Ράιχενμπαχ: «Ουδέν σχόλιο» για την έκθεση του ΔΝΤ

Ράιχενμπαχ: «Ουδέν σχόλιο» για την έκθεση του ΔΝΤ

Ο επικεφαλής της Task Force συζήτησε σήμερα με τον υπουργό Ανάπτυξης για τη ρευστότητα στην αγορά, την ενίσχυση των ΜμΕ και το νέο ΕΣΠΑ.

«Ουδέν σχόλιο» απάντησε ο επικεφαλής της Task Force για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ, σε ερώτηση δημοσιογράφων, σήμερα το πρωί, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, σχετικά με την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην οποία επισημαίνεται η ανάγκη για νέα μέτρα.

Υπενθυμίζεται ότι στην έκθεση αναφέρεται πως επιπλέον προσαρμογή έως το 2016 θα απαιτήσει επιπρόσθετα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των κερδών από τη φορολογική διοίκηση, ίσα με το 3,5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 6,6 δισ. ευρώ.

Στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του επικεφαλής της Task Force με τον υπουργό Ανάπτυξης τέθηκε η αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η χάραξη του σχεδίου για το νέο ΕΣΠΑ.

«Η λέξη-κλειδί, από εδώ και πέρα, είναι η πλήρης αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει το έργο της, να υπάρξει στοιχειώδης υπευθυνότητα από την αντιπολίτευση και έκφραση εμπιστοσύνης από την πλευρά της τρόικας», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Διαβάστε ακόμη: Ρυθμό ανάπτυξης 0,6% το 2014 προβλέπει το ΔΝΤ

Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά στο νέο ΕΣΠΑ, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρουσιάσει τις θέσεις της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς την ουσία και την αρχιτεκτονική του νέου ΕΣΠΑ. «Στόχος είναι το νέο ΕΣΠΑ να έχει ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη των ΜμΕ σε αυτή την κρίσιμη περίοδο. Στόχος είναι να υπάρχει ευθεία συνεργασία τραπεζών με ΜμΕ», είπε ο κ. Χατζηδάκης. Από την πλευρά του, ο κ. Ράιχενμπαχ ανέφερε ότι είναι σημαντικό για το νέο ΕΣΠΑ να σχεδιαστούν εργαλεία για τη στήριξη των ΜμΕ σε συνεργασία με τις τράπεζες.

Αναφερόμενος στους έμμεσους φόρους, ο επικεφαλής της Task Force δήλωσε πως υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ της θεωρίας και της πράξης, δηλαδή της είσπραξης των φόρων. Κατά τον ίδιο, υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης είσπραξης, πχ του ΦΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό, η Task Force έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις -τις οποίες ο κ. Ράιχενμπαχ απέφυγε να αποκαλύψει- προς την ελληνική κυβέρνηση για την είσπραξη του ΦΠΑ. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι οι φόροι στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτεροι σε σύγκριση με τον μέσο όρο των κρατών- μελών της Ευρ. Ένωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη: Προβόπουλος: «Η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014»