Λαγκάρντ: «Όχι» σε οριζόντια μέτρα, «ναι» σε μείωση χρέους

Λαγκάρντ: «Όχι» σε οριζόντια μέτρα, «ναι» σε μείωση χρέους

«Οι Ευρωπαίοι εταίροι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για βοήθεια προς την Ελλάδα» επανέλαβε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Την αντίθεση της στο να επιβληθούν νέα οριζόντια μέτρα στην Ελλάδα, εξέφρασε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. Η επικεφαλής του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι είναι πρώιμο να υπάρξει συζήτηση για νέα μέτρα. Πρόσθεσε ωστόσο, πως αν χρειαστούν, δεν θα είναι επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και δεν θα είναι «οριζόντια».

Μετά τον θόρυβο που προκάλεσε η τελευταία έκθεση του Ταμείου, η διευθύντρια του μιλώντας σε σημερινή συνέντευξή Τύπου στην Ουάσιγκτον με την ευκαιρία της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, σημείωσε ότι η Ελλάδα θα επιτύχει υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα από τον στόχο του προγράμματος. Διευκρίνισε ότι η έκθεση κάνει αναφορά σε μεθοδολογία που εφαρμόζεται κυκλικά για τον υπολογισμό του και στην πραγματικότητα δεν αντικατοπτρίζει τις επιδόσεις μιας χώρας, καθώς και το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα έχει πλεόνασμα το 2013.

Παράλληλα ζήτησε από την Ευρώπη να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες που είναι απαραίτητες για τη μείωση του χρέους. Η κ. Λαγκάρντ επισήμανε ότι περιμένει οι Ευρωπαίοι εταίροι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την βοήθεια προς την Ελλάδα και να οδηγήσουν το χρέος σε βιώσιμο επίπεδο.

Δεν πρέπει να κρίνουμε εκ των προτέρων τι θα προσφέρει η «αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος» ούτε ποια αποτελέσματα θα φέρει, σημείωσε σχολιάζοντας την αναφορά στην έκθεση που μιλά για προσαρμογή 3,5% του ΑΕΠ ως και το 2016. «Δεν μπορούμε να ξέρουμε ούτε και ποια θα είναι τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων. Αυτό που λέω είναι ότι αν υπάρξει κενό θα καθίσουμε με τους ‘Ελληνες εταίρους μας και θα το συζητήσουμε».

Απαντώντας σε ερώτηση για την Πορτογαλία αναφέρθηκε εκ νέου στο θέμα της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι το Ταμείο είναι υπέρ του να δοθεί περισσότερος χρόνος στη δημοσιονομική προσαρμογή προκειμένου αυτή να γίνει ενώ παράλληλα επιχειρείται επιστροφή σε αναπτυξιακή τροχιά η οποία θα βοηθήσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Διαβάστε τι αναφέρει η έκθεση του Ταμείου για την Ελλάδα

Γενικότερα για την ευρωζώνη, επανέλαβε τη θέση του ΔΝΤ ότι θα πρέπει να εξυγιανθούν οι τράπεζες και να προχωρήσει η τραπεζική ενοποίηση.

Όσον αφορά την κρίση στις ΗΠΑ, με το αδιέξοδο στην έγκριση του προϋπολογισμού, η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε ότι αν δεν αυξηθεί το όριο του χρέους στις ΗΠΑ, η ζημιά θα είναι μεγάλη, με σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, η οποία, όπως τόνισε, προχωρεί με «αργούς ρυθμούς» στην ανάκαμψη.

Διαβάστε ακόμη:

Ράιχενμπαχ: «Ουδέν σχόλιο» για την έκθεση του ΔΝΤ

Στουρνάρας: «Αυτονόητο ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα»