Κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι υπόσχονται να συνεχίσουν τις επιθέσεις εναντίον πλοίων – Αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία

Κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι υπόσχονται να συνεχίσουν τις επιθέσεις εναντίον πλοίων – Αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία
A picture taken during an organised tour by Yemen's Huthi rebels on November 22, 2023 shows the Galaxy Leader cargo ship (R), seized by Huthi fighters two days earlier, approaching the port in the Red Sea off Yemen's province of Hodeida. The Bahamas-flagged, British-owned Galaxy Leader, operated by a Japanese firm but having links to an Israeli businessman, was headed from Turkey to India when it was seized and re-routed to Hodeida November 19, according to maritime security company Ambrey. The Huthis said the capture was in retaliation for Israel's war against Hamas, sparked by the October 7 attack by the Palestinian militants who killed 1,200 people and took around 240 hostages, according to Israeli officials. (Photo by AFP) Photo: AFP
Νέα αμερικανικά πλήγματα κατά των ανταρτών.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έβαλαν στο στόχαστρο, για τέταρτη φορά μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο της εβδομάδας, θέσεις στα εδάφη που ελέγχουν οι Χούθι στην Υεμένη, προχωρώντας τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη σε πλήγματα στο έδαφος εναντίον δεκατεσσάρων πυραύλων των προσκείμενων στο Ιράν ανταρτών, οι οποίοι επιτίθενται για εβδομάδες εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι νέες επιδρομές των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, η οποία μοιάζει να πλησιάζει ολοένα περισσότερο στην ανάφλεξη, ανακοινώθηκαν μερικές ώρες αφού η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε ξανά «τρομοκρατική» οντότητα τους υεμενίτες αντάρτες, που συνεχίζουν από την πλευρά τους να βάζουν στο στόχαστρο εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.

Σύμφωνα με το Αλ Μασίρα, τηλεοπτικό δίκτυο προσκείμενο στους αντάρτες, τα πλήγματα, που κατ’ αυτό ήταν «αμερικανοβρετανικά», έγιναν στις επαρχίες «Χοντάιντα, Τάιζ, Νταμάρ, Αλ Μπάιντα και Σαάντα», μεταδίδει το ΑΠΕ.

Ο Χάνι Κάγεντ, κάτοικος της Χοντάιντα, 44 ετών, είπε πως άκουσε δυνατό κρότο «γύρω στις 02:16 τοπική ώρα» σήμερα, προσθέτοντας πως η έκρηξη έγινε στο ανατολικό τμήμα της πόλης, κοντά στο αεροδρόμιο.

Περί τη 01:00 (ώρα Ελλάδας), οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ «διεξήγαγαν πλήγματα εναντίον 14 πυραύλων των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθι, έτοιμων να εκτοξευθούν από περιοχές ελεγχόμενες από τους Χούθι στην Υεμένη», ανέφερε το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση») μέσω X (του πρώην Twitter).

«Οι πύραυλοι αυτοί σε εξέδρες εκτόξευσης ήγειραν άμεσο κίνδυνο για εμπορικά πλοία και σκάφη του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ στην περιοχή», καθώς «θα μπορούσαν να εκτοξευθούν ανά πάσα στιγμή», συνεχίζει η ανακοίνωση, γεγονός που «ώθησε τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να ασκήσουν το δικαίωμα και την υποχρέωσή τους να αμυνθούν».

«Θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε δράση για να προστατεύουμε ζωές αθώων ναυτικών», υπογράμμισε ο επικεφαλής της CENTCOM, ο στρατηγός Μάικλ Έρικ Κουρίλα, πάντα κατά το ανακοινωθέν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξιωματούχος των Χούθι από την πλευρά του τόνισε σε δηλώσεις του στο Αλ Μασίρα ότι το κίνημα θα «συνεχίσει να βάζει στο στόχαστρο πλοία που κατευθύνονται σε λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης, ανεξαρτήτως των όποιων αμερικανοβρετανικών επιθέσεων στην προσπάθειά τους να μας εμποδίσουν».

Στα ανοικτά της Υεμένης, στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, οι αντάρτες, που πολεμούν εναντίον της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης για περίπου μιάμιση δεκαετία, εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον πλοίων που θεωρούν ότι συνδέονται με το Ισραήλ.

Λένε πως προχωρούν στις επιθέσεις αυτές σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, θύλακο που πολιορκεί και σφυροκοπεί ο στρατός του Ισραήλ έπειτα από την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.

Ο πολλαπλασιασμός των επιθέσεων των Χούθι οδήγησε τις τελευταίες ημέρες σε αμερικανικούς και βρετανικούς βομβαρδισμούς. Ο τρίτος κατά σειρά έγινε προχθές Τρίτη με στόχο 4 πυραύλους των ανταρτών στο έδαφος.

Τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ ίδρυσαν πολυεθνικό ναυτικό συνασπισμό για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θαλάσσια, κρίσιμης σημασίας θαλάσσια οδό από όπου διέρχεται περί το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.

Μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες αποφάσισαν να αναστείλουν μέχρι νεοτέρας τα δρομολόγια των πλοίων τους μέσω Ερυθράς Θάλασσας εξαιτίας των επιθέσεων.

Οι αμερικανικές δυνάμεις και αυτές των συμμάχων τους στην περιοχή έχουν αναχαιτίσει και καταστρέψει επανειλημμένα πυραύλους και drones που εξαπολύθηκαν από την Υεμένη, όπου το κίνημα Ανσαραλά, ή Χούθι όπως είναι πιο γνωστό από το επώνυμο της οικογένειας των ηγετών του, ελέγχει μεγάλο μέρος της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σανάα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Αναταράξεις στην οικονομία

Μεγάλος είναι ήδη ο αντίκτυπος στην παγκόσμια οικονομία από τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.Ήδη υπάρχουν καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ ο γύρος της Αφρικής, τον οποίο υποχρεώνονται να κάνουν τα πλοία προκαλεί αύξηση των ναύλων και επακόλουθες ανατιμήσεις σε προϊόντα.

Με την ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα να αυξάνεται, η εμπορική κίνηση στη Διώρυγα του Σουέζ, έχει μειωθεί κατά 60%. Από μισό εκατομμύριο κοντέινερ την ημέρα, πλέον περνούν 200.000. Οι ενναλακτική διαδρομή, ο γύρος της Αφρικής, κοστίζει πολύ ακριβότερα. Τα ναύλα από Ασία για βόρεια Ευρώπη έχουν αυξηθεί κατά 166%.

Ήδη έχουν σημειωθεί καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, ωστόσο οι επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο, μέχρι στιγμής, είναι περιορισμένες.

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις δεν έχουν ανακόψει την πτωτική πορεία του ευρωπαϊκού χρηματιστηρίου φυσικού αερίου. Η τιμή της μεγαβατώρας κατέγραψε χαμηλό διετίας, καθώς έπεσε για πρώτη φορά κάτω από τα 30 ευρώ, τιμή, σχεδόν, 20% χαμηλότερη από όσο ήταν το Νοέμβριο, πριν από την πρώτη επίθεση των Χούθι, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Οι ίδιοι λόγοι έχουν εμποδίσει τις μεγάλες αυξήσεις στην αγορά πετρελαίου. Το Brent κυμαίνεται στα 78 δολάρια, ένα, μόλις δολάριο ακριβότερα, από όσο ήταν, πριν τις επιθέσεις των Χούθι και πολύ χαμηλότερα από πέρσι, που ξεπερνούσε τα 88 δολάρια.

Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο νέων ανατιμήσεων, ειδικά, στα μη ενεργειακά προϊόντα, αν η ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα κλιμακωθεί ή παραταθεί. Ήδη το εργοστάσιο της Tesla στο Βερολίνο ανακοίνωσε παύση εργασιών, μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, λόγω προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: