επέμεινε ότι ο Covid-19 “δεν θα εξαφανιστεί από τον πλανήτη” και πρόσθεσε ότι η Βρετανία πιθανότατα θα χρειαστεί κάποιο πρόγραμμα εμβολιασμού σε ισχύ για “πολλά χρόνια”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: News247.gr