Kωτσόβολος: Η κρατική επιδότηση που έδωσε ώθηση στις πωλήσεις και το «φράγμα» των 700 εκατ. ευρώ που έσπασε

Kωτσόβολος: Η κρατική επιδότηση που έδωσε ώθηση στις πωλήσεις και το «φράγμα» των 700 εκατ. ευρώ που έσπασε
ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ
Η Κωτσόβλος ήταν η μόνη θυγατρική του ομίλου Dixons που εμφάνισε ανάπτυξη στη χρήση που ολοκληρώθηκε πρόσφατα (1/5/2022-30/4/2023).

Μπορεί η καθυστέρηση στην έναρξη του προγράμματος «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή» να δημιούργησε αρρυθμίες στην αγορά το πρώτο εξάμηνο της περασμένης χρονιάς, ωστόσο το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήταν καταλύτης για την πορεία της αγοράς ηλεκτρικών και λευκών συσκευών το δεύτερο εξάμηνο.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο βρετανικός πολυεθνικός όμιλος ηλεκτρικών ειδών Currys (Dixons) θυγατρική του οποίου είναι η Κωτσόβολος. Με βάση τα αποτελέσματά που ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο Βρετανικός όμιλος, η Κωτσόβλος ήταν η μόνη θυγατρική του ομίλου που εμφάνισε ανάπτυξη στη χρήση που ολοκληρώθηκε πρόσφατα (1/5/2022-30/4/2023). Η Κωτσόβολος πέτυχε αύξηση πωλήσεων 12%. Το πρώτο εξάμηνο της χρήσης οι πωλήσεις της αυξήθηκαν 4%, ενώ στο δεύτερο εξάμηνο οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 20%.

Στην προηγούμενη οικονομική χρήση ο τζίρος της Κωτσόβολος είχε διαμορφωθεί στα 654 εκατ. ευρώ, τα κέρδη EBITDA στα 51,7 εκατ. ευρώ και τα λειτουργικά κέρδη στα 25,2 εκατ. ευρώ. Δηλαδή οι πωλήσεις της Κωτσόβολος ξεπέρασαν το φράγμα των 700 εκατ. ευρώ στη χρήση που ολοκληρώθηκε στα τέλη Απριλίου.

Σε επίπεδο ομίλου Currys οι πωλήσεις σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία υποχώρησαν 7% και στις Σκανδιναβικές χώρες 10%. Με τον επικεφαλής της Currys να αναφέρει κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των επενδυτών ότι η Ελλάδα είχε άλλη μια ισχυρή χρονιά. «Είναι μια ωραία κερδοφόρα δραστηριότητα που παράγει χρήμα» είπε ο Alex Baldock.

Όμως εκτός από την κρατική επιδότηση που ώθησε τις πωλήσεις της Κωτσόβολος, η ανάπτυξη του B2B καναλιού της κυρίως στον κλάδο του HORECA αλλά και οι υπηρεσίες που προσφέρει στους καταναλωτές αποτελούν μια έξτρα πηγή όχι μόνο αύξησης του τζίρου αλλά και της κερδοφορίας της. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα επίσημα στοιχεία που έχει δημοσιεύσει η εταιρεία για την προηγούμενη οικονομική χρήση (1/5/2021-30/4/2022). Με βάση αυτά οι πωλήσεις χονδρικής είχαν ξεπεράσει τα 155 εκατ. ευρώ -της λιανικής ήταν 447 εκατ. ευρώ- από 89,8 εκατ. ευρώ. Ενώ τα έσοδα από τις υπηρεσίες αυξήθηκαν στα 61,03 εκατ. ευρώ από 36,288 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι προμήθειες και λοιπά έσοδα υπηρεσιών «total support» που αφορούν σε έσοδα από την υπηρεσία “total support” δηλαδή παροχή επέκτασης εγγύησης, την οποία η εταιρία έχει αναθέσει (βάση σχετικής σύμβασης) σε ασφαλιστική εταιρία, δεν αναγνωρίζεται συνεπώς από την εταιρία, έσοδο από παροχή επέκτασης εγγύησης , καθώς πλέον οι συμβάσεις επέκτασης εγγύησης συνάπτονται μεταξύ καταναωλών και ασφαλιστικής εταιρίας.

Αντ’ αυτού η εταιρία αναγνωρίζει την συμφωνημένη πρόμηθειά την στιγμή της σύναψης των συμβολαίων “total support” και στην συνέχεια αναγνωρίζει και ένα δεύτερο έσοδο στην διάρκεια του συμβολαίου, επειδή αναλαμβάνει και την επισκευή των συσκευών που οι καταναλωτές επιστρέφουν προς επισκευή στα πλαίσια του συμβολαίου τους.