Κρίσιμη μέρα για την Ιταλία

Κρίσιμη μέρα για την Ιταλία

Η απόφαση της Γερουσίας για την αποπομπή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα κρίνει και το πολιτικό μέλλον της ιταλικής κυβέρνησης.

Η συζήτηση για το ενδεχόμενο αποπομπής του Σίλβιο Μπερλουσκόνι μετά την καταδίκη του για φοροδιαφυγή ξεκινά σήμερα στην ιταλική Γερουσία  και το αποτέλεσμά της θεωρείται κρίσιμο για το μέλλον της κυβέρνησης συμμαχίας υπό τον κεντροαριστερό Ενρίκο Λέτα. Σημαντικά στελέχη του κόμματος του Μπερλουσκόνι -Λαός της Ελευθερίας ή PDL- έχουν απειλήσει ότι θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Ενρίκο Λέτα, εάν αποβληθεί ο Μπερλουσκόνι από τη Γερουσία.

Η επιτροπή, η οποία θα αποτελείται από 23 μέλη, με αντιπροσώπους από τα κύρια κόμματα, κυριαρχείται από αντιπάλους του Μπερλουσκόνι,  ενώ τουλάχιστον 14 βουλευτές είναι πιθανό να ψηφίσουν υπέρ του εξορισμού του από το πολιτικό στερέωμα.

Διαβάστε ακόμη: Καβαλ(ι)ερία… ιταλιάνα!

Μέχρι στιγμής, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό κόμμα του Λέτα (PD) επιμένει ότι ο Μπερλουσκόνι δεν μπορεί να παραμείνει στο κοινοβούλιο μετά την καταδίκη του από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, με τις κατηγορίες της φορολογικής απάτης. Από την πλευρά του το PDL ισχυρίζεται ότι ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 4 ετών, έχει γίνει στόχος αριστερών βουλευτών και κατηγορεί το PD ότι χρησιμοποιεί δικαστικές τακτικές για να εξαλείψει έναν αντίπαλο, τον οποίο δεν έχει καταφέρει να νικήσει πολιτικά.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, Ντάριο Στεφάνο, μιλώντας με δημοσιογράφους τις περασμένες ημέρες είχε εκφραστεί υπέρ της έκπτωσης του πρώην πρωθυπουργού από το αξίωμα του γερουσιαστή, όπως και η πλειοψηφία των 23 μελών της επιτροπής αυτής. Στις προθέσεις του Στεφάνο είναι η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί με την καθοριστική ψηφοφορία της ολομέλειας της Γερουσίας ως τα μέσα Οκτωβρίου.

Ο μεγιστάνας του Τύπου και ηγέτης της κεντροδεξιάς της Ιταλίας όμως, από την πλευρά του, σκοπεύει να εξασφαλίσει σημαντική αναβολή, βασιζόμενος στην προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του Συμβουλίου της Ευρώπης, που οι δικηγόροι του κοινοποίησαν το περασμένο Σάββατο στο κοινοβούλιο.

Διαβάστε ακόμη: Ο Σίλβιο δεν είναι πλέον «Καβαλιέρε»

Σύμφωνα με την καταδικαστική εις βάρος του απόφαση, ο Μπερλουσκόνι θα πρέπει ως την 15η Οκτωβρίου, να δηλώσει αν σκοπεύει να εκτίσει την ποινή ενός χρόνου φυλάκισης σε κατ’ οίκον περιορισμό. Νομικοί αποκλείουν ούτως ή άλλως το ενδεχόμενο να οδηγηθεί σε σωφρονιστικό ίδρυμα , δεδομένου ότι είναι 77 ετών σήμερα. Είναι πιθανό, όμως, πριν από το τέλος του χρόνου, να τεθεί υπό περιορισμό στη βίλα του Άρκορε, κοντά στο Μιλάνο.

Από την άλλη, το εφετείο του Μιλάνου καλείται να προσδιορίσει επακριβώς τη διάρκεια την επίσημης στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων. Αναμένεται να κυμανθεί από ένα μέχρι τρία χρόνια και μπορεί να αρχίσει να ισχύει -μετά από μια γρήγορη επικύρωση του Αρείου Πάγου- μέσα στους πρώτους μήνες του 2014.

Όποια κι αν είναι η έκβαση της σημερινής ημέρας, το μόνο σίγουρο είναι πως ο Μπερλουσκόνι, πριν εγκαταλείψει το πολιτικό προσκήνιο, θα παίξει όλα τα χαρτιά που θεωρεί ότι έχει στην διάθεσή του…

Διαβάστε ακόμη: Una faccia, una razza?