Λαγκάρντ: Οι αγορές μπορούν να δοκιμάσουν την αποφασιστικότητά μας όσο θέλουν

Λαγκάρντ: Οι αγορές μπορούν να δοκιμάσουν την αποφασιστικότητά μας όσο θέλουν
Η Κριστίν Λαγκάρντ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Οι αγορές μπορούν να δοκιμάσουν την αποφασιστικότητά μας όσο θέλουν» ανέφερε σε συνέντευξή της στο Bloomberg TV η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, προσθέτοντας πως ότι η ΕΚΤ δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που διαθέτει εάν οι επενδυτές προσπαθήσουν να οδηγήσουν τις αποδόσεις των ομολόγων σε υψηλότερα επίπεδα.

«Διαθέτουμε εργαλεία για να χρησιμοποιήσουμε αυτή την στιγμή. Θα τα χρησιμοποιήσουμε ανάλογα με τις ανάγκες μας» υποστήριξε η Κριστίν Λαγκάρντ. Σημειώνεται πως  η ΕΚΤ αύξησε τον ρυθμό της νομισματικής στήριξης αυτό τον μήνα σε μια προσπάθεια να περιορίσει την άνοδο των αποδόσεων στα ομόλογα που απειλεί να υπονομεύσει την οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης από την πανδημία.

Η αύξηση των αποδόσεων ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, λόγω των προσδοκιών ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και το πακέτο στήριξης ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων θα αυξήσουν τον πληθωρισμό.

ΕΚΤ: Αμετάβλητο το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων

Αμετάβλητο παρέμεινε το κόστος των επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, το μέσο επιτόκιο νέων επιχειρηματικών δανείων παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητο στο 1,48%. Αμετάβλητο στο 1,31% παρέμεινε και το μέσο επιτόκιο στεγαστικών δανείων σε νοικοκυριά. Το μέσο επιτόκιο νέων προθεσμιακών καταθέσεων από επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 7 μονάδες βάσης στο -0,20%, ενώ το μέσο επιτόκιο καταθέσεων όψεως παρέμεινε σταθερό στο -0,01%.

Το μέσο επιτόκιο νέων προθεσμιακών καταθέσεων από νοικοκυριά παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητο στο 0,28%, ενώ το μέσο επιτόκιο για τις καταθέσεις όψεως τους διατηρήθηκε σταθερό στο 0,01%.