Λαγκάρντ: Αύξηση επιτοκίων 0,5% τον Μάρτιο. Ισχυρό το χτύπημα του πληθωρισμού

Λαγκάρντ: Αύξηση επιτοκίων 0,5% τον Μάρτιο. Ισχυρό το χτύπημα του πληθωρισμού
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο υψηλός πληθωρισμός εξακολουθεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο σε όλους τους τομείς της οικονομίας μας, επεσήμανε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde

Νέα αύξηση επιτοκίων 0,5% (στο 3,5%) προανήγγειλε  με ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, επισημαίνοντας πως ο πληθωρισμός φθείρει με καίριο τρόπο την ευρωπαϊκή οικονομία και πρέπει να παταχθεί.

«Ο υψηλός πληθωρισμός εξακολουθεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο σε όλους τους τομείς της οικονομίας μας και στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων – ειδικά στα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα» είπε η κυρία Lagarde.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Διοικητικό Συμβούλιο ξεκίνησε μια διαδικασία εξομάλυνσης της πολιτικής της τον Δεκέμβριο του 2021, αυξάνοντας τα επιτόκια κατά 300 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο του 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Στη συνεδρίασή του τον Φεβρουάριο, το Διοικητικό Συμβούλιο τόνισε την αποφασιστικότητά του να διατηρήσει την πορεία της σημαντικής αύξησης των επιτοκίων με σταθερό ρυθμό και τη διατήρησή τους σε επίπεδα επαρκώς περιοριστικά ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο στόχο μας 2%».

Η διατήρηση των επιτοκίων σε περιοριστικά επίπεδα θα μειώσει, προϊόντος του χρόνου, τον πληθωρισμό μειώνοντας τη ζήτηση, γεγονός που θα προφυλάξει από τον κίνδυνο μιας επίμονης ανοδικής μετατόπισης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό.

«Οι μελλοντικές μας αποφάσεις για τα επιτόκια πολιτικής θα συνεχίσουν να εξαρτώνται από δεδομένα και να ακολουθούν μια προσέγγιση κάθε συνάντηση» κατέληξε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: