Κρίσιμη επίσκεψη Σι Τζινπίνγκ στην Ευρώπη: Εμπόριο και Ουκρανία στο επίκεντρο

Κρίσιμη επίσκεψη Σι Τζινπίνγκ στην Ευρώπη: Εμπόριο και Ουκρανία στο επίκεντρο
(240505) -- PARIS, May 5, 2024 (Xinhua) -- Chinese President Xi Jinping arrives in Paris for a state visit to France at the invitation of French President Emmanuel Macron, May 5, 2024. Xi was received by French Prime Minister Gabriel Attal at Paris Orly airport upon arrival. (Xinhua/Ding Lin) (Photo by Ding Lin / XINHUA / Xinhua via AFP) Photo: AFP
Οι συνομιλίες με Μακρόν και Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κάνει την πρώτη του επίσκεψη στο Παρίσι μετά από πέντε χρόνια, με το εμπόριο και τη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας να κυριαρχούν στην ατζέντα των συνομιλιών του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σε μια δήλωση κατά την άφιξή του, ο Σι αναδεικνύει τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, παρά τις εμπορικές εντάσεις που προκάλεσε η έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κινεζικές εξαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων και η έρευνα της Κίνας για τις εισαγωγές ποτάμιου κρασιού, κυρίως γαλλικής κατασκευής.

Ο Σι τονίζει ότι οι δεσμοί μεταξύ Κίνας και Γαλλίας αποτελούν “ένα πρότυπο για τη διεθνή κοινότητα για την ειρηνική συνύπαρξη και την αμοιβαία επωφελή συνεργασία μεταξύ χωρών με διαφορετικά κοινωνικά συστήματα“, ενώ κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης επιχειρούν να προβάλουν μια συμφιλιωτική ατμόσφαιρα σε διάφορα άρθρα τους.

“Η οικονομική και εμπορική συνεργασία Κίνας-ΕΕ είναι τεράστια και οι προσκρούσεις και οι εντάσεις είναι αναπόφευκτες”, γράφει η People’s Daily, η οποία είναι το κύριο όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος. “Η Κίνα είναι διατεθειμένη να ενισχύσει την επικοινωνία και τον συντονισμό με την ΕΕ, να προωθήσει τη συνεργασία και να επιλύσει τις διαφορές μέσω διαλόγου”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Global Times αναφέρουν ότι “η επιθυμία της Κίνας να επεκτείνει τη συνεργασία με την Ευρώπη και να υποστηρίξει τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης παραμένει αμετάβλητη”.

Στην ΕΕ, ωστόσο, δεν υπάρχει ενιαία στάση για την Κίνα. Ενώ η Γαλλία επιδιώκει μια πιο αυστηρή γραμμή στην έρευνα για τα ηλεκτρικά οχήματα, η Γερμανία προτιμά να προχωρήσει πιο προσεκτικά.

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεν θα παραστεί στις συνομιλίες μεταξύ του Μακρόν και του Σι στο Παρίσι λόγω προηγούμενων υποχρεώσεων.

“Στην Ευρώπη δεν υπάρχει ομοφωνία, επειδή ορισμένοι εξακολουθούν να θεωρούν την Κίνα ως μια αγορά ευκαιριών”, δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα La Tribune ενόψει της διήμερης επίσκεψης του Σι.

Η Γαλλία ελπίζει να πιέσει την Κίνα να ασκήσει πίεση στη Μόσχα για να σταματήσει τις επιθέσεις στην Ουκρανία. Παράλληλα, ελπίζει να λύσει ζητήματα που αφορούν τη γαλλική βιομηχανία καλλυντικών. Αναμένεται επίσης ότι η Κίνα θα ανακοινώσει παραγγελία για περίπου 50 αεροσκάφη Airbus κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Σι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: