Κρούγκμαν: «Η Ελλάδα έπρεπε να βγει από το ευρώ στην αρχή της κρίσης»

Κρούγκμαν: «Η Ελλάδα έπρεπε να βγει από το ευρώ στην αρχή της κρίσης»

Πλέον όμως ο γνωστός νομπελίστας οικονομολόγος δεν θεωρεί ότι είναι παράλογη η παραμονή μας στην ευρωζώνη.

Στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αναφέρεται ο γνωστός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή». Ο Κρούγκμαν υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα στην αρχή της οικονομικής κρίσης, ωστόσο πλέον δεν θεωρεί παράλογη την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μείνει στο ευρώ.

Η κατάσταση στην Ελλάδα «είναι οριακή, είναι σκληρή», δηλώνει ο νομπελίστας οικονομολόγος, πολέμιος της πολιτικής λιτότητας της Γερμανίας, αλλά προσθέτει ότι η συμμετοχή της στην Ευρωζώνη προσφέρει στην Ελλάδα σταθερότητα και πρόσβαση σε επενδυτικά και χρηματοδοτικά κεφάλαια.  «Από τη μία έχει κάνει πρόοδο, έχει πλέον πρωτογενές πλεόνασμα και δεν χρειάζεται χρηματοδότηση, αλλά εξακολουθεί να χρειάζεται κεφάλαια συνοχής, θέλει πρόσβαση στις αγορές, θέλει κάποια σταθερότητα… είναι μια πολύ δύσκολη απόφαση», δηλώνει στην εφημερίδα.

Κρούγκμαν: «Με λιτότητα ξεχάστε τις επενδύσεις»

Σε μία συμβολική ομιλία στο διήμερο ετήσιο συνέδριο των ερευνητών του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, ο διασημότερος πολέμιος της λιτότητας υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ δεν κινδυνεύουν να γίνουν Ελλάδα, και ότι η πολιτική της λιτότητας ή η ανησυχία για το ύψος του δημόσιου χρέους δεν έχουν νόημα στην περίπτωσή τους.

Αντιθέτως, στην περίπτωση της Ελλάδας, προειδοποιεί για το πλήγμα που θα προκαλούσε στο αξιόχρεο της χώρας ένα νέο «κούρεμα» του χρέους, την ώρα που προετοιμάζεται να ξαναβγεί σταδιακά στις αγορές.

Σε ερώτημα εάν η Ελλάδα χρειάζεται νέα αναδιάρθρωση του χρέους, απάντησε ότι αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις μακροπρόθεσμα. «Δεν είμαι σίγουρος, οι βραχυπρόθεσμες μακροοικονομικές συνέπειες θα είναι πιθανώς θετικές, αλλά υπάρχουν και οι μακροχρόνιες επιπτώσεις», όπως είπε.

Τζέφρι Σακς: Ο «Ιντιάνα Τζόουνς» των οικονομικών μιλά για την Ελλάδα