Uber: Αγωγή που θα μπορούσε να εξασφαλίσει 25.000 λίρες για κάθε οδηγό ταξί του Λονδίνου

Uber: Αγωγή που θα μπορούσε να εξασφαλίσει 25.000 λίρες για κάθε οδηγό ταξί του Λονδίνου
epa08600286 A sign at an Uber pickup station at the Los Angeles International Airport in Los Angeles, California, USA, 12 August 2020. According to media reports, Uber is considering shuttering operations in California if forced to classify its drivers as employees. Drivers for the ride-hailing service are currently classified as independent contractors. A recent Superior Court ruling demanded the company classify its drivers as employees, as the current classification excludes them from access to workers compensation and health care benefits. Uber has filed an appeal against the ruling. EPA/CHRISTIAN MONTERROSA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ισχυρίζεται ότι η Uber κακώς έλαβε άδεια λειτουργίας στην πρωτεύουσα από την Transport for London (TfL) το 2012.

Του Ryan Hogg

Η Uber είναι αντιμέτωπη με αγωγή από τους οδηγούς μαύρων ταξί του Λονδίνου, γεγονός που συνιστά μια δραματική τροπή στη μακροχρόνια κόντρα μεταξύ της εφαρμογής και των ταξί στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αγωγή εκ μέρους 10.500 οδηγών κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου την Πέμπτη, που ισχυρίζεται ότι η Uber κακώς έλαβε άδεια λειτουργίας στην πρωτεύουσα από την Transport for London (TfL) το 2012.

Η RGL Management, μια νομική εταιρεία που εκπροσωπεί τους οδηγούς, κυνηγά την Uber για να εξασφαλίσει αποζημίωση 250 εκατομμυρίων λιρών. Το ποσό αυτό μεταφράζεται σε 25.000 λίρες ανά οδηγό, εάν φυσικά η αγωγή στεφθεί με επιτυχία.

«Η Uber φαίνεται να πιστεύει ότι είναι υπεράνω του νόμου και οι οδηγοί ταξί σε όλο το Λονδίνο έχουν υποστεί απώλεια κερδών εξαιτίας αυτού του γεγονότος», δήλωσε ο Garry White, ένας 36χρονος βετεράνος οδηγός μαύρου ταξί, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η RGL.

Η ομάδα φέρεται να απείλησε για πρώτη φορά να ασκήσει αγωγή κατά της Uber το 2019, αλλά δεν προχώρησε μετά από μια συνομιλία με τους δικηγόρους της εφαρμογής διαμοιρασμού διαδρομών. Ωστόσο, η RGL πιστεύει τώρα ότι έχει επαρκείς λόγους, δηλώνοντας ότι η Uber είχε παράνομα εξαγοράσει επιχειρήσεις από οδηγούς μαύρων ταξί.

Ένας εκπρόσωπος της Uber είπε στο Fortune: «Αυτοί οι παλιοί ισχυρισμοί είναι εντελώς αβάσιμοι. Η Uber λειτουργεί νόμιμα στο Λονδίνο, έχει πλήρη άδεια από την TfL και είναι περήφανη που εξυπηρετεί εκατομμύρια επιβάτες και οδηγούς σε όλη την πρωτεύουσα».

Η σχέση μεταξύ της Uber και του Λονδίνου είναι τουλάχιστον θυελλώδης. Οι οδηγοί μαύρων ταξί περνούν από μια από τις πιο αυστηρές διαδικασίες δοκιμών στον κόσμο για να αποκτήσουν άδεια. Συγκεκριμένα, είναι υποχρεωμένοι να μάθουν τους πάνω από 25.000 δρόμους της πόλης και όλα τα βασικά μνημεία, μελετώντας για τρία έως τέσσερα χρόνια πριν κάνουν το τεστ.

Πολλοί είδαν την άφιξη της Uber και των οδηγών της (που χρησιμοποιούν GPS) πριν από περισσότερο από μια δεκαετία ως άδικη για όσους είχαν αναπτύξει αυτές τις εξειδικευμένες δεξιότητες.

Οι υποστηρικτές της Uber, ωστόσο, θεώρησαν ότι προσφέρει περισσότερες επιλογές και ευκολία στους καταναλωτές, στην ακριβή αγορά μεταφορών της πόλης.

Οι ίδιες εντάσεις έχουν γίνει αισθητές σε όλη την Ευρώπη και συχνά καταλήγουν σε διαμάχες με τις ρυθμιστικές αρχές. Η Δανία και η Βουλγαρία ανάγκασαν την εφαρμογή να αποσυρθεί εντελώς, για παράδειγμα, ενώ η πόλη της Βαρκελώνης επέβαλε αναμονή 15 λεπτών για την Uber για να προστατεύσει την τοπική αγορά ταξί.

Στο Λονδίνο, η TfL αποφάσισε το 2017 να μην ανανεώσει την άδεια λειτουργίας της Uber, εν μέρει λόγω ανησυχιών για τις συνθήκες που υφίστανται οι εργαζόμενοι στην οικονομία gig.

Σε μια δήλωση εκείνη την εποχή, η TfL είχε αναφέρει ότι η Uber «δεν είναι κατάλληλη για να κατέχει άδεια ιδιωτικού hire operator», επικαλούμενη ανεπαρκείς ελέγχους ιστορικού στους οδηγούς και την αποτυχία να αναφέρει εγκληματικά περιστατικά στην αστυνομία.

Η απαγόρευση δεν τέθηκε ποτέ σε ισχύ, ωστόσο, παρά τη δεύτερη προσπάθεια της TfL το 2019, αφότου η Uber μετρίασε τις ανησυχίες των ρυθμιστικών αρχών μετά την αποχώρηση του συνιδρυτή Travis Kalanick. Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι επιβάτες θα μπορούσαν να καλούν μαύρα ταξί στο Λονδίνο στην πλατφόρμα από τις αρχές του 2022, αλλά κι αυτή η ανακοίνωση υπήρξε αμφιλεγόμενη.

Ο Steve McNamara, γενικός γραμματέας της Ένωσης Αδειοδοτημένων Οδηγών Ταξί, είπε στο Bloomberg ότι καμία ομάδα οδηγών ταξί δεν είχε ενημερωθεί για τη συγκεκριμένη κίνηση πριν ανακοινωθεί.

«Δεν έχουμε κανένα συμφέρον να καταστρέψουμε το όνομα της εμβληματικής, παγκοσμίου φήμης αγοράς μαύρων ταξί του Λονδίνου, ευθυγραμμίζοντάς την με την Uber, το φτωχό ιστορικό ασφάλειας και οτιδήποτε άλλο τη συνοδεύει», τόνισε.

Οι εκπρόσωποι της RGL Management και της TfL δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για κάποιο σχόλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com