Λαγκάρντ: Υψηλότερος του αναμενομένου ο πληθωρισμός, το επιτόκιο θα γίνει πιο περιοριστικό

Λαγκάρντ: Υψηλότερος του αναμενομένου ο πληθωρισμός, το επιτόκιο θα γίνει πιο περιοριστικό
epa08464900 European Central Bank (ECB) President Christine Lagarde speaks during a press conference following the meeting of the Governing Council of the European Central Bank in Frankfurt am Main, Germany, 23 January 2020 (reissued 04 June 2020). The ECB on 04 June 2020 announced it's monetary policy decision and said the 'pandemic emergency purchase programme (PEPP) will be increased by 600 billion euro to a total of 1,350 billion euro, as a part of stimulus efforts to strenghten the eurozone economy'. EPA/ARMANDO BABANI *** Local Caption *** 55797626 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αν υπάρξουν ενδείξεις ότι ο υψηλός πληθωρισμός κινδυνεύει να εκτροχιάσει τις προσδοκίες, τότε το επιτόκιο θα γίνει περιοριστικό, είπε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Σήμα για ισχυρές επιτοκιακές αυξήσεις επιτοκίων εφόσον ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αποδειχθεί ιδιαίτερα επίμονος έστειλε από το βήμα εκδήλωσης που διοργάνωσε η Εταιρεία της Φρανκφούρτης για το Εμπόριο, τη Βιομηχανία και την Επιστήμη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Πιο αναλυτικά, όπως είπε η επικεφαλής των Ευρωπαίων policy makers, «Μετά από μια μακρά περίοδο που ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ ήταν πολύ χαμηλός, τώρα είναι πολύ υψηλός. 

Διανύουμε τον δέκατο συνεχόμενο μήνα με υψηλούς ρυθμούς πληθωρισμού και μπορεί να δούμε αυτό το σερί να συνεχίζεται στο εγγύς μέλλον.

Στη ζώνη του ευρώ παρατηρείται αύξηση του πληθωρισμού λόγω δύο άνευ προηγουμένου σοκ.

Τα σημεία συμφόρησης στον εφοδιασμό που σχετίζονται με την πανδημία και οι αυξανόμενες τιμές αλληλοενισχύθηκαν, με τις εταιρείες να αντιδρούν στην απειλή των ελλείψεων παραγγέλνοντας όλο και νωρίτερα.

Αυτό το «φαινόμενο bullwhip» έχει οδηγήσει σε άνοδο τις τιμές κατά μήκος της αλυσίδας τιμολόγησης. Ταυτόχρονα, η απάντηση της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής στην πανδημία πέτυχε να προστατεύσει τα ονομαστικά εισοδήματα, υποστηρίζοντας έτσι μια γρήγορη ανάκαμψη της ζήτησης όταν οι οικονομίες μας άνοιξαν ξανά.

Η ανθεκτικότητα των εισοδημάτων, με τη σειρά της, προκάλεσε μεγάλες διακυμάνσεις στη ζήτηση σε όλους τους τομείς. Κατά την περίοδο του lockdown, και κυρίως χάρη στο ηλεκτρονικό εμπόριο, η κατανάλωση επικεντρώθηκε σε διαρκή αγαθά.

Στη συνέχεια, όταν η οικονομία άνοιξε ξανά, είδαμε ισχυρή περιορισμένη ζήτηση για υπηρεσίες. Από την έναρξη της πανδημίας, η αστάθεια της κατανάλωσης διαρκών αγαθών ήταν σχεδόν δέκα φορές υψηλότερη από ό,τι τις δύο προηγούμενες δεκαετίες και σχεδόν 30 φορές υψηλότερη για τις υπηρεσίες.

Αυτό οδήγησε στη διεύρυνση του πληθωρισμού τόσο σε βιομηχανικά αγαθά όσο και σε υπηρεσίες. Σήμερα, περίπου τα τρία τέταρτα των στοιχείων του πυρήνα του πληθωρισμού τρέχουν με ρυθμούς άνω του 2%.

Το δεύτερο σοκ ήταν η αδικαιολόγητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν αυξηθεί κατά 105% και 75%, αντίστοιχα, σε σχέση με τους μήνες πριν από την εισβολή και περίπου 650% και 450%, αντίστοιχα, το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Αυτή η άνοδος στην Ενέργεια συνέβαλε περίπου κατά 30% στο μετρούμενο ποσοστό πληθωρισμού από την αρχή του τρέχοντος έτους και, έμμεσα, συνέβαλε στη διεύρυνση των πιέσεων στις τιμές σε ολόκληρη την οικονομία. 

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ έχει αποδειχθεί πολύ υψηλότερος και πιο επίμονος από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα στην πορεία της εξομάλυνσης της νομισματικής μας πολιτικής, προεφοδιάζοντας τις αυξήσεις των επιτοκίων μας. Αυτό σηματοδοτεί ότι είμαστε αποφασισμένοι να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2% έγκαιρα και να διασφαλίσουμε ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα παραμείνουν καλά αγκυρωμένες.

Αν υπάρξουν ενδείξεις ότι ο υψηλός πληθωρισμός κινδυνεύει να εκτροχιάσει τις προσδοκίες, τότε το επιτόκιο θα γίνει περιοριστικό. Δεν θα αφήσουμε αυτή τη φάση του υψηλού πληθωρισμού να προκαλέσει ένα διαρκές πρόβλημα. Η νομισματική μας πολιτική θα τεθεί με έναν στόχο: την εκπλήρωση της εντολής μας για τη σταθερότητα των τιμών».