Κρίστοφερ Ριβ: H Google τιμά τον Αμερικανό ηθοποιό

AFP

Ο Κρίστοφερ Ριβ γεννήθηκε σαν σήμερα, το 1952, στη Νέα Υόρκη.

Ο  Αμερικανός ηθοποιός, παραγωγός, σκηνοθέτης κινηματογραφικών ταινιών, ακτιβιστής και συγγραφέας Κρίστοφερ Ριβ (Christopher D’Olier Reeve), έχει σήμερα την τιμητική του, αφού η Google του αφιερώνει το σημερινό της doodle, με αφορμή τη συμπλήρωση 69 χρόνων από τη γέννησή του.

Ο Κρίστοφερ Ριβ γεννήθηκε σαν σήμερα, το 1952, στη Νέα Υόρκη. Αποφοίτησε από τη Σχολή Juilliard και έκανε το ντεμπούτο του στη σκηνή του Μπρόντγουεϊ, το 1976, στην κωμωδία «A Matter of Gravity».

Έπειτα από δύο χρόνια ενασχόλησης με σαπουνόπερες και θεατρικά έργα έκανε οντισιόν για να υποδυθεί τον «Σούπερμαν» και απέσπασε τον ρόλο ανάμεσα σε 200 άλλους επίδοξους ηθοποιούς. Για την ερμηνεία του αυτή, στην ομώνυμη ταινία του 1978, κέρδισε βραβείο BAFTA του Πιο Υποσχόμενου Νέου Ηθοποιού σε Α’ Ανδρικό Ρόλο.

Ήταν παντρεμένος με την Ντάνα Μοροσίνι, από το 1992 μέχρι και το θάνατό του το 2004.

Στις 27 Μαΐου 1995, είχε σοβαρό ατύχημα όταν έπεσε από ένα άλογο κατά τη διάρκεια ιππασίας στην Βιρτζίνια και έμεινε τετραπληγικός. Χρησιμοποίησε την πλατφόρμα του για να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σε θέματα που σχετίζονται με τις αναπηρίες και αφιέρωσε τη ζωή του σε θετικές αλλαγές.

Η πλατφόρμα του Κρίστοφερ Ριβ περιλάμβανε τη χρηματοδότηση λογαριασμών για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για την καλύτερη υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία και την έγκριση του νόμου για τη βελτίωση των κινήτρων εργασίας του 1999, ο οποίος εξασφάλισε συνεχείς ασφαλιστικές πληρωμές σε άτομα με αναπηρία ακόμη και μετά την επιστροφή τους στην εργασία.

Επίσης, ο Κρίστοφερ Ριβ υποστήριξε την κρατική χρηματοδότηση υπεύθυνων ερευνών βλαστικών κυττάρων για την περαιτέρω γνώση και θεραπεία πολλών καταστάσεων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των τραυματισμών του νωτιαίου μυελού.

Άφησε την τελευταία του πνοή στις 10 Οκτωβρίου του 2004.