Κριμαία: Με 95,5% το «ΝΑΙ» στην ένωση με τη Ρωσία

Κριμαία: Με 95,5% το «ΝΑΙ» στην ένωση με τη Ρωσία

Επίσημο αίτημα ένωσης με τη Ρωσική Ομοσπονδία θα καταθέσει αύριο το κοινοβούλιο της Κριμαίας - «Σκληρή γλώσσα» από τον Λευκό Οίκο.

Τελευταία ενημέρωση: 22.48

«Ναι» στην ένωση με τη Ρωσία είπαν σήμερα οι ψηφοφόροι της Κριμαίας και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, που ανακοινώθηκαν από τον πρόεδρο της εκλογικής επιτροπής του δημοψηφίσματος, Μιχαήλ Μαλίσεφ, με καταμετρημένο το 50% των ψήφων, το 95,5% των ψηφοφόρων που προσήλθαν σήμερα στις κάλπες ψήφισε υπέρ της ένωσης της ουκρανικής χερσονήσου με την Ρωσική Ομοσπονδία. Ακόμη, το 3,5% ψήφισε υπέρ της περισσότερης αυτονομίας από την Ουκρανία, ενώ 1% ήταν τα άκυρα ψηφοδέλτια.

Νωρίτερα τα αποτελέσματα του exit poll που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Πολιτικών και Κοινωνιολογικών Ερευνών της Δημοκρατίας της Κριμαίας, έδειχναν ότι «το 93% των κατοίκων της Κριμαίας ψήφισε υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία και το 7% υπέρ τη διατήρησης του καθεστώτος αυτονομίας εντός της Ουκρανίας».

Χιλιάδες πολίτες έχουν κατακλύσει πανηγυρίζοντας την κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας της Κριμαίας Συμφερόπολης για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, στο οποίο, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, η συμμετοχή έφτασε το 81,37%, δηλαδή περισσότερους από 1.250.000 ψηφοφόρους.

Μέσω twitter ο τοπικός πρωθυπουργός Σεργκέι Αξιόνοφ χαιρέτισε την «ιστορική» απόφαση που εκφράσθηκε με το δημοψήφισμα για την ένωση της χερσονήσου της Ουκρανίας με τη Ρωσία. «Ευχαριστώ όλους όσοι συμμετείχαν στο δημοψήφισμα και έκαναν την επιλογή τους. Σήμερα λάβαμε μία πολύ σημαντική απόφαση που θα μείνει στην ιστορία», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Στη συνέχεια ο Αξιόνοφ προχώρησε στη σημαντική ανακοίνωση πως «Η Κριμαία θα ζητήσει αύριο επισήμως την ένωσή της με τη ΡωσίαΤο κοινοβούλιο της Κριμαίας θα συνέλθει αύριο σε έκτακτη συνεδρίαση για να εγκρίνει την επίσημη υποψηφιότητα για την ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία».

Μιλώντας ακόμη στο ρωσικό Channel One ο Αξιόνοφ δήλωσε πως από την ερχόμενη εβδομάδα στην περιοχή της Κριμαίας οι συναλλαγές θα γίνονται με το ρωσικό ρούβλι, αλλά και με το υπάρχον ουκρανικό νόμισμα.

Επίσης εξέφρασε την ικανοποίησή του που «το 40% των Τατάρων της Κριμαίας συμμετείχαν στο δημοψήφισμα», παρά το κάλεσμα για μποïκοτάζ. Ο ηγέτης των Τατάρων Μουσταφά Τσεμιλέφ, ωστόσο, δήλωσε πως «το 99% της μουσουλμανικής μειονότητας της Κριμαίας δεν ψήφισε», και πως κατά τους υπολογισμούς του η συνολική προσέλευση στις κάλπες δεν πρέπει να υπερέβη το 50%.

Άμεση ήταν η απάντηση του Λευκού Οίκου που με ανακοίνωσή του απορρίπτει το δημοψήφισμα στην Κριμαία και χαρακτηρίζει «επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές» τις ενέργειες της Ρωσίας.

«Όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί μας έχουν καταστήσει σαφές, η στρατιωτική επέμβαση και η παραβίαση του διεθνούς δικαίου θα έχουν υψηλό τίμημα για τη Ρωσία – όχι μόνο εξαιτίας των μέτρων που επιβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί μας, αλλά επίσης ως άμεσο αποτέλεσμα των ίδιων των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Ρωσίας. Αυτόν τον αιώνα, έχουν παρέλθει προ πολλού οι εποχές που η διεθνής κοινότητα στεκόταν και παρακολουθούσε μία χώρα να καταλαμβάνει δια της βίας το έδαφος άλλης χώρας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ.

1/3

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα είχαν απόψε τηλεφωνική συνομιλία κατά την οποία ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι το δημοψήφισμα στην Κριμαία συνάδει πλήρως με το διεθνές δίκαιο. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν, ωστόσο, ότι παρά τις διαφορές τους, είναι αναγκαίο να συνεργασθούν για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι μία αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη πρέπει να καλύψει το έδαφος ολόκληρης της Ουκρανίας, ενώ επεσήμανε την έλλειψη βούλησης εκ μέρους των ουκρανικών αρχών να εμποδίσουν τη βία κατά των ρωσόφωνων στην Ουκρανία.

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι είχε και σήμερα νέα τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και του επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί το δημοψήφισμα που οργανώθηκε στην Κριμαία για την προσάρτησή της στη Ρωσία «παράνομο».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα αυτού του δημοψηφίσματος», δήλωσε ο Τζον Κέρι, ζητώντας παράλληλα από τη Ρωσία να υποστηρίξει τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που επιδιώκει να εισαγάγει η Ουκρανία και αφορούν κυρίως την προστασία των μειονοτήτων. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ζήτησε επίσης την επιστροφή των Ρώσων στρατιωτών στις βάσεις τους.

«Ο υπουργός Εξωτερικών ήταν σαφής ως προς το γεγονός ότι η κρίση αυτή δεν μπορεί να επιλυθεί παρά με διπλωματικά μέσα και ότι, τη στιγμή που η Ουκρανία θα λάβει τα αναγκαία πολιτικά μέτρα, η Ρωσία οφείλει να ενεργήσει από την πλευρά της για τη επιστροφή των στρατιωτών στις βάσεις τους και για την άμβλυνση των εντάσεων και των ανησυχιών για στρατιωτικές συγκρούσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, κατά τη διάρκεια αυτής της τηλεφωνικής συνομιλίας, ο Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε από την πλευρά «από την Ουάσινγκτον να χρησιμοποιήσει την επιρροή της επί των αρχών του Κιέβου, ώστε να τις οδηγήσει να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα για το τερματισμό των αυθαιρεσιών εις βάρος του ρωσόφωνου πληθυσμού».

Το δημοψήφισμα καταδικάστηκε και από την Ευρωπαϊκή Ενωση που το χαρακτήρισε «παράνομο και αθέμιτο, αντίθετο με το ουκρανικό σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο» και ανακοίνωσε ότι η επιβολή κυρώσεων θα αποφασισθεί αύριο, ενώ καλεί τη Ρωσία να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις της, ώστε να επιστρέψουν στα προ της κρίσης επίπεδα και να παραμείνουν εντός των στρατοπέδων τους.

Η απόφαση της έκτακτης συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στις 6 Μαρτίου προβλέπει την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων υπό μορφήν δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων και μη χορήγησης αδειών εισόδου , εάν η Ρωσία δεν δεσμευθεί για την ταχεία αποκλιμάκωση της έντασης. Οι πρεσβευτές των 28 στην Ε.Ε. θα συνέλθουν απόψε για να καταρτίσουν κατάλογο Ρώσων και Ουκρανών τους οποίους θα αφορούν οι κυρώσεις, έγινε γνωστό από διπλωματική πηγή. Τα ονόματα του καταλόγου δεν θα γίνουν γνωστά πριν από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών αύριο.

Διαβάστε ακόμη:
Το τρένο από τη Συμφερόπολη
Συμφωνία προσωρινής εκεχειρίας Ουκρανίας-Ρωσίας
Άνοιξαν οι κάλπες στην Κριμαία
Το «φάντασμα» του ρωσικού δανεισμού «στοιχειώνει» την Ουκρανία
Αλυσιδωτές αντιδράσεις από το δημοψήφισμα της Κριμαίας
Καμία συμφωνία Ρωσίας-ΗΠΑ για την κρίση στην Ουκρανία