Ο Σίλβιο δεν είναι πλέον «Καβαλιέρε»

Ο Σίλβιο δεν είναι πλέον «Καβαλιέρε»

Κλίμα πολιτικής φόρτισης στην Ιταλία «καλλιεργεί» η καταδίκη Μπερλουσκόνι από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας. 

Έκκληση για ηρεμία έκανε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, μετά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Ιταλίας σε βάρος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο ιταλικός Άρειος Πάγος επικύρωσε την τετραετή ποινή φυλάκισης του ηγέτη του PdL Μπερλουσκόνι, ενώ ζήτησε από το εφετείο του Μιλάνου να επανεξετάσει την διάρκεια της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων που του επέβαλε.

Αναφερόμενος στην απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, ο Ενρίκο Λέτα είπε ότι «για το καλό της χώρας (. . .) και λαμβάνοντας φυσικά υπόψη τον φυσικό εσωτερικό διάλογο των διάφορων πολιτικών δυνάμεων, ο σεβασμός στους θεσμούς και ένα ήρεμο κλίμα πρέπει να ωθήσουν τους πάντες να στηρίξουν το συμφέρον της χώρας έναντι ιδιαίτερων και μεροληπτικών συμφερόντων».

Από την πλευρά του ο Νίτο Πάλμα, στέλεχος του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL), και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης στην τελευταία κυβέρνηση του Μπερλουσκόνι, διαβεβαίωσε βγαίνοντας από μια συνεδρίαση στελεχών του κόμματος ότι η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Ιταλίας δεν θα έχει συνέπειες για την κυβέρνηση, παρά την έντονη πικρία για την έκβαση της υπόθεσης. «Η απόφαση αυτή δεν θα επηρεάσει την κυβέρνηση Λέτα, η οποία σχηματίστηκε για να υπηρετήσει τη χώρα και θα συνεχίσει να την υπηρετεί, σε ό,τι μας αφορά», επισήμανε ο Πάλμα.

«Η οδός που πρέπει να ακολουθηθεί είναι η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός της βούλησης της δικαιοσύνης», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου σε βάρος του Μπερλουσκόνι.

«Ελπίζω ότι μπορούν τώρα να αναπτυχθούν στην βουλή πιο ευνοϊκές συνθήκες ώστε να εξετασθούν τα προβλήματα της δικαιοσύνης. Χρειάζεται σύμπνοια και συνεργασία ώστε να μπορέσει η χώρα να ασχοληθεί με θέματα βασικής σημασίας για την θεσμική της δομή», πρόσθεσε.

Μπερλουσκόνι: «Υφίσταμαι δικαστικό διωγμό»
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι σχολίασε με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του την απόφαση την οποία έλαβε χθες το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας: «Δεν είχα ποτέ μου τραπεζικό λογαριασμό στο εξωτερικό, ούτε εγώ ούτε τα μέλη της οικογένειάς μου. Δεν ευθύνομαι για φορολογική απάτη», τόνισε ο Μπερλουσκόνι.

Ο ηγέτης του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL) υπογράμμισε ότι «μια μερίδα της δικαιοσύνης έχει μετατραπεί σε άβουλο όργανο», ενώ πρόσθεσε ότι «πριν από είκοσι χρόνια εισήλθα στον στίβο της πολιτικής για να παρεμποδίσω την άνοδο των κομμουνιστών στην εξουσία» και, από τότε «ξεκίνησε ο αδιάκοπος πόλεμος των δικαστικών με συνολικά, πενήντα δίκες σε βάρος μου».

Ο Μπερλουσκόνι αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στον «πραγματικό δικαστικό διωγμό» που υφίσταται, ενώ δήλωσε «περήφανος για τις επιχειρήσεις που δημιούργησε» οι οποίες «δεν απέλυσαν ποτέ ούτε έναν εργαζόμενο».

«Σε αντάλλαγμα σήμερα με κατηγορούν και με καταδικάζουν, με μια εντελώς αβάσιμη απόφαση που μου στερεί την προσωπική ελευθερία και τα πολιτικά μου δικαιώματα», υπογράμμισε στο μήνυμά του ο μεγιστάνας του Τύπου.

Ο ίδιος τέλος δεσμεύθηκε να επανιδρύσει άμεσα το κόμμα Φόρτσα Ιτάλια, όπως ονομαζόταν η πρώτη του πολιτική δύναμη το 1994, μαζί με τους πιο άξιους νέους και επιχειρηματίες της Ιταλίας, ώστε «να αναμορφωθεί η χώρα , αρχίζοντας από την σημαντικότερη μεταρρύθμιση: αυτή της Δικαιοσύνης».

Καβαλ(ι)ερία… ιταλιάνα: Οι δικαστικές και όχι μόνο περιπέτειες του Μπερλουσκόνι

Οι δικηγόροι του…πιστεύουν στην αθωότητα του
Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, οι δικηγόροι Φράνκο Κόπι, Νικολό Γκεντίνι και Πιέρο Λόγκο, ανακοίνωσαν απόψε ότι προτίθενται να προσφύγουν σε ευρωπαϊκά φόρα, μετά την απόφαση που έλαβε το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της Ιταλίας σε βάρος του πελάτη τους για την υπόθεση φορολογικής απάτης του ομίλου Mediaset.

«Η απόφαση του Αρείου Πάγου για την υπόθεση Μέντιασετ μας αφήνει άναυδους. Υπήρχαν ιδιαίτερα βάσιμα στοιχεία και αποδείξεις για να αποφασιστεί η πλήρης αθώωση του Μπερλουσκόνι», ανέφεραν οι τρεις δικηγόροι.

Οι Κόπι, Γκεντίνι και Λόγκο πρόσθεσαν ότι πρόκειται να αναλάβουν κάθε δυνατή πρωτοβουλία, και στα ευρωπαϊκά φόρα, ώστε «η άδικη αυτή απόφαση να αναθεωρηθεί σύντομα».

Τα σχόλια του Ιταλικού τύπου
Ιταλικά μέσα ενημέρωσης, παράλληλα, αναφέρουν ότι για να εφαρμοστεί η καταδίκη του Μπερλουσκόνι σε ένα χρόνο φυλάκιση –η οποία θεωρείται πιθανό να μετατραπεί σε κατ’ οίκον περιορισμό– δεν απαιτείται έγκριση του κοινοβουλίου.

Ο Μπερλουσκόνι, σχολίασε ο ιταλικός Τύπος, χάνει με την καταδίκη αυτή και τον τιμητικό τίτλο του «Καβαλιέρε». Μένει να εξακριβωθεί αν η κυβέρνηση Λέτα θα μπορέσει να ξεπεράσει την φόρτιση την οποία έχει προκαλέσει στο συντηρητικό πολιτικό στρατόπεδο η απόφαση.

Ο μεγιστάνας του Τύπου έχει ένα μήνα καιρό για να ζητήσει να εκτίσει την ποινή του σε κατ’ οίκον περιορισμό. Ούτως ή άλλως, δεδομένης και της ηλικίας του πρώην πρωθυπουργού, θεωρείται απίθανο να οδηγηθεί στην φυλακή.