Λαγκάρντ: Οι κεντρικές τράπεζες από μόνες τους δεν φέρνουν ανάπτυξη

Λαγκάρντ: Οι κεντρικές τράπεζες από μόνες τους δεν φέρνουν ανάπτυξη

Επιτάχυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης από το 2015 και μετά προβλέπει η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Περιορισμένες είναι οι συνέπειες από τη χαλαρή νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών, αναφέρει η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ , η οποία προτείνει στις χώρες να αναλάβουν δράση ώστε να βοηθήσουν την ανάπτυξη, κυρίως με επενδύσεις στις υποδομές, την παιδεία και την υγεία, όσο το χρέος τους εξακολουθεί να είναι βιώσιμο.

«Η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα πρέπει να ενισχυθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους και να επιταχυνθεί το 2015, παρότι η δυναμική της θα μπορούσε να είναι ασθενέστερη απ’ ότι αναμενόταν», δήλωσε η Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στη νότια Γαλλία .

Η επικαιροποιημένη έκθεση του ΔΝΤ για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία αναμένεται αργότερα αυτό το μήνα, θα είναι ελαφρώς διαφορετική από τις προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν τον Απρίλιο, πρόσθεσε η Λαγκάρντ.

«Η παγκόσμια δραστηριότητα επιταχύνεται αλλά η δυναμική της μπορεί να είναι λιγότερο ισχυρή από ό,τι περιμέναμε καθώς η δυνητική ανάπτυξη είναι ασθενέστερη και οι επενδύσεις … παραμένουν υποτονικές».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στην Κίνα φέτος θα κυμανθεί μεταξύ 7 και 7,5%.

«Παρά τα πολλά μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης … η ανάκαμψη είναι μέτρια, επίπονη, εύθραυστη και μέτρα για την τόνωση της ζήτησης, παρά την καλή θέληση των κεντρικών τραπεζών, θα έχουν περιδοσμένες συνέπειες», δήλωσε.

«Συνεπώς, πρέπει να λάβουμε μέτρα για να αυξήσουμε τις προσπάθειες ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη…Αυτή είναι η ευκαιρία σε ορισμένες χώρες να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις, χωρίς να απειλείται η βιωσιμότητα των δημοσιονομικών».

Στην ίδια γραμμή και η ΕΚΤ
Την ανάγκη να πάρουν περισσότερες πρωτοβουλίες οι κυβερνήσεις για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη τονίζει και η ΕΚΤ. «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα διατηρήσει τα επιτόκιά της πολύ χαμηλά για μια πολύ μακρά χρονική περίοδο ώστε να εξασφαλίσει τη νομισματική σταθερότητα, αλλά οι κυβερνήσεις πρέπει επίσης να εργασθούν για να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη», δήλωσε ο Μπενουά Κερ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Μιλώντας σήμερα σε μια οικονομική διάσκεψη, ο Κερ δήλωσε πως οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν αυτό που τους αναλογεί μειώνοντας το χρέος και ενισχύοντας τις επενδύσεις. «Η μόνη διέξοδος είναι μέσω των επενδύσεων», τόνισε προσθέτοντας πως η τρέχουσα οικονομική κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική.

Ο Κερ κάλεσε τις χώρες της Ευρωζώνης να εξασφαλίσουν πως η ευελιξία στο σύμφωνο σταθερότητας του συνασπισμού χρησιμοποιείται συνετά και βασίζεται σε μεταρρυθμίσεις που έχουν «αποδειχθεί», όχι σε απλές δεσμεύσεις.

Διαβάστε ακόμη: 

«Φούσκωσαν τα ελλείμματα για να μπει η χώρα στο Μνημόνιο»