Κραχ λόγω SVB – Πάνω από 465 δισ. δολάρια απώλεσε ο διεθνής τραπεζικός τομέας 

Κραχ λόγω SVB – Πάνω από 465 δισ. δολάρια απώλεσε ο διεθνής τραπεζικός τομέας 
«Πουλάω τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες σήμερα», είπε ο Taku Ito, Chief Fund Manager της Nissay Asset Management Corp. 

Πάνω από 465 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν απολέσει οι μετοχές του χρηματοοικονομικού τομέα παγκοσμίως μέσα δύο ημέρες, στον απόηχο της τραπεζικής κρίσης που έχει ξεσπάσει λόγω του «λουκέτου» στη Silicon Valley Bank… καθώς οι επενδυτές από τη Νέα Υόρκη έως την Ιαπωνία σπεύδουν να μειώσουν την έκθεσή τους στο ρίσκο.

Οι απώλειες διευρύνθηκαν την Τρίτη, με τον MSCI Asia Pacific Financials Index να υποχωρεί έως και 3,1% – στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 29 Νοεμβρίου. Η Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. υποχωρούσε -8,6% στην Ιαπωνία, ενώ η Hana Financial Group Inc. της Νότιας Κορέας διολίσθαινε -3,9%. Αν μη τι άλλο, η ανησυχία είναι έντονη…

Οι αποδόσεις των ομολόγων παρουσιάζουν διακυμάνσεις μετά τη βουτιά τη Δευτέρα, εν μέσω προσδοκιών ότι η Federal Reserve θα συγκρατήσει την αύξηση των επιτοκίων λόγω της αναταραχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Οι χρηματοπιστωτικές αγορές περπατούν πάνω σε τσόφλια αυγών», δήλωσε ο John Woods, επικεφαλής επενδύσεων της Credit Suisse Group AG για την Ασία-Ειρηνικό, σε συνέντευξή του στο Bloomberg Television. «Πρέπει πραγματικά να γνωρίζουμε ακριβώς τι αντίκτυπο είναι πιθανό να έχει αυτό στην ευρύτερη αγορά. Η άποψή μου είναι ότι η Fed πιθανότατα θα σταματήσει, γιατί νομίζω ότι η σοβούσα κρίση έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με την έλλειψη ρευστότητας».

Απώλειες…

Σε αυτό το δυστοπικό χρηματοοικονομικό πλαίσιο, η κεφαλαιοποίηση των εταιρειών του δείκτη MSCI World Financials και του δείκτη MSCI EM Financials έχει υποχωρήσει κατά περίπου 465 δισεκατομμύρια δολάρια από την Παρασκευή.  Παράλληλα, οι περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ επλήγησαν τη Δευτέρα, καθώς ο δείκτης KBW Regional Banking βυθίστηκε κατά 7,7%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη βουτιά του από τον Ιούνιο του 2020.

Οι μετοχές της First Republic Bank έχουν σημειώσει βουτιά 73% σε τρεις συνεδριάσεις, κάτι που καθιστά την τράπεζα ουραγό σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις στον δείκτη MSCI World Financials.  

Την ίδια στιγμή, οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών υποχώρησαν επίσης τη Δευτέρα, με τη μετοχή της Credit Suisse Group AG να σημειώνει πτώση 9,6%, σε νέο ιστορικό χαμηλό εν μέσω φόβων μετάδοσης. Εν τω μεταξύ, η εταιρεία ανέφερε νωρίς την Τρίτη ότι έχει εντοπίσει «ουσιώδεις αδυναμίες» σε προηγούμενες εκθέσεις και υιοθετεί ένα σχέδιο αποκατάστασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιαπωνικές τράπεζες

Οι μεγάλες τράπεζες της βόρειας Ασίας αντιμετωπίζουν «ελάχιστο κίνδυνο από την ξαφνική εξάντληση των καταθέσεων που τσάκισαν τη Silicon Valley Bank», δεδομένων των συνδυασμών περιουσιακών στοιχείων και της ρευστότητάς τους, έγραψε σε σημείωμα ο αναλυτής του Bloomberg Intelligence, Φράνσις Τσαν. «Οι μικρότερες τράπεζεςενδέχεται να διατρέχουν κινδύνους ρευστότητας και πιστωτικούς κινδύνους που θα μπορούσαν εύκολα να αντιμετωπιστούν».

Ωστόσο, οι ιαπωνικές χρηματοοικονομικές μετοχές έχουν πληγεί πολύ. Η Jimoto Holdings Inc., η Tsukuba Bank Ltd. και η Fukushima Bank Ltd. είναι μεταξύ εκείνων με δείκτη μη πραγματοποιηθεισών ζημιών προς ίδια κεφάλαια τουλάχιστον 9%. Και οι τρεις, που έχουν κεφαλαιοποίηση κάτω των 150 εκατομμυρίων δολαρίων, έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 10% σε τρεις ημέρες. «Πουλάω τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες σήμερα», είπε ο Taku Ito, Chief Fund Manager της Nissay Asset Management Corp. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: