Κρούγκμαν: «Με λιτότητα ξεχάστε τις επενδύσεις»

Κρούγκμαν: «Με λιτότητα ξεχάστε τις επενδύσεις»

Ο νομπελίστας οικονομολόγος χρησιμοποιεί ως παράδειγμα προς αποφυγή την Ελλάδα. 

Ο διεθνούς φήμης Αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν αναφέρεται στην Ελλάδα, σε άρθρο του στους New York Times. Επισημαίνει τη μεγάλη «παγίδα» της λιτότητας και τονίζει πως οι σκληρές περικοπές δεν πρόκειται να προσελκύσουν ποτέ επενδύσεις, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα. «Εάν οι πολίτες ή η κυβέρνηση κάνουν περικοπές, τότε η οικονομία συρρικνώνεται και η συρρίκνωση της οικονομίας μειώνει την βούληση για επενδύσεις, με αποτέλεσμα να συρρικνωθούν και αυτές».

Ο Κρούγκμαν αναφέρεται συγκεκριμένα και στην ελληνική περίπτωση, παραθέτοντας πίνακα της Eurostat από το ΔΝΤ, ο οποίος παρουσιάζει και συγκρίνει τις αλλαγές στις πραγματικές επενδύσεις από το 2009 έως το 2013, όπου εφαρμόστηκε η λιτότητα:

«Η Ελλάδα βρίσκεται στην δεξιά γωνία φυσικά, αλλά ακόμη και χωρίς την Ελλάδα υπάρχει ένας καθαρά αρνητικός συσχετισμός μεταξύ της κυβερνητικής λιτότητας και των επενδύσεων», σημειώνει ο Κρούγκμαν.

Στη συνέχεια, ο γνωστός οικονομολόγος επιτίθεται ευρύτερα στους υποστηρικτές της λιτότητας, υποστηρίζοντας: «Εάν πιστεύουν πως οι περικοπές στις δαπάνες υπό τις υπάρχουσες συνθήκες οδηγούν σε περισσότερες και όχι λιγότερες επενδύσεις, ποιος είναι ο μηχανισμός; Πως η περικοπή στις δαπάνες μου θα δώσει στις επιχειρήσεις έναν λόγο για να ξοδέψουν περισσότερα;».

Τζέφρι Σακς: Ο «Ιντιάνα Τζόουνς» των οικονομικών μιλά για την Ελλάδα