Λαγκάρντ: Οι τράπεζες που δεν έδωσαν μέρισμα αύξησαν την παροχή δανείων

Λαγκάρντ: Οι τράπεζες που δεν έδωσαν μέρισμα αύξησαν την παροχή δανείων
Η Κριστίν Λαγκάρντ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που δεν διένειμαν μέρισμα αύξησαν τα δάνειά τους κατά 2,4%, ανέφερε σε συνέντευξή της στο CNBC η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ ταυτόχρονα εξήρε τη σημασία της τραπεζικής εποπτείας κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων.

Όπως επεσήμανε, η πανδημία προκάλεσε μια ασυνήθιστη κρίση. Η παραγωγή συρρικνώθηκε σε πρωτόγνωρο βαθμό, ωστόσο η ανταπόκριση από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ήταν τολμηρή. Σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας έπαιξαν οι τράπεζες.  Mute

Σε αντίθεση με προηγούμενες κρίσεις, δεν ήταν μέρος του προβλήματος – ήταν μέρος της λύσης. Σύμφωνα με τη Lagarde, για αυτό πολύ μεγάλο ρόλο είχε η ενίσχυση της ευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας.

Ωστόσο, όσο επιτυχημένη κι αν ήταν αυτή η απάντηση στην κρίση, τώρα πρέπει να προετοιμαστούμε για τις προκλήσεις μετά την κρίση, οι οποίες έχουν δύο συνιστώσες:

Πρώτον, προέχει η αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων συνεπειών της πανδημίας στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων. «Οι ταχέως κινούμενοι δείκτες, όπως η μεταβολή του ποσοστού των δεσμευμένων δανείων και των δανείων του Σταδίου 2, δείχνουν ήδη σημάδια επιδείνωσης» αναφέρει η Λαγκάρντ.

Δεύτερον, η πανδημία έχει προκαλέσει πιο θεμελιώδεις αλλαγές στο περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν οι τράπεζες. Έχει επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό και έχει υπογραμμίσει την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Όσον αφορά την ψηφιοποίηση, οι προτιμήσεις των καταναλωτών αλλάζουν γρήγορα. Νέοι παίκτες – από fintech έως μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας – οδηγούν όλο και περισσότερο τον ανταγωνισμό στην αγορά χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Σε κάθε περίπτωση, για να ευδοκιμήσουν οι τράπεζες στον κόσμο μετά την πανδημία, πρέπει να αγκαλιάσουν τις αλλαγές που έχει προκαλέσει η πανδημία, κατέληξε η Λαγκάρντ.