Κούρσα με τον ήλιο στις Άνδεις

Κούρσα με τον ήλιο στις Άνδεις

Οχήματα κινούμενα με ηλιακή ενέργεια συμμετέχουν σε αγώνες ράλι όπου ο πιο κερδισμένος είναι το περιβάλλον.

Οι αγώνες αυτοκινήτου προσφέρουν μεγάλες συγκινήσεις, αλλά είναι ενεργοβόροι, θορυβώδεις και ακριβοί. Όμως υπάρχουν αγώνες αυτοκινήτου που το μόνο που χρειάζονται είναι ένας ανοιχτός δρόμος και λιακάδα.

Πριν από λίγες μέρες στη Χιλή, είκοσι ομάδες συμμετείχαν στο Solar Atacama Rally, έναν από τους πολλούς αγώνες που διοργανώνονται σε διάφορα σημεία του κόσμου τα τελευταία χρόνια όπως Αυστραλία, Άμπου Ντάμπι, Νότια Αφρική, Μαρόκο, Κύπρο, Τουρκία κ.α.

Η διαδρομή στη Χιλή περιελάμβανε 1.400 χλμ. κυρίως μέσα από την έρημο Ατακάμα, περιοχή με έναν από τους μεγαλύτερους δείκτες ηλιοφάνειας στη Γη και, συνεπώς, με την περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία. Οι αγωνιζόμενοι περνούν επίσης από τις πλαγιές ενεργών ηφαιστείων και χιονισμένα οροπέδα, πάντα σε ανοιχτούς δημόσιους δρόμους, προκαλώντας συχνά την έκπληξη των ντόπιων.

Τα ταχύτερα από αυτά τα οχήματα φτάνουν τα 140 χλμ/ώρα, είναι εξαιρετικά ελαφρά, άρα άσταθή, δεν έχουν υδραυλικά φρένα και τιμόνι, ούτε ανάρτηση, συνεπώς ο χειρισμός τους είναι δύσκολος και η άνεση ανύπαρκτη. Οι οδηγοί δεν έχουν κάποια ειδική εκπαίδευση, μπορεί να είναι καθημερινοί άνθρωποι, φοιτητές ή χομπίστες.

Παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις, οι περισσότεροι αναλυτές δεν πιστεύουν ότι τα δικά μας, καθημερινά αυτοκίνητα θα αποκτήσουν μια μέρα φωτοβολταϊκά σώματα στις επιφάνειές τους. Η χρήση επαναφορτιζόμενων μπαταριών είναι πολύ πιο αποδοτική λύση για τη χρήση των Ι.Χ.